2018-10-30 21:12:09
Φωτογραφία για Δαβάκης: 45 ερωτήματα για την Άμυνα προς τον κ. Καμμένο
Μία «ολική επαναφορά» των όσων έχει εξαγγείλει, υποσχεθεί και δεσμευθεί ο Πάνος Καμμένος τα τέσσερα σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης και ζητά να μάθει για την εξέλιξή τους.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης παραθέτει έναν πίνακα στον οποίο καταγράφονται και παρουσιάζονται συνοπτικά οι ακόλουθες δεκαοκτώ (18) τουλάχιστον υποσχέσεις, τις οποίες ο κ. Καμμένος έχει δώσει από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας:

1.     Έσοδα 300 εκατ. ευρώ ανά έτος εντός του 2017 και 500 με 600 εκατ. ευρώ ανά έτος σε βάθος τετραετίας από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ.

2.     Έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ από πώληση ληγμένου ή επιχειρησιακά μη αναγκαίου υλικού.

3.     Εξαγορά του συνόλου των δανείων, κόκκινων και πράσινων, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.


4.     Νυχτερινή αποζημίωση του στρατιωτικού προσωπικού.

5.     Πρώτο μέλημα η χορηγία υπολοίπου 50% απόφασης ΣτΕ.

6.     Επανεκκίνηση της Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω της υλοποίησης παραγγελιών που βρίσκονται «στα συρτάρια». Ικανοποίηση των αναγκών των ΕΔ, καθώς και νέες εξαγωγικές συμφωνίες.

7.     Εξεύρεση 1,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη εκτάκτων εξοπλιστικών αναγκών των ΕΔ.

8.     Επανακαθορισμός από μηδενική βάση της δομής δυνάμεων και της δομής διοίκησης με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της ισχύος.

9.     Επέκταση της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδος με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους.

10.                        Παραγωγή τυφεκίων Καλάσνικοφ στα ΕΑΣ.

11.                        Επένδυση στις Φλέβες με αναμενόμενη απόδοση 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για το Πολεμικό Ναυτικό.

12.                        Ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων.

13.                        Ενίσχυση του κοινωνικού έργου των ΕΔ μέσω της ΜΟΜΚΑ.

14.                        Δημιουργία Διοίκησης Αεροπορικών Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και αξιοποίηση κοινοτικής χρηματοδότησης.

15.                        Τροποποίηση διατάξεων του νόμου προμηθειών των ΕΔ με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας.

16.                        Διασφάλιση των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ και οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ.

17.                        Αποζημίωση ύψους 200 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Rheinmetall.

18.                        Κάλυψη του 100% των οικιστικών αναγκών του προσωπικού μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Κλείνοντας, ο κ. Δαβάκης απευθύνει προς τον κ. Καμμένο σαράντα πέντε (45) ερωτήματα, τα οποία αφορούν στην πορεία, την εξέλιξη και την υλοποίηση των ανωτέρω δεσμεύσεων.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη Ερώτηση, ο κ. Δαβάκης ανέφερε τα ακόλουθα:

Τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι επαρκή για να κάνουμε μία συγκεντρωτική αποτίμηση του έργου του, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τα όσα ο ίδιος έχει πει και τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει.

Σε αυτό το διάστημα, ο κ. Καμμένος έχει πει και έχει υποσχεθεί πάρα πολλά. Η Ερώτηση που κατέθεσα συγκεντρώνει δεκαοκτώ από τις πιο χαρακτηριστικές του δεσμεύσεις και ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων η εξαγορά των δανείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, η παραγωγή τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ στα ΕΑΣ, η καταβολή νυχτερινής αποζημίωσης και η εξεύρεση 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις κρίσιμες εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια, παραθέτω σαράντα πέντε ερωτήματα που διερευνούν το στάδιο υλοποίησης που βρίσκεται η κάθε μία από αυτές.

Περιμένω από τον κ. Καμμένο να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του με σαφείς και αναλυτικές απαντήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ

Βουλευτής Λακωνίας

Νέας Δημοκρατίας

24/10/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΠΡΟΣ:

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:

Πορεία και υλοποίηση δεσμεύσεων κ. ΥΕΘΑ 2015 – 2018

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. υπουργός έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον δεκαοκτώ δεσμεύσεις, διακηρύξεις και υποσχέσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στον ακόλουθο Πίνακα.

Α/Α

Περιγραφή

Διατύπωση

1

Έσοδα 300 εκατ. ευρώ ανά έτος εντός του 2017 και 500 με 600 εκατ. ευρώ ανά έτος σε βάθος τετραετίας από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ.

Ομιλία στην Κύρωση του Κρατικού Π/Υ 2017

«Προχωράμε στη χρήση της περιουσίας των Ταμείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτά τα οποία καθόντουσαν ανεκμετάλλευτα επί ολόκληρη εικοσαετία ήταν 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα ακίνητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δίνονται προς εκμετάλλευση, προς ενοικίαση για εκατό χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε έσοδα το 2017 με τους μικρότερους υπολογισμούς γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Ελπίζω ότι μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια θα φτάσουμε στα 500 και στα 600 εκατομμύρια, που αναλογούν στο 1/3 ουσιαστικά των δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»

2

Έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ από πώληση ληγμένου ή επιχειρησιακά μη αναγκαίου υλικού

Προγραμματικές Οκτωβρίου 2015

«Ήδη προχωρήσαμε στην πώληση ληγμένων ή προς λήξη μέσα στον χρόνο οπλικών προμηθειών, ιδίως πυρομαχικών. Αυτά τα χρήματα θα καλύψουν τις ανάγκες των 100.000.000 ευρώ αυτό τον χρόνο και των 200.000.000 ευρώ που απαιτούν οι θεσμοί για τα επόμενα χρόνια...»

3

Εξαγορά του συνόλου των δανείων, κόκκινων και πράσινων, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού

Συνέντευξη Τύπου κ. ΥΕΘΑ 22 Ιανουαρίου 2018

«Εξετάζουμε τη δυνατότητα αγοράς με ευνοϊκούς όρους του συνόλου των δανείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από τις συστημικές τράπεζες, στο ποσοστό που θα πουλούσαν τα δάνεια αυτά σε εισπρακτικές εταιρείες.»

«Ετοιμάζουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για εξαγορά όλων των δανείων, κόκκινων και πράσινων δανείων. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή οι συστημικές τράπεζες είναι σε μία φάση πώλησης πακέτων των δανείων. Εμείς θα ζητήσουμε, μέσω των χρημάτων που υπάρχουν διαθέσιμα στα ταμεία μας και στον ΑΟΑ, να αγοράσουμε το σύνολο των δανείων αυτών για να το δώσουμε στο προσωπικό μας με την έκπτωση την οποίαν θα μπορούσαν να διαθέσουν οι τράπεζες προς τις εισπρακτικές εταιρείες.»

4

Νυχτερινή Αποζημίωση στρατιωτικού προσωπικού

Ομιλία στη συζήτηση του Ν. 4472/2017

«Πριν από λίγο, η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, δέχθηκε και για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αυτό που δικαιούνται, δηλαδή και τα νυκτερινά. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι τελικά, οι αποδοχές των στελεχών θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν.»

5

Πρώτο μέλημα η χορηγία υπολοίπου 50% απόφασης ΣτΕ

Προγραμματικές Φεβρουαρίου 2015

«Αποτελεί το πρώτο μέλημα του προγράμματός μας η αποκατάσταση όλων των αδικιών και γι’ αυτό η αμέσως επόμενη ενέργειά μας –ήδη έχουν δοθεί εντολές- είναι η έναρξη της διαδικασίας για τη μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών που δέχθηκαν μία δριμεία μισθολογική επίθεση τα τελευταία χρόνια -με ποσοστό άνω του 50% εννοείται- και η αποκατάσταση των αδικιών που αφορούν τους αποστράτους. Εμείς θα εφαρμόσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεσμό και πυλώνα της Δημοκρατίας και καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνείται την εφαρμογή των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης.»

Προγραμματικές Οκτωβρίου 2015

«Ξεκινώ, λοιπόν, από το προσωπικό, όπως ξεκίνησα και τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβα για πρώτη φορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τότε, είχα δηλώσει ότι στόχος είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση της δικαιοσύνης σε σχέση με τις περικοπές στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσπαθήσαμε μέχρι τελευταία μέρα. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να τακτοποιήσουμε άμεσα αυτόν τον ανοιχτό λογαριασμό. Ήδη τα χρήματα έχουν αποδεσμευθεί από εξοπλισμούς και βρίσκονται στο Υπουργείο των Οικονομικών, προκειμένου να πληρωθούν στους εν ενεργεία και στα εν αποστρατεία στελέχη μας.»

6

Επανεκκίνηση της Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω της υλοποίησης παραγγελιών που βρίσκονται «στα συρτάρια» - Ικανοποίηση αναγκών ΕΔ - Νέες εξαγωγικές συμφωνίες και εξωστρέφεια

Προγραμματικές Φεβρουαρίου 2015

«Θα ήθελα εδώ να σας αναφέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι βρήκαν στα συρτάρια τεράστιες προσφορές συνεργασίας για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός χωρών του ΝΑΤΟ και κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί προκειμένου να μπει μπροστά η Αμυντική Βιομηχανία. Η Αμυντική Βιομηχανία, λοιπόν, θα λειτουργήσει κι όχι απλώς θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα αποτελέσει και εξαγωγική δύναμη, δύναμη ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.»

«Θα υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες θα υπογραφούν. Ήδη σας λέω ότι μέσα στα επόμενα ταξίδια τα οποία οργανώνει η πολιτική ηγεσία θα είναι η Ινδία, η οποία έχει ζητήσει από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπογραφή τεράστιας συμβάσεως για τη δημιουργία νέου αντιαεροπορικού συστήματος.»

Προγραμματικές Οκτωβρίου 2015

«Στην Αμυντική Βιομηχανία ήδη έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια. Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει με νέα συμβόλαια, με νέες συμφωνίες. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν ήδη προχωρήσει σε σύναψη συμφωνιών και άνοιγμα πλέον στις αγορές όλου του κόσμου, με νέες παραγωγές και με προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες θα γίνουν στην Πάτρα. Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΒΟ και άλλες μικρότερες, οι οποίες είναι στην περιφέρεια.»

Ομιλία στην Κύρωση του Κρατικού Π/Υ 2016

«Έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες µε χώρες της Μέσης Ανατολής, µε χώρες-µέλη του ΝΑΤΟ, µε τη Ρωσία, προκειμένου να προχωρήσει η Αμυντική Βιομηχανία σε τέτοια συμβόλαια που ήδη διασφαλίζεται η δουλειά της για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, πολύ γρήγορα η ΕΛΒΟ θα είναι ουσιαστικά οι βραχίονες ενίσχυσης της άμυνας της χώρας µας.»

7

Εξεύρεση 1,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη εκτάκτων εξοπλιστικών αναγκών των ΕΔ

Εφημερίδα «Καθημερινή» 3/4/2018

«Σε ένα νόμο με διαδικασίες fast track, που θα εξυπηρετεί την ταχεία προώθηση της κάλυψης ορισμένων εξοπλιστικών αναγκών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη συντήρηση του οπλοστασίου συμφώνησαν κατά τη χθεσινή Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατ’ αρχάς ζητήθηκε η έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού περί τα 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών (C-130 και C-27). Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πρόταση που έχει κατατεθεί για την έγκριση δαπανών ενός δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) για την κάλυψη άμεσων αναγκών.»

8

Επανακαθορισμός από μηδενική βάση της δομής δυνάμεων και της δομής διοίκησης με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της ισχύος.

Προγραμματικές Οκτωβρίου 2015

«Ενδεικτικά είναι τα μέτρα και οι παρεμβάσεις του προγράμματός μας που καλύπτουν πρώτα τους τομείς της ενίσχυσης και της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Προχωρούμε σε επανασχεδιασμό της δομής των Δυνάμεων και της δομής διοίκησης από μηδενική βάση με σκοπό τη δημιουργία ευέλικτου, οικονομικότερου και αποτελεσματικότερου σχήματος. Η προτεινόμενη νέα δομή θα συμπληρωθεί και με επανακαθορισμό των πολεμικών αποθεμάτων με νέα κριτήρια.»

9

Επέκταση της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδος με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους

Επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου 11/4/2017

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι τον τελευταίο χρόνο, τους τελευταίους μήνες και μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται λόγω της γεωπολιτικής θέσης αλλά και των εξελίξεων που έχουμε, ιδιαίτερα στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια. Η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η προετοιμασία για την υπογραφή μιας πολύ σημαντικής επέκτασης αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από ένα σε πέντε έτη, οι διμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, τις συμφωνίες με την Ιορδανία, τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και με τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής, καθιστούν την Ελλάδα μία γεωπολιτική δύναμη, γεγονός που συνδέεται άμεσα και με την ενεργειακή πολιτική που χαράσσεται πλέον στην περιοχή της Μεσογείου.»

Ομιλία στην EXPOSEC 2017

«Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου, αλλά μετά από πολλά χρόνια επανακτά αργά και σταθερά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή των συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστούν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση.»

Ομιλία για τα 70 χρόνια λειτουργίας του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας 8/6/2017

«Η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά την χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο Πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης εργαζόμαστε για αυτό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό James Mattis, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια.»

10

Παραγωγή Καλάσνικοφ στα ΕΑΣ

Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων 31/5/2016

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η επέκταση των συνεργασιών των αμυντικών μας βιομηχανιών με άλλες βιομηχανίες. Γιατί; Διότι η Ελλάδα, καταρχήν, μπορεί να προσφέρει, έχοντας τη συμπαραγωγή ενός προϊόντος με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος, δηλαδή, να πιστοποιηθεί ένα προϊόν, το οποίο παράγεται σήμερα στη Ρωσία. Θα  ήθελα να σας πω ότι μόλις τελειώσει το θέμα του εμπάργκο, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για την παραγωγή του καλάσνικοφ στην Πάτρα. Μόλις τελειώσει το θέμα των μέτρων του εμπάργκο, θα ξεκινήσει η συμπαραγωγή. Τι δίνει αυτό και για ποιο λόγο να έρθουν να συνεργαστούν με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Για έναν κύριο λόγο. Διότι, το προϊόν, το οποίο θα παραχθεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, θα πάρει το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

11

Επένδυση στις Φλέβες με αναμενόμενη απόδοση 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για το Πολεμικό Ναυτικό

Ομιλία στην EXPOSEC 12/4/2016

«Μόνο για τη νήσο Φλέβες υπάρχουν δύο προτάσεις, η μία είναι από την πλευρά του Αμπού Ντάμπι για ενοίκιο με 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22 χιλιάδων θέσεων με επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.»

Ομιλία στο ΕΒΕΑ 8/6/2016

«Τα πρώτα αποτελέσματα: Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση από το Άμπου Ντάμπι για τις Φλέβες, δημιουργίας resort, όπου το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 3.6 δισεκατομμύρια ευρώ για δημιουργία μπανγκαλόους, με οργανωμένο γκολφ, με μαρίνα, με λαγκούν μέσα στα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται. Αποτέλεσμα είναι ότι αυτό, ως πρώτη πρόταση που θα μπει στη διαβούλευση-μπορεί να υπάρξουν κι άλλες προτάσεις- θα αποδώσει μίνιμουμ στο Πολεμικό Ναυτικό, στο Ταμείο του Στόλου, 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.»

Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων 6/7/2016

«Μόνο και μόνο για τις Φλέβες, από την πρόταση, που υπάρχει, για την ενοικίαση και την κατασκευή μιας μονάδας 7 αστέρων, το ενοίκιο που προκύπτει από το 5% της αντικειμενικής αξίας, περιγεγραμμένο σε πρόταση, που μας έχει σταλεί, ήδη, είναι 100.000.000 ευρώ προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού. Όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το προσωπικό. Θα γίνουν σπίτια για τους Αξιωματικούς και τους Υπαξιωματικούς.»

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή 2/3/2017

«Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι ήδη έχουμε υπογράψει για μια εξ αυτών, για τις Φλέβες, MOU [σ.σ. Memorandum of Understanding] με τον πρώτο προσφέροντα. Καταλαβαίνετε ότι για να βγει κάτι σε μια διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα πρέπει να υπάρχει μια πρώτη προσφορά. Η πρώτη προσφορά για τις Φλέβες είναι για μια επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με απόδοση προς το Πολεμικό Ναυτικό, Ταμείο Στόλου, 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, συν τη συμμετοχή του Ταμείου του Στόλου στα κέρδη. Ήδη ο υποψήφιος επενδυτής έχει υπογράψει MOU που τα προσφέρει. Τον συνάντησα στο Άμπου Ντάμπι, θα είναι την επόμενη εβδομάδα εδώ. Θα χαρώ πολύ, όταν θα έλθει ο επενδυτής, στελέχη της Αντιπολίτευσης και της συγκυβέρνησης να έλθετε, να τον συναντήσετε, γιατί έχει σημασία να ακούσει ότι υπάρχει μια θετική βούληση και από τη μεριά της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν τέτοιου είδους επενδύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι με 3,6 δισεκατομμύρια θα δουλέψουν πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι. Θα έχει και απόδοση το Ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα μπουν έσοδα και στο κράτος. Θα έλθει εδώ, λοιπόν, την άλλη εβδομάδα.»

12

Ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων

Προγραμματικές Φεβρουαρίου 2015

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν και θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των απειλών για την εθνική µας ασφάλεια. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας µε το σύνολο των κρατικών φορέων που ασχολούνται µε την πρόληψη και διαχείριση κάθε είδους κρίσεων. Η κρίση του κυβερνοχώρου, οι σύγχρονες µορφές πειρατείας, η διεθνής τρομοκρατία είναι τομείς οι οποίοι απαιτούν συστράτευση και συναντίληψη απ’ όλους για την αντιμετώπισή τους. Είναι φανερό ότι αυτές οι προκλήσεις ασφάλειας δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Προγραμματικές Οκτωβρίου 2015

«Όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον, όπως οι πρόσφατες εξελίξεις στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής καταδεικνύουν σαφώς ότι οι έννοιες κρίση και ασφάλεια υπερβαίνουν τα στερεότυπα και τα στεγανά του παρελθόντος, καθιστώντας έτσι τα όρια ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική, στη συμμετρική και ασύμμετρη απειλή όλο και περισσότερο δυσδιάκριτα. Ως εκ τούτου, η θεωρητική τους αποτύπωση αλλά και η στρατηγική αντιμετώπισή τους απαιτεί νέα σκέψη. Στόχος µας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο σύνολο των κρατικών φορέων που ασχολούνται µε την πρόληψη και τη διαχείριση κάθε είδους κρίσεων. Η χρήση του κυβερνοχώρου, οι σύγχρονες μορφές πειρατείας, η διεθνής τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και το προσφυγικό πρόβλημα είναι τομείς που απαιτούν τη συστράτευση και τη συναντίληψη απ’ όλους για την αντιμετώπισή τους.»

13

Ενίσχυση του κοινωνικού έργου των ΕΔ μέσω της σύστασης ΜΟΜΚΑ

Προγραμματικές Φεβρουαρίου 2015

«Βασική πτυχή της πολιτικής µας αποτελεί η ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Αυτό εντάσσεται στο επιχειρησιακό µας σχεδιασμό µε αναβάθμιση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, την οποία θα

επιδιώξουμε. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε άμεσα –εδόθη ήδη εντολή- την επανασύσταση των παλαιών ΜΟΜΑ, Μεικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης, όπως τις γνωρίζουν οι πολίτες, ως νέα υπηρεσία, τη διακλαδική υπηρεσία

εκτέλεσης έργων Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο βέβαια των κοινοτικών οδηγιών.»

14

Δημιουργία Διοίκησης Αεροπορικών Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και αξιοποίηση κοινοτικής χρηματοδότησης

Προγραμματικές Φεβρουαρίου 2015

«Επιπλέον, προχωρούμε στη δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, στην οποία θα υπαχθούν όλα τα μέσα δασοπυρόσβεσης, αεροδιακοµιδών και έρευνας διάσωσης, µε σκοπό την αυτονομία, την ευελιξία και τη χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τον αμυντικό σχεδιασμό και την ενισχυμένη χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων που διατίθενται για τους σκοπούς αυτούς σε µη στρατιωτικούς φορείς.»

15

Τροποποίηση διατάξεων νόμου προμηθειών με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας

Προγραμματικές Φεβρουαρίου 2015

«Άμεση προτεραιότητα είναι να τροποποιήσουμε τις διατάξεις του νόμου περί προμηθειών -πλην εκείνων που αφορούν την κοινοτική οδηγία- που έχουν οδηγήσει σε αναίτιες καθυστερήσεις και κωλύματα στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργώντας ανασταλτικά στη διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας.»

16

Διασφάλιση των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ και οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ

Προγραμματικές Φεβρουαρίου 2015

«Επισημαίνεται ιδιαίτερα η έμφαση που πρέπει να προσδώσουμε στην ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία επιβάλλει την προετοιμασία για τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων εξόρυξης, του ομαλού εφοδιασμού, των οδών επικοινωνίας και μεταφοράς των ενεργειακών πόρων.»

Προγραμματικές Οκτωβρίου 2015

«Από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ποιο είναι το πρώτο θέμα σε σχέση µε την εθνική άμυνα: Είναι η εθνική ασφάλεια, η εθνική ασφάλεια στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκεί έχουμε τα ενεργειακά µας συμφέροντα, εκεί έχουμε την προτεραιότητα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και από κει μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού.»

17

Αποζημίωση ύψους 200 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Rheinmetall

Ομιλία στην Κύρωση Κρατικού Π/Υ 2016

«Για να καταλάβετε, µόνο και µόνο από εταιρεία η οποία δωροδόκησε τη χώρα -και μιλάω για την εταιρία RIMENTAL- αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, ζητώντας αποζημίωση της τάξεως των 200 εκατομμυρίων περίπου ευρώ. Θα πάρουμε αυτό το μεγάλο ποσό, το οποίο θα µπει προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.»

18

Οικιστικό Πρόγραμμα – Κάλυψη 100% των αναγκών του προσωπικού μέχρι το τέλος της τετραετίας

Ομιλία στην Κύρωση του Κρατικού Π/Υ 2017

«Για το έτος 2017 έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εκατόν σαράντα επτά διαμερισμάτων και υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την εξασφάλιση επιπλέον πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και την εκποίηση ευχρήστου, αλλά µη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού, που πρόκειται να καλύψει μέχρι το τέλος της τετραετίας το 100% των αναγκών του προσωπικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Από τα ανωτέρω, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης κάθε μίας από αυτές τις δεσμεύσεις.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.     Ποιο το σύνολο των ανά έτος εσόδων που έχουν επιτευχθεί από τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ);

2.     Πόσοι και ποιοι ηλεκτρονικοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί του άρθρου  11 του ν. 4407/2016 έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα και ποια τα αποτελέσματά τους; Να κατατεθούν:

α.    οι σχετικές προκηρύξεις,

β.     οι εισηγήσεις (άρθρο 11 παρ. 11 ν. 4407/2016) της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ προς το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ.),

γ.     οι έντυπες γνώμες των Ταμείων (άρθρο 11 παρ. 11 ν. 4407/2016) και

δ.     οι τελικές συμβάσεις.

3.     Πόσες και ποιες προσφορές αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας έχει δεχθεί από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ με τη διαδικασία και από τους φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 13 του ν. 4407/2016, έτσι όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 4433/2016; Να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις.

4.     Πόσες και ποιες συμβάσεις αξιοποίησης έχει υπογράψει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ με φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 13 του ν. 4407/2016, έτσι όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 4433/2016 (ΦΕΚ 213 Α’); Να κατατεθούν οι σχετικές συμβάσεις.

5.     Πόσες συμβάσεις αξιοποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαδικασία σύναψης:

α.    με διακρατικές συμφωνίες,

β.     βάσει ειδικών διαδικαστικών κανόνων διεθνών οργανισμών,

γ.     με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό,

δ.     με κλειστό πλειοδοτικό διαγωνισμό,

ε.     με διαπραγμάτευση με προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης ή

στ. με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης;

6.     Πόσες συμβάσεις ανά κάθε μία από τις ανωτέρω διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα 2015 - 2018; Ποιο το συνολικό ύψος των σχετικών εσόδων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

7.     Πόσοι διαγωνισμοί πώλησης άχρηστου υλικού έχουν πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα 2015 έως και 2018; Ποιο το σύνολο των εσόδων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

8.     Πόσα Στελέχη και υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν καταθέσει αιτήσεις και δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εξαγοράς μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων;

9.     Πόσα Στελέχη και υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν καταθέσει αιτήσεις και δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εξαγοράς εξυπηρετούμενων («πράσινων») δανείων;

10.  Πόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού έχει αγοράσει μέχρι σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Με ποια διαδικασία γίνεται η διαπραγμάτευση και αγορά των δανείων αυτών;

11.  Ποιο το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει καταβληθεί για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού; Ποιος ο μέσος όρος της έκπτωσης από την αρχική αξία στην οποία προσφέρονται τα δάνεια αυτά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

12.  Πόσα εξυπηρετούμενα δάνεια στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού έχει αγοράσει μέχρι σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Με ποια διαδικασία γίνεται η διαπραγμάτευση και αγορά των δανείων αυτών; Ποιος ο μέσος όρος της έκπτωσης από την αρχική αξία στην οποία προσφέρονται τα δάνεια αυτά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

13.  Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για την νυχτερινή αποζημίωση του στρατιωτικού προσωπικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περίπτωση Δβ του άρθρου 127 του Ν. 4472/2017;

14.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νομική προπαρασκευή για την κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο θα πληρείται η υποχρέωση της Πολιτείας να αποδώσει το υπόλοιπο 50% της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των στρατιωτικών; Πότε αναμένεται η κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο;

15.  Πόσες συμβάσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει υπογράψει μεταξύ του 2015 και του 2018 η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε μία από αυτές:

α.    Περιγραφή.

β.     Ημερομηνία υπογραφής.

γ.     Συνολικό κόστος σύμβασης και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

16.   Πόσες συμβάσεις με χώρες ή εταιρείες του εξωτερικού έχει υπογράψει μεταξύ του 2015 και του 2018 η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε μία από αυτές:

α.    Περιγραφή.

β.     Ημερομηνία υπογραφής και χώρα ή εταιρεία με την οποία συμβάλλεται.

γ.     Αναμενόμενα έσοδα για την ΕΑΣ.

17.  Να κατατεθεί το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την ΕΑΣ.

18.  Πόσες συμβάσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει υπογράψει μεταξύ του 2015 και του 2018 η εταιρεία Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε μία από αυτές:

α.    Περιγραφή.

β.     Ημερομηνία υπογραφής.

γ.     Συνολικό κόστος σύμβασης και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

19.  Πόσες συμβάσεις με χώρες ή εταιρείες του εξωτερικού έχει υπογράψει μεταξύ του 2015 και του 2018 η εταιρεία Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε μία από αυτές:

α.    Περιγραφή.

β.     Ημερομηνία υπογραφής και χώρα ή εταιρεία με την οποία συμβάλλεται.

γ.     Αναμενόμενα έσοδα για την ΕΑΒ.

20.  Σε ποιο στάδιο εκκαθάρισης βρίσκεται η εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Β.Ε;

21.  Πόσες και ποιες επενδυτικές προσφορές για την εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Β.Ε. έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε μία από αυτές:

α.    Ημερομηνία κατάθεσης προσφοράς.

β.     Ονομασία φορέα που καταθέτει την προσφορά ή φορέων που συμμετέχουν στην κοινοπραξία που καταθέτει την προσφορά.

γ.     Σύντομη περιγραφή επενδυτικής πρότασης.

22.  Πόσες συμβάσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει υπογράψει μεταξύ του 2015 και του 2018 η εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Β.Ε.; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε μία από αυτές:

α.    Περιγραφή.

β.     Ημερομηνία υπογραφής.

γ.     Συνολικό κόστος σύμβασης και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

23.  Πόσες συμβάσεις με χώρες ή εταιρείες του εξωτερικού έχει υπογράψει μεταξύ του 2015 και του 2018 η εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Β.Ε.; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε μία από αυτές:

α.    Περιγραφή.

β.     Ημερομηνία υπογραφής και χώρα ή εταιρεία με την οποία συμβάλλεται.

γ.     Αναμενόμενα έσοδα για την ΕΑΒ.

24.  Ποιο το ανά έτος σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων, πλην των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των F-16 και των P-3B, εξοπλιστικών προγραμμάτων για την τετραετία 2019 – 2022; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε ένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία εκκρεμούν πληρωμές εντός της επόμενης τετραετίας:

α.    Τίτλος εξοπλιστικού προγράμματος και σύντομη περιγραφή.

β.     Ημερομηνία ενεργοποίησης.

γ.     Ημερομηνία υπογραφής σύμβασης.

δ.     Εκτιμώμενο έτος αποπληρωμής.

ε.     Κατανομή πληρωμών ανά έτος από την υπογραφή σύμβασης έως το τέλος της.

25.  Πόσα και ποια εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται στις κρίσιμες ανάγκες που η κυβέρνηση ανέφερε στις αρχές του περασμένου Απριλίου; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε ένα από αυτά:

α.    Τίτλος εξοπλιστικού προγράμματος και σύντομη περιγραφή.

β.     Στάδιο υλοποίησης.

γ.     Εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

26.  Πόσα και ποια από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που η Επιτροπή Εξοπλιστικών ενέκρινε στις 30 Ιουλίου 2014, προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν εντός της τετραετίας 2019 – 2022; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε ένα από αυτά:

α.    Τίτλος εξοπλιστικού προγράμματος και σύντομη περιγραφή.

β.     Στάδιο υλοποίησης.

γ.     Εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

27.  Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται ο επανασχεδιασμός από μηδενική βάση της Δομής Δυνάμεων; Πότε αναμένεται να έρθει το θέμα στη Βουλή, όπως προβλέπεται στην περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 2292/1995.

28.  Σε ποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα της ανανέωσης της Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδος για χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο του ενός έτους;

29.  Σε ποιο στάδιο διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα της παραγωγής τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.;

30.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο στις Φλέβες; Προτίθεται να το προτείνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 16 του Ν. 4407/2016, στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για χαρακτηρισμό ως Στρατηγική Επένδυση;

31.  Ποιο το μέχρι στιγμής εν ισχύ χρονοδιάγραμμα της επένδυσης στις Φλέβες; Να κατατεθεί αντίτυπο του Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και επενδυτών από το Αμπού Ντάμπι, το οποίο ανέφερε ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε Επίκαιρη Ερώτησή μας στις 2 Μαρτίου 2017 στη Βουλή.

32.  Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) πραγματοποιήθηκαν με θέμα την οργάνωση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

33.  Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκαν με θέμα τη διαμόρφωση έκτακτων εκτιμήσεων κρίσεων και την έκδοση σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

34.  Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών έχουν πραγματοποιηθεί; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

35.  Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πληροφοριών έχουν πραγματοποιηθεί; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

36.  Σε τι λειτουργική κατάσταση και επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η σύσταση της οποίας προβλέπεται στο άρθρο 9Α του Ν. 2292/1995, έτσι όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2913/2001; Να κατατεθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του ανωτέρω άρθρου.

37.  Πόσα και ποια έργα έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται με ευθύνη και επίβλεψη της ΜΟ.Μ.ΚΑ.; Να κατατεθούν όλες οι σχετικές συμβάσεις με το πλήρες περιεχόμενό τους, έτσι όπως αυτό ορίζεται στο αρ. 5 παρ. 3 του ν. 4407/2016.

38.  Πόσα και ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί με ευθύνη και επίβλεψη της ΜΟ.Μ.ΚΑ.; Να κατατεθούν όλες οι σχετικές συμβάσεις με το πλήρες περιεχόμενό τους, έτσι όπως αυτό ορίζεται στο αρ. 5 παρ. 3 του ν. 4407/2016. Ποιο το τελικό συνολικό κόστος αυτών των έργων (άθροισμα κόστους καυσίμων, ανταλλακτικών, μεταφοράς μηχανημάτων, φύλλων πορείας και διαμονής του προσωπικού); Από ποιες μονάδες έχουν διατεθεί μέσα και προσωπικό για την ολοκλήρωση των ανωτέρω συμβάσεων;

39.  Ποιο είναι το κρίσιμο επιχειρησιακό όφελος (παρ. 1 αρ. 5 Ν. 4407/2016) για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την υλοποίηση κάθε μίας από τις εν λόγω συμβάσεις;

40.  Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η θέσπιση της Διοίκησης Αεροπορικών Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας; Πόσα και ποια ευρωπαϊκά κονδύλια έχει διεκδικήσει η συγκεκριμένη Διοίκηση;

41.  Σε ποιο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων; Ποιο το χρονοδιάγραμμα κατάθεσής του στη Βουλή;

42.  Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για τη στήριξη του κοινού αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου και την αποτροπή ή την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ;

43.  Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Rheinmetall για την καταβολή αποζημίωσης προς το Δημόσιο; Ποιο το τελικό ποσό της αποζημίωσης αυτής; Έχει καταβληθεί;

44.  Πόσες κατοικίες χρειάζεται να κατασκευαστούν για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού;

45.  Πόσες κατοικίες έχουν κατασκευαστεί από το 2015 έως σήμερα; Πόσες βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τα ακόλουθ kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ