2024-01-04 17:34:23
Φωτογραφία για Συνεχίζονται τα ερωτήματα για την έκρηξη στα Τέμπη – Στο φως έγγραφο της Siemens
Στην αποκάλυψη ενός εγγράφου που σχετίζεται με την έκρηξη, η οποία προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, προχώρησε σήμερα η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος εμφανίζεται μια επιστολή της Siemens προς τις δικαστικές Αρχές όπου αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν υιοθετεί την εκδοχή της Πυροσβεστικής για την έκρηξη των αμαξοστοιχιών.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Πυροσβεστικής ανέφερε πως η εν λόγω έκρηξη οφείλεται σε ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης 7,5 τόνων που είχαν οι τρεις μετασχηματιστές των μηχανών της εμπορικής και της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

“Στο ερώτημα αν έχουν λάβει χώρα κατά τη σχεδίαση του εν λόγω τύπου των ηλεκτραμαξών ή και μετά προσομοιώσεις έρευνα ή πειράματα ως προς τη συμπεριφορά του ελαίου σιλικόνης και ιδίως ως προς τον τρόπο αναφλέξεως αυτού και του τύπου χρησιμοποιείται για την ψύξη των μετασχηματιστών, η Siemens απάντησε ότι το εν λόγω έλαιο τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές και τα πρότυπα της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνική Επιτροπής (IEC) για εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ανάφλεξης, ενώ προβλέπονται και περιοδικοί έλεγχοι
. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι στην ερώτηση των δικαστικών λειτουργών αν η εμφανιζόμενη στις φωτογραφίες και το βίντεο ανάφλεξη και εν συνεχεία πυρκαγιά είναι συμβατή με την ανάφλεξη του ελαίου σιλικόνης των ηλεκτραμαξών ή μπορεί να οφείλεται σε άλλο παράγοντα ή σε συνδυασμό του παράγοντα αυτού με το έλαιο σιλικόνης, η γερμανική εταιρεία απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας ότι “με τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στο ερώτημα” αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέων.

Το θέμα της έκρηξης και της φωτιάς που προκλήθηκε στα δύο τρένα προβληματίζει τις οικογένειες των 57 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη με τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης των ειδικών που όρισαν οι οικογένειες να αναφέρουν για τον εντοπισμό χημικής ουσίας η οποία συναντάται στη νόθευση καυσίμων.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο εφέτης ανακριτής που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος έχει διατάξει την προσκόμιση βιντεοληπτικού υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν έχει καταγραφεί κάποια παράνομη ενέργεια.

“Ελάσματα, αναψυκτικά και σνακ”

Το θέμα του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όπως είχε αναφερθεί και σε ρεπορτάζ της larissanet, ανέκυψε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης ο οποίος ανέλυε τι ισχύει σχετικά με τα ειδικά φορτία που μεταφέρουν τα βαγόνια των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ κ. Νίκος Βρεττός, ο οποίος επεσήμανε τις παρατηρήσεις των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την επιβατική και τις υποψίες για μεταφορά παράνομου φορτίου.

Ο κ. Τερεζάκης απάντησε τότε ότι «το τρένο μετέφερε φορτία τα οποία επιτρέπονται από τις ευρωπαϊκές επιτροπές» και πρόσθεσε πως τα τρία πρώτα βαγόνια μετέφεραν ελάσματα και τα κοντέινερ αναψυκτικά και σνακ. Επεσήμανε πως το επίσημο φορτίο είναι δηλωμένο και υπάρχει στα φορτία και στις καταστάσεις του τρένου που αναχώρησε από Θεσσαλονίκη.

Όταν ο κ. Βρεττός έκανε λόγο για πληροφορία των συγγενών ότι τα καταγραφικά στον σταθμό της Θεσσαλονίκης δεν λειτουργούσαν, ο κ. Τερεζάκης απάντησε πως «τα καταγραφικά στους σταθμούς λειτουργούν. Ο εισαγγελέας όμως και ο ανακριτής μας τα ζήτησε 1.5 μήνα μετά. Βάση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων η εταιρεία που κρατάει τις καταγραφές είναι υποχρεωμένη στις 15 μέρες να τα σβήνει».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ανακριτής ζήτησε από τον ΟΣΕ να δώσει στην ΕΥΠ τις κασέτες και τους σκληρούς δίσκους που είχαν σβηστεί μήπως η Υπηρεσία μπορέσει με ειδική επεξεργασία να «αναπαράγει το υλικό».

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ