2018-11-09 13:35:24
Φωτογραφία για ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ: «Αποκατάσταση» με επίδομα και αφαίρεση 24 μηνών. Πως «ψαλιδίζουν» τα ποσά (ΠΙΝΑΚΑΣ)
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Το παρακάτω κείμενο κυκλοφορεί με το χθεσινό (08/11/2018) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

ΝΕΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

«ΚΟΥΡΕΜΑ» στα αναδρομικά των αποστράτων καθώς και των άλλων κατηγοριών συνταξιούχων, όπως γιατρών και πανεπιστημιακών, κάνει η κυβέρνηση, καθώς δίνει τα χρωστούμενα μόνον μέχρι το 2014 και με εφάπαξ ποσό που κυμαίνεται σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από 1.230 € μέχρι 5.910 € και δεν θα αλλάζει την καταβαλλόμενη σύνταξή τους!


Αντί αύξησης σύνταξης αυτό που θα πάρουν θα είναι ένα εφάπαξ ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης προ μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια και της σύνταξης που έχουν σήμερα, στην οποία σημειωτέον δόθηκε αύξηση με το νόμο 4307 του 2014 επί Ν.Δ. Η αύξηση που δόθηκε τότε ήταν ίση με την επιστροφή του 50% της περικοπής που είχαν. Τώρα θα πάρουν επίδομα χωρίς να αλλάξει η σύνταξη και αυτό θα οδηγήσει σε νέες προσφυγές στα δικαστήρια. Η καταβολή, δε, του εφάπαξ ποσού δεν προσδιορίζεται αν θα γίνει στη σύνταξη Δεκεμβρίου ή στη σύνταξη Ιανουάριου, αλλά ο χρόνος πληρωμής θα καθοριστεί αφού πρώτα βγουν υπουργικές αποφάσεις για κάθε κατηγορία, δηλαδή απόστρατους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς κ.ά.

Το σοκ της τροπολογίας είναι ότι αντί αναπροσαρμογής συντάξεων εισάγει την πληρωμή αναδρομικού επιδόματος, και με την επίκληση του νόμου Κατρούγκαλου και του άρθρου 14 παράγραφος 3, η τροπολογία αναφέρει ότι από την ισχύ του νόμου και μετά (13/5/2016 και μετά) καταργήθηκαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου που προέβλεπαν μέχρι τότε τη σύνδεση και αναπροσαρμογή συντάξεων του Δημοσίου προς τις αντίστοιχες αναπροσαρμογές μισθών. Περαιτέρω, το άρθρο 6 της τροπολογίας λέει ότι δεν θα επηρεαστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις από τη χορήγηση του εφάπαξ αναδρομικού επιδόματος και τονίζεται ότι τυχόν αναπροσαρμογή (αύξηση) συντάξεων με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών «θα είχε αποτέλεσμα την ανατροπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε βάρος του οικονομικού προγραμματισμού της χώρας και της αλληλεγγύης των γενεών».

Το δεύτερο σοκ της τροπολογίας για τα αναδρομικά των αποστράτων είναι ότι περιορίζεται δραστικά ο χρόνος που θα καλύπτει το εφάπαξ ποσό, καθώς συνδυάζεται με την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και το άρθρο 14 που λέει ότι οι παλιές -προ νόμου 4387- συντάξεις καταβάλλονται και μετά την εφαρμογή του στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί ως 31/12/2014. Το εφάπαξ αναδρομικό επίδομα που θα δώσουν στους απόστρατους θα καλύπτει λοιπόν τη διαφορά ανάμεσα στη σύνταξη που θα είχαν αν δεν γίνονταν οι μισθολογικές μειώσεις του νόμου 4093 και αυτής που είχαν ως το 2014!!!

Στην πράξη τα εφάπαξ αναδρομικά επιδόματα θα είναι από 1ης/8/2012 ως 31/12/2014, δηλαδή για 30 μήνες. Με την κανονική διαδικασία, δηλαδή την αναπροσαρμογή συντάξεων, ώστε να ακολουθήσουν την αναπροσαρμογή των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, τα αναδρομικά θα κάλυπταν και τα έτη 2015 και 2016, δηλαδή 54 μήνες.

Από τις αλχημείες των επιστροφών, οι απόστρατοι θα πάρουν λιγότερο από όσα υπολόγιζαν. Τα αναδρομικά που οφείλονται για 125.000 απόστρατους, Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, αστυνομικούς, πυροσβέστες, θα ήταν από 2.214 ευρώ ως 10.638 ευρώ αν επιστρέφονταν ως και το 2016, και τώρα με το εφάπαξ επίδομα που θα σταματά τα αναδρομικά στο τέλος του 2014, τα ποσά πέφτουν μεταξύ 1.230 και 5.910 ευρώ. Για παράδειγμα:

• Απόστρατος με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ (και αντιστοίχων) δικαιούται καθαρή αύξηση 197 ευρώ και αναδρομικά 10.638 ευρώ για 54 μήνες από Αύγουστο 2012 ως το 2016, ενώ με την τροπολογία θα πάρει αναδρομικό επίδομα (και όχι σταθερή αύξηση σύνταξης) που καλύπτει 30 μήνες με ποσό 5.910 ευρώ.

• Απόστρατος με βαθμό ΓΕΣ (και αντιστοίχων) δικαιούται 6.720 ευρώ αναδρομικά και σταθερή αύξηση σύνταξης 112 ευρώ το μήνα, ενώ του δίνουν εφάπαξ ποσό χωρίς αναπροσαρμογή σύνταξης 3.360 ευρώ.

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 08/11/2018 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ