2012-06-08 13:06:42
Φωτογραφία για Οι εκλεκτοί Σαμαρά -Τσίπρα για τις  υπουργικές καρέκλες!
Έτοιμα έχουν στα συρτάρια τους οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας τα ονόματα των υπουργών που θα πλαισιώσουν τον κορμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, εφόσον από το αποτέλεσμα της κάλπης της 17ης Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Λέγοντας δυνατότητα, στην περίπτωση νίκης του κ. Σαμαρά, αυτό εξειδικεύεται σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό την ηγεμονία της ΝΔ και στήριξη ή και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν της ΔΗΜΑΡ και της Δράσης Δημιουργία Ξανά (Μάνος, Τζήμερος), εφόσον  η τελευταία μπει στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς θα είναι λογικά ο πρωθυπουργός, εκτός αν προκύψει βέτο των εταίρων, πράγμα βέβαιο αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να συγκρατήσει περαιτέρω απώλειες, οπότε εκ των πραγμάτων θα αποκτήσει ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο.

Όσον δε αφορά τον Αλ. Τσίπρα ως νικητή, τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν πετύχει τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, με τη συνεργασία της  ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ αυτοαποκλείεται,  έχει καλώς. Ενδέχεται να προσφέρει μάλιστα για τούτο και ως δέλεαρ την πρωθυπουργία στον Φ. Κουβέλη. Εναλλακτικά, μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός μιας ακόμα και αμιγούς κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ίσως και Ανεξαρτήτων Ελλήνων.


ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΣΑΡΟΙ

Ανάμεσα σε πρόσωπα γενικότερης αποδοχής, θα επιλέξει τον νέο τσάρο ο κ. Σαμαράς, εφόσον θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης συνεργασίας. Πρώτοι πιθανοί υποψήφιοι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Στ. Δήμας και ο πρώην υπουργός, Κ. Χατζηδάκης. Ο δεύτερος πολύ πιθανόν να επιστρέψει στα παλιά του λημέρια, στο Ανάπτυξης. Τρίτος υποψήφιος προβάλλει ο Χρ. Λαζαρίδης. Και τελευταίος, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, εφόσον είναι και πρωθυπουργός, άρα να μπορεί να επιβάλλει τους όρους συνεργασίας στους άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Δεν αποκλείεται πάντως, ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει στη διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών, με την επανασύσταση του υπουργείου Οικονομίας. Στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο, εξάλλου, θα μετέχουν οπωσδήποτε σε θέσεις υφυπουργών οι νυν αναπληρωτές τομεάρχες, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης και Γ. Βρούτσης, αλλά και ο καθηγητής I. Μουρμούρας. Δεν αποκλείεται και η χρησιμοποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Περιβάλλοντος και εναλλακτικά στο Ανάπτυξης. Στο Υποδομών Μεταφορών θα πάει ο Μ. Βορίδης. Στο Εργασίας θα οδεύσει μάλλον ο Ν. Νικολόπουλος, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Για τα δύο υπό επανασύσταση υπουργεία, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας φαβορί είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη για το πρώτο και οι Κ. Μουσουρούλης και Μ. Κεφαλογιάννης για το δεύτερο. Στο Υγείας μάλλον θα κατευθυνθεί ένας άλλος εξωκοινοβουλευτικός, ο καθηγητής της Καρδιολογίας, Χρ. Στεφανάδης. Στο Δικαιοσύνης, ο υποψήφιος στο Επικρατείας και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαρ. Αθανασίου. Στο Παιδείας φαβορί ο καθηγητής Κ. Αρβανιτόπουλος. Και στο Προστασίας του Πολίτη, μάλλον ο Π. Παναγιωτόπουλος. Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, θα κατευθυνθεί στο Εξωτερικών ή το Εθνικής Άμυνας, με τον Ευρ. Στυλιανίδη φαβορί για την κενή θέση . Ερώτημα είναι η θέση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα ήθελε να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μάλλον θα οδεύσει στο Εσωτερικών ή το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε ένα από τα δύο αυτά υπουργεία θα αξιοποιηθεί μάλλον ο κ. Λαζαρίδης, αουτσάιντερ επίσης για τη θέση του «τσάρου» . Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.

ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Ο Γιάννης Δραγασάκης, που είχε αξιοποιηθεί επί οικουμενικής κυβέρνησης το 1989- 1990 για λίγους μήνες, θα είναι το μοναδικό στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργική θητεία στο παρελθόν. Και θα είναι μετά βεβαιότητας ο νέος «τσάρος» . Στο οικονομικό επιτελείο θα συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές Ν. Μηλιός, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης. Ο τελευταίος πιθανόν να αναλάβει κάποιο υπουργείο εκ των Ανάπτυξης ή Υποδομών Μεταφορών.

Για το Ανάπτυξης προβάλλει ως φαβορί ο Δ. Παπαδημούλης. Πιθανή επίσης είναι η υπουργοποίηση ενός εκ των πασοκογενών Αλ. Μητρόπουλου ή Π. Κουρουμπλή στο Εργασίας, του Γ. Μπαλάφα στο Υγείας, της Ζ. Κωνσταντοπούλου στο Εσωτερικών ή το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θέσεις στην κυβέρνηση αναμένουν και κάποιοι εκ των σκληρών (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης) και οι μαχητικές βουλευτίνες Ρ. Δούρου και Σ. Σακοράφα. Κυβερνητικό πόστο θα έχει οπωσδήποτε και ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι επιλογές του κ. Τσίπρα για το Εξωτερικών και το Άμυνας. Σε κάποιο από τα δύο αυτά υπουργεία θα αξιοποιηθεί ο Θ. Δρίτσας, ίσως όμως και στο Προστασίας του Πολίτη, που αποτελεί ευαίσθητο πόστο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά θα αλλάξουν, αν προκύψει συμμετοχή στην κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ. Τότε ο Φ. Κουβέλης θα είναι πιθανότατα υπουργός Εξωτερικών, ο καθηγητής Γ. Πανούσης, Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης, ο Δ. Χατζησωκράτης σε άλλο υπουργείο, αν και δεν έχει εκλεγεί βουλευτής και κάποια ακόμα στελέχη.
Deal News
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ