2018-11-13 08:45:23
Φωτογραφία για Ο θεσμός του πραγματογνώμονα ζημιών αυτοκινήτων – Ανάγκη θέσπισης ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου
Το nextdeal.gr έλαβε και δημοσιεύει επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Πραγματογνωμόνων με θέμα "Ο θεσμός του πραγματογνώμονα ζημιών αυτοκινήτων –

Ανάγκη θέσπισης ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου".

 

Όπως τονίζει η Ένωση, "με την παρούσα επιστολή το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πραγματογνωμόνων επιθυμεί να τοποθετηθεί από την πλευρά του, ως άμεσα εμπλεκόμενο και ταγμένο να προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του, στον ανοικτό διάλογο που πραγματοποιείται μέσω άρθρων στο NEXT DEAL και που αφορούν το θεσμό του πραγματογνώμονα οχημάτων".

 

Διαβάστε αναλυτικά:

 

Θέμα: Ο θεσμός του πραγματογνώμονα ζημιών αυτοκινήτων – Ανάγκη θέσπισης ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου

 

H Πανελλήνια Ένωση Πραγματογνωμόνων (Π.Ε.Π.), που ιδρύθηκε κατ' έτος 1978, ενεργό μέλος από εικοσαετίας της διεθνούς ομοσπονδίας πραγματογνωμόνων F.I.E.A., με αφορμή πρόσφατες αρθρογραφίες που έχουν φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα “NEXT DEAL” και τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί αναφορικά με τον θεσμό του πραγματογνώμονα ζημιών αυτοκινήτων, χωρίς όμως στις αρθρογραφίες αυτές να γίνεται διάκριση αναφορικά με το ποιους πραγματογνώμονες αφορούν, επομένως θίγουν και μέλη της Π.Ε.Π., θα θέλαμε να εισφέρουμε και εμείς συνοπτικά, ως εκπρόσωποι του κλάδου, τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας, με στόχο τον εξορθολογισμό του θεσμού.

 

Καταρχήν, η όλη θεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από ορισμένα ουσιώδη δεδομένα:

Το αυτοκίνητο όχημα είναι ένα σύνθετο βιομηχανοποιημένο προϊόν, που υπόκειται σε συνεχή και ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη.

Η εκτίμηση των ζημιών – πραγματογνωμοσύνη ενός αυτοκινήτου οχήματος συνεπεία ατυχήματος έχει πολλούς αποδέκτες: τον ιδιοκτήτη του οχήματος, την ασφαλιστική εταιρεία, το συνεργείο επισκευής.

Η τεχνική αποτίμηση των ζημιών ενός αυτοκινήτου συνεπεία ατυχήματος συνδέεται ευθέως με την ασφάλεια του κατόχου του αυτοκινήτου και, κατ' επέκταση, με την οδική ασφάλεια.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο θεσμός του πραγματογνώμονα αυτοκινήτων δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται, μόνο ή κυρίως, σε επίπεδο κοστολόγησης των ζημιών και εξορθολογισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης, αλλά πρωτίστως ως εμπεριστατωμένη – ολοκληρωμένη τεχνική αποτίμηση των ζημιών, προς όφελος, πρώτα και κύρια, του εκάστοτε ιδιοκτήτη - κατόχου οχήματος και της οδικής ασφάλειας
. Είναι προφανές ότι ζητούμενο είναι η τεχνικά άρτια και, κατά το δυνατόν, αντικειμενική και αμερόληπτη πραγματογνωμοσύνη, κατ' επέκταση δε ο προσδιορισμός - εξορθολογισμός του κόστους επισκευής.

 

Είναι δε γεγονός ότι η έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τον θεσμό του πραγματογνώμονα ζημιών αυτοκινήτου οχήματος είναι επιτακτική ανάγκη. Την έλλειψη αυτή, η Ένωσή μας, ως ο πανελλήνιος αντιπροσωπευτικός φορέας των πραγματογνωμόνων, καλύπτει στο μέτρο του δυνατού, με την οργάνωση και πραγματοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εξειδικευμένων εξετάσεων εξασφαλίζοντας την τεχνική επάρκεια των μελών της. Μέλη της Ένωσης είναι τόσο απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ, όσο και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης και εμπειρικοί πραγματογνώμονες. Αν και το επίπεδο των επαγγελματιών μελών της Π.Ε.Π. θεωρούμε ότι είναι αρκετά υψηλό, ωστόσο, είναι αλήθεια ότι, ελλείψει θεσμικού πλαισίου, έχουν εμφιλοχωρήσει στο χώρο, όχι με δική μας ευθύνη πάντως, άνθρωποι που δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις του αντικειμένου. Για τους φερόμενους ως πραγματογνώμονες, που δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις του αντικειμένου, δεν έχουν εκπαιδευτεί, δεν έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις που διεξάγει η Π.Ε.Π., φρονούμε ότι δεν θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στο χώρο, δεδομένου ότι το επάγγελμα του πραγματογνώμονα συνδέεται ευθέως με την ασφάλεια του κατόχου του αυτοκινήτου και των επιβαινόντων και, κατ' επέκταση, με την οδική ασφάλεια.

 

Είναι προφανές ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα από απλές πιστοποιήσεις μέσω αμφίβολης αξιοπιστίας εκπαιδευτικών φορέων, κυρίως δε απαιτείται η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αφορά:

Τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος τυπικών προσόντων σχετικών με το αντικείμενο της πραγματογνωμοσύνης (αυτοκίνητο όχημα), όρων και προϋποθέσεων, για την παροχή βεβαίωσης επιτηδεύματος σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τη θέσπιση ολοκληρωμένων επαγγελματικών περιγραμμάτων.

Τη θέσπιση κανόνων που θα θωρακίζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των πραγματογνωμόνων έναντι όλων.

Τη διαδικασία της αυτοψίας και της τεχνικής αποτίμησης των ζημιών.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ένωσή μας ήδη επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου του θεσμού του πραγματογνώμονα ζημιών αυτοκινήτου από σύγκρουση, το οποίο θα προωθήσει στην Πολιτεία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων - ασφαλιστικών εταιρειών, επισκευαστών αυτοκινήτων, καταναλωτών. Η προώθηση των σχετικών ενεργειών είναι επιτακτικός στόχος της Π.Ε.Π.

 

Με εκτίμηση,

 

Γκιάτης Στυλιανός

Πρόεδρος Π.Ε.Π.

 

Γκιάτας Παναγιώτης

 Γ. Γραμματέας Π.Ε.Π.

 

Πηγή: nextdeal.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ