2018-11-13 19:19:17
Φωτογραφία για Οδηγός με όλες τις απαντήσεις για να πάρετε πίσω τα αναδρομικά των συντάξεων (ΠΙΝΑΚΕΣ)
ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

Τα βήματα για να πάρετε πίσω τα αναδρομικά

Επιστροφές κλειδώνουν όλοι οι συνταξιούχοι, ακόμη και αν παίρνουν 700 ευρώ σύνταξη. Η αίτηση είναι το πρώτο βήμα και από σήμερα (Δευτέρα 12-11-18) εί­ναι μόνον ηλεκτρονική σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντά­ξεις» δημοσιεύει έναν νέο οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων για τα βήματα που πρέπει να ακολουθή­σουν ώστε να πάρουν ζεστό χρήμα από αναδρομικά μειώσεων, που κρίθηκαν τελεσίδικα αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας και είναι παράνομο να επιβάλλονται, όπως διατάσσουν άλλωστε και οι αποφάσεις των Πρω­τοδικείων που βγαίνουν το τελευταίο διάστημα και διαρκώς αυξάνονται, δη­μιουργώντας ακλόνητο δεδικασμένο για όσους προσφεύγουν από εδώ και στο εξής.

1. Ποιες είναι οι μειώσεις που επιστρέφονται;

Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυ­νταγματικές και είναι παράνομο να συνεχίσουν να επιβάλλονται από Ιού­νιο 2015 και μετά είναι των νόμων 4051/2012 και 4093/2012. Επιβάλ­λονται παρά την απόφαση του ΣτΕ μέχρι και σήμερα, ενώ θα έπρεπε να διακοπούν από 10 Ιουνίου 2015.

2. Πώς θα τις δουν οι συνταξι­ούχοι;

Οι μειώσεις αυτές φαίνονται στα ενημερωτικά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων για όσους λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Όσοι έχουν μικρή σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ (πχ. χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΣΑ, και άλλων Ταμείων) δεν έχουν μειώσεις αλλά έχουν κατάργηση των Δώρων με το νόμο 4093/2012, τα οποία κατά το ΣτΕ αλλά και με βάση τις αποφάσεις δικαστηρίων που βγαίνουν μαζικά πλέον πρέπει να επανέλθουν. Οι συ­νταξιούχοι μπορούν να τυπώσουν τα ενημερωτικά τους από την ιστοσελίδα του Ταμείου τους και χρησιμοποιώ­ντας τους κωδικούς που απαιτούνται (Αριθμός Μητρώου, ΑΦΜ, AMΚΑ, Κω­δικός ΔΙΑΣ ή και τους κωδικούς που έχουν στην εφορία μέσω του TAXIS). Αν δεν το καταφέρουν, τα ζητούν από τα ΚΕΠ που τα δίνουν επιτόπου.

3. Ποιοι συνταξιούχοι και πόσα δικαιούνται από μειώσεις και επαναφορά Δώρων;

Όσοι έχουν κύρια σύνταξη, ή άθροι­σμα συντάξεων (κύρια, επικουρική, μέρισμα) άνω των 1.000 ευρώ, δι­καιούνται την επιστροφή της μείωσης 10%, 15% ή 20% που μπήκε με το νόμο 4051/12 στην επικουρική τους, εφόσον ήταν πάνω από 200 ευρώ, και την επιστροφή της μείωσης 5%, 10%, 15% ή 20% που μπήκε με το νόμο 4093/12 σε κλιμακούμενα ποσά των 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ, 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα. Όσοι έχουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια, ή και από άθροισμα συντάξε­ων, δικαιούνται μόνον την επαναφορά των κομμένων Δώρων σε κύρια και σε επικουρική σύνταξη.

4. Μέχρι πότε πρέπει να υποβλη­θεί αίτηση σε ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ και τι αποτέλεσμα έχει;

Η αίτηση για τα αναδρομικά κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και για την επαναφορά Δώρων, υποβάλ­λεται από σήμερα (Δευτέρα 12-11-18) μόνον ηλεκτρονικά, με απόφαση του ΕΦΚΑ, και σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. αδυναμία συνταξιού­χου να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ) επιτρέπεται να είναι και έντυπη. Με την αίτηση οι συνταξιού­χοι κερδίζουν 6μηνη προθεσμία για να διεκδικήσουν τα ποσά στα δικα­στήρια, αν στο μεταξύ δεν ανταποκριθούν τα Ταμεία. Οι αιτήσεις είναι καλό να υποβληθούν ως τέλος του 2018, για να μη χαθούν αξιώσεις 5ετίας από το 2013. Αν υποβληθούν το 2019, χάνονται τα αναδρομικά του 2013 και μένουν από το 2014 ως το 2018 για να τα διεκδικήσετε με αγωγή. Το 2019, και με δεδομένο ότι λόγω επανυπολογισμού θα υπάρχουν προσωπικές διαφορές στις συντάξεις, είναι πιθανό οι παράνομες μειώσεις να απορροφηθούν ή και να συμψη­φιστούν με τις προσωπικές διαφορές, και ως εκ τούτου να μη φαίνονται στα καταβαλλόμενα ποσά!

5. Πώς συμπληρώνεται η ηλε­κτρονική αίτηση στην ιστοσε­λίδα του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ και ποιες είναι οι παγίδες;

Εισέρχεστε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή του ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr). Πηγαί­νετε στο πεδίο που λέει «συνταξιού­χοι». Κλικάρετε και ανοίγει νέο πεδίο που αναφέρει για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη. Επιλέγε­τε και μεταφέρεστε στην αίτηση μέσω TAXIS. Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ και τυχόν άλλα πεδία που απαιτούνται. Η αίτηση έχει προσυμπληρωμένο κείμενο-παγίδα, που λέει «επιθυμώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093». Διαλέγετε το Ταμείο όπου ανήκετε ανάλογα αν πήρατε σύνταξη ως μισθωτός, ως ελεύθε­ρος επαγγελματίας, ως αγρότης, ως αυτοαπασχολούμενος ή ως δημόσιος υπάλληλος. Αν παίρνετε δυο κύριες συντάξεις, θα πρέπει να επιλέξετε δύο από τα Ταμεία που αναφέρει η σχετική καρτέλα. Το ίδιο και αν έχετε μία ή περισσότερες επικουρικές. Αν έχετε γνώση για το κατάστημα ΕΦΚΑ όπου ανήκετε το επιλέγετε, αλλιώς επιλέξτε το κεντρικό κατάστημα του νομού. ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΑΓΙΔΑ: Μην κάνετε ορι­στική υποβολή αν δεν συμπληρώσετε στο σημείο Β, στο ειδικό κουτάκι, το εξής κείμενο: «Ζητώ ανάλυση των περικοπών κατ’ έτος από το 2013 μέχρι και Δεκέμβριο 2018 σε κύρια, επικουρική σύνταξη και Δώρα. Ζητώ την άμεση διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή αναδρομικών από το 2013 μέχρι και Δεκέμβριο 2018 σε κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και τα κομμένα Δώρα. Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου αν δεν μου καταβάλλετε τα οφειλόμενα αναδρομικά, επειδή οι εν λόγω περι­κοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 απο­φάσεις της Ολομέλειας του Συμβου­λίου της Επικράτειας».

6. Πρέπει να κάνω αγωγή για να έχω απόφαση πληρωμής των αναδρομικών;

Απερίφραστα ναι. Η αγωγή, εφόσον δικαιωθεί ο συνταξιούχος, είναι εκτελεστή απόφαση δικαστηρίου. Είτε με αίτηση είτε χωρίς αίτηση, η απαίτηση επιστροφών με ένδικα μέσα είναι απα­ραίτητη. Όσες πρωτόδικες αποφάσεις βγήκαν μέχρι τώρα και αναμένονται χιλιάδες στο επόμενο διάστημα, διατάσσουν επιστροφές για τους συντα­ξιούχους. Η έφεση του Δημοσίου είναι ανίσχυρη γιατί αντιβαίνει το ΣτΕ που λέει ότι από Ιούνιο 2015 και μετά θα έπρεπε να σταματήσουν οι μειώσεις. Οι αγωγές γίνονται είτε ομαδικά με κόστος 30 ως 50 ευρώ ανά ενάγοντα είτε και ατομικά για όσους διεκδικούν πάνω από 25.000 ή 35.000 ευρώ, με κόστος ως 250-300 ευρώ. Η αγωγή κατατίθεται στο Πρωτοδικείο του νομού όπου μένει μόνιμα ο συντα­ξιούχος για όσους προέρχονται από Ταμεία ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.). Οι συνταξιούχοι Δημοσίου κα­ταθέτουν την αγωγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι διεκδικήσεις μπορούν να πάνε ως και μια 5ετία πίσω, δηλαδή να πιάσουν από το 2013 ως και το 2018. Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να περιορίσει τα αναδρομικά σε 3,5 χρόνια, ήτοι από Ιούνιο 2015 ως και 2018.

7. Είμαι συνταξιούχος ΟΓΑ και παίρνω σύνταξη 550 ευρώ. Δεν είχα μειώσεις των νόμων 4051 και 4093. Τι μπορώ να διεκδικήσω;

Οι περίπου 610.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ όπως και σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ ΤΑΕ, ΤΕΒΕ κ.λπ.) που δεν έχουν μειώσεις νόμων 4051 και 4093 σε ποσά σύνταξης, γιατί παίρνουν κάτω των 1.000 ευρώ, διεκδικούν μόνον επιστροφή κομμένων Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, που είναι μιάμιση επιπλέον σύνταξη, και το επίδομα αδείας [μισή σύνταξη καλοκαιριού) που είχαν ως το 2012. Κάνουν απαραίτητα την αίτηση (μό­νον ηλεκτρονικά από σήμερα (Δευτέρα 12-11-18)] και οργανώνονται για μαζική αγωγή. Σε αυτές τις κατηγορίες τα αναδρομικά μπορούν να έρθουν πιο γρήγορα γιατί οι περισσότεροι διεκδικούν ως 3.000 ευρώ, δηλαδή αρκεί η απόφαση του Πρωτοδικείου και δεν μπορεί να γίνει έφεση του Δημοσίου.

8. Παίρνω σύνταξη χηρείας από το 2015. Δικαιούμαι αναδρο­μικά και πόσα;

Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου κάνουν αίτη­ση και αγωγή στη συνέχεια, ζητώντας επιστροφές είτε κομμένων Δώρων είτε και μειώσεων νόμων 4051 και 4093 στο ποσό της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών από το 2013 μέ­χρι την ημερομηνία που η σύνταξη μεταβιβάστηκε στον επιζώντα σύζυγο ή και στα τέκνα. Από τη μεταβίβαση της σύνταξης και μετά, διεκδικούμενα ποσά είναι τα Δώρα στη χαμηλότερη πλέον σύνταξη χηρείας.

■ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Προσοχή: Οι επικουρικές που επανυπολογίστηκαν και μειώθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου από τον Ιούνιο του 2016 και μετά δεν έχουν τις παράνομες μειώσεις. Οπότε το διάστημα Ιούνιος 2016 - Δεκέμ­βριος 2018 θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα διεκδικούμενα ποσά. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι είναι να δουν σε ένα παλαιότερο ενημερωτικό επικουρικής ποιες είναι οι μηνιαίες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, να τις αθροίσουν και στη συνέχεια να τις αφαιρέσουν για τόσους μήνες όσους έπαψαν να επιβάλλονται. Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε μείωση 100 ευρώ από τους δύο νόμους και δεν τις έχει από Ιούνιο 2016, επειδή η επικουρική επανυπολογίστηκε και μειώθηκε, αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρέσει τα 100 ευρώ από τα διεκδικούμενα αναδρομικά για 30 μήνες, δηλαδή από Ιούνιο 2016 μέχρι και Δεκέμ­βριο 2018, θα βγάλει εκτός αναδρομικών 3.000 ευρώ και θα κρατήσει τους προηγούμενους μήνες (πριν από τον Ιούνιο του 2016) που είχε την περικοπή στην επικουρική του από τους εν λόγω νόμους.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ «ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ» ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΓΩΓΕΣ

Αναδρομικά σε δόσεις των 3.000 ευρώ μπορούν να κερδίσουν οι συνταξιού­χοι «σπάζοντας» το σύ­νολο των διεκδικήσεών τους σε μι­κρότερα ποσά -και σε περισσότερες αγωγές- ώστε να πετύχουν άμεση πληρωμή από τα Ταμεία μόνο με τις πρωτόδικες αποφάσεις και αποκλεί­οντας το δικαίωμα του Δημοσίου να ασκήσει έφεση καθυστερώντας την καταβολή των χρημάτων τους.

Οι δικαστικές αποφάσεις για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ δεν είναι εφέ­σιμες αλλά ανέκκλητες ως προς την εφαρμογή τους και κανένα Ταμείο δεν μπορεί να προβεί σε έφεση κατά δικαστικής απόφασης που το υποχρεώνει να καταβάλει ποσά ως 3.000 ευρώ. Στις επιλογές λοιπόν που έχουν οι συνταξιούχοι είναι αφε­νός να διεκδικούν όλο το ποσό από τις παράνομες μειώσεις (πχ 10.000 ή 15.000 ευρώ), αλλά και να σπά­σουν τις αγωγές τους σε τρεις, τέσ­σερις ή περισσότερες, διεκδικώντας από 3.000 ευρώ σε κάθε μια ώστε εφόσον δικαιωθούν να μπλοκάρουν τις εφέσεις των Ταμείων και να πά­ρουν τα οφειλόμενα σε δόσεις!

Το κέρδος στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν τα χρήματα με ανέκκλητη απόφαση Πρωτοδικείου. Το μειονέκτημα είναι ότι τα λεφτά έρχονται σε δόσεις, ανάλογα με το πότε θα εκδικαστούν οι αγωγές, εφόσον η κάθε μια κατα­τίθεται σε διαφορετική ημερομηνία. Το κόστος επίσης είναι κάτι που πρέ­πει να το λάβουν υπόψη τους γιατί σε μια αγωγή με όλο το διεκδικούμενο ποσό θα πρέπει να καταβάλουν άπαξ τα δικηγορικά έξοδα, ενώ αν προβούν σε δυο και τρεις αγωγές, τα έξοδα θα είναι περισσότερα, αλλά αποφεύγουν τη χρονοτριβή των εφέσεων!

Για παράδειγμα:

► Συνταξιούχος που παίρνει σή­μερα κάτω από 1.000 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη, εκείνο που διεκδικεί είναι τα αναδρομικά από τα κομμένα Δώρα. Αν η κύρια σύνταξη είναι 700 ευρώ και η επικουρική 130 ευρώ, τότε το διεκδικούμενο ποσό είναι 700 ευρώ το χρόνο από Δώρα κύριας και 260 ευρώ από Δώρα επι­κουρικής. Συνολικά τα αναδρομικά είναι 960 ευρώ το χρόνο. Αν τα ζητήσει για μια 5ετία το ποσό είναι 4.800 ευρώ. Αν όμως τα ζητήσει από τότε που ορίζεται στην απόφα­ση του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία κρίθηκε ότι τα Δώρα κακώς κόπηκαν και θα έπρεπε να επανέλθουν από Ιούνιο 2015, τότε το διεκδικούμενο ποσό θα καλύπτει 3,5 χρόνια, από Ιούνιο 2015 ως και τον Δεκέμβριο του 2018 και θα πε­ριοριστεί στα 3.360 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να έρθουν πίσω τα αναδρομικά πιο γρήγορα και μόνο με την πρώτη δικαστική απόφαση, ο συνταξιούχος μπορεί να βγάλει τα 360 ευρώ και να περιοριστεί σε αγωγή για τις 3.000 ευρώ. Με πρωτόδικη απόφαση θα πάρει όλο το ποσό, χωρίς να μπλέξει στις εφέσεις γιατί δεν θα μπορεί να τις ασκήσει το Δημόσιο!

► Συνταξιούχος που παίρνει σήμε­ρα 1.200 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ επικουρική έχει από τις παράνομες μειώσεις απώλεια 250 ευρώ το μήνα. Μπορεί να τα διεκδικήσει ως και 5ετία, δηλαδή από 2013 ως 2018, αλλά και για 3,5 έτη μετά την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή από Ιούνιο 2015 ως και 2018. Στην 5ετία τα αναδρομικά που διεκδικεί βγαίνουν στις 15.000 ευρώ, ενώ στα 3,5 έτη είναι 10.500 ευρώ. Από κομ­μένα Δώρα κύριας σύνταξης δικαι­ούται άλλα 2.800 ευρώ. Δηλαδή το σύνολο ανεβαίνει στις 13.300 ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι θα δικαιωθεί στην αγωγή του, με πιθανότερο να του επιδικαστούν αναδρομικά 3,5 ετών. Επειδή όμως ο ΕΦΚΑ θα κάνει έφε­ση μετά την πρωτόδικη απόφαση θα περιμένει ένα ή και δυο χρόνια για να δικαιωθεί εκ νέου. Μπορεί όμως να καταθέσει τέσσερις προσφυγές των 3.000 ευρώ και για κάθε μια να πάρει το ποσό με την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης. Στην πράξη γλιτώνει μακροχρόνια διεκδίκηση και έχει την επιλογή να πάρει 12.000 ευρώ αναδρομικά σε δόσεις. 

ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ «ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ» ΑΓΩΓΕΣ

Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότη­τα να καταθέσουν ταυτόχρονα πολ­λές αγωγές μοιράζοντας σε αυτές τα αναδρομικά που διεκδικούν σε ποσά ως 3.000 ευρώ. Κάθε αγωγή θα έχει ξεχωριστή δίκη και κάθε απόφαση, εφόσον είναι υπέρ του συνταξιούχου, θα έχει ανέκκλητο χαρακτήρα, δη­λαδή δεν θα μπορεί να πάει από το Δημόσιο σε Εφετείο και το ποσό θα πληρωθεί άμεσα με την κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου. Η επιλογή των «μίνι αγωγών» συμφέρει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ως 900 ευρώ που κατά κανόνα διεκδικούν αναδρομικά από τα κομμένα Δώρα σε κύρια και επι­κουρική και τα ποσά περιορίζονται κάτω των 4.000 ευρώ.

Με δυο αγωγές μπορούν να ζη­τήσουν τα Δώρα της κύριας στη μια (π.χ. 1.800 ευρώ) και τα Δώρα της επικουρικής στη δεύτερη (π.χ. 1.100 ευρώ). Εφόσον δικαιωθούν, που εί­ναι βέβαιο, με βάση τις αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί για αναδρο­μικά, θα πάρουν τα χρήματα μόνο με την πρωτόδικη απόφαση χωρίς να έχουν δικαίωμα έφεσης ούτε ο ΕΦΚΑ ούτε το ΕΤΕΑΕΠ γιατί το ποσό της κάθε αγωγής είναι κάτω των 3.000 ευρώ και βάσει νόμου δεν επιτρέπεται έφεση.

Για παράδειγμα:

► Συνταξιούχος με άθροισμα κύρι­ας και επικουρικής κάτω από 1.000 ευρώ που διεκδικεί αναδρομικά από μειώσεις κύριας σύνταξης, επικου­ρικής και την επαναφορά των Δώ­ρων, συνολικού ύψους 6.293 ευρώ, μπορεί να τα ζητήσει σε 2 αγωγές των 3.000 ευρώ και να μη συμπε­ριλάβει καθόλου τα 293 ευρώ. Εί­ναι βέβαιο ότι θα δικαιωθεί και θα κερδίσει τα αναδρομικά των 6.000 ευρώ με δυο αγωγές των 3.000 ευρώ σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, μπλοκάροντας τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ από τις εφέσεις.

► Συνταξιούχος ΙΚΑ που διεκδικεί αναδρομικά από μειώσεις κύρι­ας σύνταξης, επικουρικής και την επαναφορά των Δώρων, συνολικού ύψους 20.847 ευρώ, μπορεί είτε να τα ζητήσει σε μια αγωγή αλλά από τη στιγμή που θα δικαιωθεί θα περι­μένει και το Εφετείο, ή ακόμη χειρό­τερα, μπορεί να έχει και αναβολές εκδίκασης στο Εφετείο, είτε να σπά­σει το ποσό σε πολλές αγωγές των 3.000 ευρώ τις οποίες πρέπει να καταθέσει ταυτόχρονα. Με την επι­λογή αυτή θα απαιτηθούν 7 αγωγές αλλά όποια απόφαση βγαίνει πρωτοδίκως θα έχει και άμεση πληρωμή γιατί ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ δεν θα έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Το πολύ σε δυο χρόνια θα έχουν βγει όλες οι αγωγές και θα έχει πάρει στο σύνολο τα 20.3847 ευρώ με 7 δόσεις των 3.000 ευρώ περίπου η κάθε μια.

► Συνταξιούχος ΙΚΑ που διεκδικεί αναδρομικά από μειώσεις κύρι­ας σύνταξης, επικουρικής και την επαναφορά των Δώρων, συνολικού ύψους 13.244 ευρώ, μπορεί είτε να τα ζητήσει σε μια αγωγή και να τα κερδίσει με τη χρονοτριβή όμως των εφετειακών αποφάσεων είτε να καταθέσει ταυτόχρονα 4 αγωγές των 3.000 ευρώ και μια των 1.250 ευρώ. Όποια απόφαση εκδικάζεται πρωτοδίκως θα είναι και άμεσα πληρωτέα από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για το ποσό που οφείλει ο κάθε φορέας χωρίς αυτοί να έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

► Συνταξιούχος ΙΚΑ που διεκδικεί αναδρομικά από μειώσεις κύρι­ας σύνταξης, επικουρικής και την επαναφορά των Δώρων, συνολικού ύψους 6.867 ευρώ, μπορεί είτε να τα ζητήσει σε 2 αγωγές των 3.000 ευρώ και μια των 867 ευρώ ή μπορεί και να μη συμπεριλάβει τα 867 ευρώ και να κερδίσει τα ανα­δρομικά των 6.000 ευρώ με δυο αγωγές των 3.000 ευρώ σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, μπλοκάροντας τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ από τις εφέσεις που θα είχαν δικαίωμα να ασκήσουν στην περίπτωση που διεκδικούσε με μια αγωγή όλο το ποσό των 6.867 ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ[email protected]

 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-12/11/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ηλεκτρονική Αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη (ΦΩΤΟ-ΟΔΗΓΙΕΣ) [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ