2018-11-15 19:26:26
Φωτογραφία για Το δικαίωμα στην απεργία των Σωμάτων Ασφαλείας και η αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 23
Ο γοργός κοινωνικός βηματισμός και οι ραγδαίες αλλαγές που έλαβαν χώρα στο κοινωνικό πεδίο, επιβάλλουν ριζικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο στην ελληνική κοινωνία, ώστε αφενός μεν να αρθούν

αδικίες που αντιστρατεύονται την ευημερία των Ελλήνων πολιτών, αφετέρου δε να προχωρήσει η διαδικασία της θεσμικής ακεραίωσης, όπου παρουσιάζονται σοβαρές υστερήσεις ως κατάλοιπα του παρελθόντος.

Μια κορυφαία σήμερα υστέρηση της ελληνικής πολιτείας, δυστυχώς αποτυπωμένη και στον συνταγματικό μας χάρτη, και για την οποία ακόμα και αυτά τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα των Σ.Α και Ε.Δ.,  -με εξαίρεση την ΠΟΑΣΥ- δεν έχουν λάβει  ξεκάθαρη και διαυγή θέση, είναι η απαγόρευση των ένστολων στο δικαίωμα της απεργίας.

 Μια υστέρηση που έρχεται από το παρελθόν  ως άρθρο 23 στο Σύνταγμα και αποσκοπούσε ορθά τότε, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας του 20-ου αιώνα και έξαρσης των στρατιωτικών κινημάτων, να αποτρέψει την εμπλοκή των σωμάτων ασφαλείας στην διαμόρφωση με αντιδημοκρατικό προφανώς τρόπο, της πολιτικής ζωής της χώρας
. Η κοινωνία όμως και με την μεσολάβηση σοβαρών και ραγδαίων αλλαγών, προχώρησε, εξελίχθηκε πολιτικά παρακολουθώντας και τις δημοκρατικές εξελίξεις σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο την Ευρώπη και αλλού, εκδημοκρατίσθηκε βαθιά και πλέον δεν συντρέχουν λόγοι για «δικλείδες ασφαλείας», ως προς την προστασία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Έμεινε έτσι ως θλιβερό κατάλοιπο του παρελθόντος, ένας νόμος που είναι πλέον άκαιρος, άχρηστος – διότι δεν υφίσταται κανένας λόγος σήμερα να προστατεύσει τίποτα με τις πρόνοιες του – και βεβαίως αντιδημοκρατικός, αφού «νομιμοποιεί» τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και χωρίζει τους πολίτες σε «κανονικούς» με όλα τα συνταγματικά δικαιώματά τους κατοχυρωμένα και στους ενστόλους ως πολίτες Β΄ κατηγορίας. Είναι πλέον αδήριτη επιταγή με την σθεναρή και μαχητική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας να αλλάξει.

Με αφορμή την έναρξη, στην Ολομέλεια της Βουλής ,της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος η Προοδευτική Ανεξάρτητη Συνεργασία Αστυνομικών πιστεύει ότι ήρθε η στιγμή  Κυβέρνηση, Αξιωματική Αντιπολίτευση  και λοιπά κομμάτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να συμπεριλάβουν στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση την τροποποιηση των διατάξεων του άρθρου 23 παρ. 2 του Συντάγματος, που απαγορεύει το δικαίωμα της απεργίας στα Σώματα Ασφαλείας.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι η συνταγματική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας, δεν μπορεί επ’ άπειρον να λειτουργεί ως μοχλός καταπίεσης, υπονόμευσης της ισοπολιτείας των Ελλήνων πολιτών, αλλά και ως παθογενής εστία υπονόμευσης της εύρυθμης λειτουργίας της αστυνομικής οικογένειας, με οδυνηρό επακόλουθο την σώρευση πληθώρας προβλημάτων.

Για το δικαίωμα στην απεργία των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια διακεκριμένοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι παρατήρησαν την αναγκαιότητα της Αναθεώρησης του   άρθρου 23 που απαγορεύει καθολικά το δικαίωμα της απεργίας.

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το 2008 σαν πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ υποστήριξε το δικαίωμα των αστυνομικών στην απεργία σε συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα του τμήματος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, για τα Σώματα Ασφαλείας Εκτός Υπηρεσίας.

Δείτε απόσπασμα από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού που αναφέρεται στο δικαίωμα της απεργίας.

Ο Συνασπισμός αλλά και εσύ προσωπικά γνωρίζεις πολύ καλά τα αυξημένα προβλήματα  που  αντιμετωπίζουν  οι εργαζόμενοι  στα  σώματα  ασφαλείας  Τι πιστεύεις πως φταίει και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτά  να  μην  αισθάνονται  εργαζόμενοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

―  Για εμάς οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι ένστολοι πολίτες - εργαζόμενοι  στην  υπηρεσία  του  πολίτη  και της κοινωνίας. Πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους εργαζόμενους όπως το δικαίωμα της απεργίας, την εφαρμογή του νόμου  1264,  πλήρη  αποστρατιωτικοποίηση, να τους παρέχονται όλα εκείνα τα μέσα, υλικά,  εργασιακά,  οικονομικά  κοινωνικά ώστε το έργο τους να γίνεται πιο εύκολο, πιο αποτελεσματικό,  για  το  καλό  των ίδιων, αλλά κυρίως για το καλό της κοινωνίας.

Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου που καθιστά αδύνατη την απεργία των ένστολων και των  δικαστικών,  τάχθηκαν και οι καθηγητές κ.κ. Κατρούγκαλος και Βλαχόπουλος των Πανεπιστημίων Θράκης και Αθηνών αντίστοιχα, σε ημερίδα της ΠΟΑΣΥ το 2012, τονίζοντας ότι μόνο σε τρεις χώρες της Ευρώπης ισχύει καθολική απαγόρευση της απεργίας των ένστολων (Τσεχία, Κύπρος) ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων είναι κατοχυρωμένο το σχετικό δικαίωμα με περιορισμούς.

 Σήμερα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα εργασιακά μας δικαιώματα πρέπει να προστατευτούν και ο μόνος τρόπος είναι να κάνουμε την υπέρβαση που επιβάλλεται , ώστε στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, να πετύχουμε το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ!

Για αυτό τον λόγο προτείνουμε στο επικείμενο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, που θα πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι την 29&30/11 και 1/12/2016 να ζητηθεί  από τους  εκπρόσωπους όλων των κομμάτων να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν το κόμμα τους είναι υπέρ του δικαιώματος της απεργίας στα Σώματα Ασφαλείας η κατά.

                       H Γραμματεία της Π.Α.Σ.Α. 

http://pasapolice.blogspot.com
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ