2018-11-20 18:48:19
Φωτογραφία για Στυτική δυσλειτουργία: Μπορεί να «προειδοποιεί» για καρδιακά προβλήματα;
Η στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, συνδέεται με διάφορες καταστάσεις υγείας, ανάμεσά τους το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η περιοδοντίτιδα (φλεγμονή στα ούλα).

Παρότι, όμως, οι σχετικές μελέτες παραμένουν ακόμη ασαφείς, υπάρχει μία σύνδεση υγείας που δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε: Ο σύνδεσμος ανάμεσα στη στυτική δυσλειτουργία και την καρδιοπάθεια.

Άντρες που βιώνουν έστω και ήπια στυτική δυσλειτουργία έχουν περίπου 25% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας (συμπεριλαμβανομένης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού) από τους συνομηλίκους τους. Αυτό σημαίνει πως για ορισμένους άντρες, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πιο σοβαρό δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου απ’ ότι το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα ή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Και όσο πιο σοβαρή η στυτική δυσλειτουργία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πώς συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο


Από τη σκοπιά της φυσιολογίας, η υγεία της καρδιάς και η λειτουργία του πέους συνδέονται στενά. «Το θέμα είναι η ροή του αίματος στο πέος» εξηγεί ο ουρολόγος Ajay Nehra, MD, καθηγητής Ουρολογίας στην Κλινική Mayo. Το τοίχωμα των αρτηριών τόσο της καρδιάς όσο και του πέους, συμπεριλαμβάνει το ενδοθήλιο. Όταν το ενδοθήλιο σε αυτές τις φλέβες δεν αντιδρά καλά στην απελευθέρωση του νιτρικού οξέος (ένα βασικό κομμάτι της αλυσίδας αντίδρασης που επιτρέπει στο αίμα να ρέει όπως πρέπει στις φλέβες), τότε δεν αιματώνει τα όργανα, ανάμεσά τους την καρδιά και το πέος.

Με άλλα λόγια, η σύνθετη χημική διαδικασία πίσω από τη στύση μπορεί να διαταραχθεί εάν το φλεβικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Η αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας μέσα στις φλέβες, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας μειώνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα.

Επιπλέον, το πέος περιέχει πολύ μικρότερες φλέβες από εκείνες που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά και τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μία πρόωρη ένδειξη καρδιαγγειακών προβλημάτων, προτού αυτά εκδηλωθούν με άλλα συμπτώματα.

Πηγή: capital.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ