2018-11-24 19:03:40
Φωτογραφία για Το κοινωνικό πρόσωπο του Δ'ΣΣ
Διονύσης Βοργιάς

Στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Κομοτηνής (ΚΕΦΙΑΠ) υπάρχει κλειδωμένη μια δομή που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ζωή ανθρώπων με αναπηρία, κινητικά κι όχι μόνο προβλήματα. Πρόκειται για το τμήμα της πισίνας και της μπανιέρας, για δεινόλουτρα και παραφινόλουτρα τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν  ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες ειδικά σε άτομα με αναπηρία και ασθενείς με νευρολογικά μυϊκά και οστικά προβλήματα. Αυτοί οι χώροι στην Κομοτηνή δεν λειτουργούν, σε αντίθεση με τα άλλα τμήματα που λειτουργούν αξιοπρεπώς και προσφέρουν την βοήθειά τους όσο καλύτερα μπορούν.

Όπως πληροφορείται ο "Χ" το τελευταίο διάστημα γίνονται κάποιες προσπάθειες λειτουργίας της πισίνας και της μπανιέρας. Έχουν γίνει επαφές με την διοίκηση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, το Δ' Σώμα Στρατού που είναι πρόθυμο να συνδράμει στις εργασίες, καθώς και προχωρημένες συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας.


"Το κόστος δεν είναι αποτρεπτικό", λέει στον "Χ" ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνας Καρούντζος, ο οποίος αναφέρεται σε ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 7.000 ευρώ για να λειτουργήσει και εξηγεί πως χτυπάει πρώτα πόρτες στο Δημόσιο και μετά αν δεν υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση θα γίνουν κρούσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία για δωρεές, υπό την σκέπη του δημοσίου. 

Τονίζει ο πρόεδρος πως η πισίνα είναι ασφαλείας, δεν χρειάζεται δηλαδή κατά τον ίδιο κάποιος ναυαγοσώστης, αλλά χρειάζονται δύο άτομα προσωπικό, ήτοι ένας νοσηλευτής κι ένας φυσικοθεραπευτής. Επίσης, χρειάζονται κάποιες εργασίες αποκατάστασης του χώρου από την αχρησία και κάποιες τακτικές συντηρήσεις.

Για το πρώτο μπορούν να επιτευχθούν συνεργασίες ώστε να υλοποιηθεί, ενώ το δεύτερο θα καλύπτεται μέσα από τα τακτικά έξοδα των 7.000 ευρώ. Ο κος Καρούντζος χαρακτηρίζει "στόχο" του Σωματείου ΑμεΑ τη λειτουργία του χώρου αυτού, καθώς αναδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα που έχει για τα άτομα με αναπηρία κι όχι μόνο η αλληλεπίδραση με το υγρό στοιχείο. "Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση", διαπιστώνει. Προχωρημένες είναι οι επαφές για την επαναλειτουργία της αντίστοιχης πισίνας και στην Ξάνθη.

Οι όποιες εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της επίσκεψης, αυτό το καλοκαίρι στην Κομοτηνή στο πλαίσιο των εγκαινίων των δύο ΤΟΜΥ, του γενικού γραμματέα υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού. Σε δηλώσεις του τότε, ο κος Βαρβαρός είχε φανεί θετικός στην λειτουργία της πισίνας υδροθεραπείας και αποκατάστασης για ΑΜΕΑ, που υπάρχει στο ΚΕΦΙΑΠ, εξηγώντας πως κυρίως τεχνικά ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν.

Παρεμφερή θετική εξέλιξη αν και πολύ μακριά από την Κομοτηνή, αποτελεί η επαναλειτουργία της θεραπευτικής πισίνας στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, έπειτα από τέσσερα χρόνια λουκέτου. Μάλιστα, άνθρωποι από την Ηλεία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να μεταφέρουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην Κομοτηνή, αν κι εφόσον ανοίξει και η τοπική πισίνα.

ΠΗΓΗ: https://www.xronos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θέλουν το ΤΗΕ VOICE KIDS!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θέλουν το ΤΗΕ VOICE KIDS!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ