2018-11-24 19:35:19
Φωτογραφία για Τα χαρακτηριστικά iOS που η Apple δανείστηκε από την κοινότητα JailBreak
Το iOS 12 εντυπωσιάζει με τη σταθερότητα, την ταχύτητα, την ασφάλεια και το φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον. Αλλά το κινητό λειτουργικό σύστημα της Apple δεν ήταν πάντα έτσι. Τα περισσότερα από τα εργαλεία και τις λειτουργίες της εταιρείας από το Cupertino τα δανείστηκαν από προγραμματιστές εφαρμογών και tweaks για συσκευές με το JailBreak.

Οι γρήγορες απαντήσεις στα μηνύματα, η συντόμευση της κάμερας στην οθόνη κλειδώματος, η καταγραφή όσων συμβαίνουν στην οθόνη είναι μια μικρή λίστα χαρακτηριστικών που εμφανίστηκαν στο iOS από το jailbreak πολύ πριν η Apple τα εφαρμόσει στο κινητό της λειτουργικό σύστημα.

Οι πρώτες εκδόσεις του iOS, τότε ονομάστηκαν iPhone OS και είχαν πολύ περιορισμένες λειτουργίες που οι προγραμματιστές από την κοινότητα JailBreak έφεραν στο φως και βρήκαν γρήγορα τρόπους βελτίωσης του λογισμικού της Apple. Τα περισσότερα από τα πρώτα tweaks ήταν μπροστά από την κυκλοφορία τους και αποδείχθηκαν καινοτόμα και χρήσιμα, όπου μετά οι λειτουργίες τους εμφανίστηκαν σταδιακά με σημαντικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος. Το iOS του 2018 διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τα οποία αφήνουν τους χρήστες χωρίς την ανάγκη για την διαδικασία του jailbreak.


Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της ανάπτυξης του iOS και της δημιουργίας tweaks αλλά και βοηθητικά προγράμματα του συστήματος από το Cydia, η λειτουργικότητα των οποίων η Apple "δανείστηκε-έκλεψε" για το OS της.

Κέντρο διαχείρισης (iOS 7)

Το κλείστρο του κέντρου ελέγχου (CU), στο οποίο είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, εμφανίστηκε στο iOS 7, τώρα ανοίγει με ένα κτύπημα από πάνω προς τα κάτω. Στο κέντρο ελέγχου, οι διακόπτες χρησιμοποιούν συχνά λειτουργίες συστήματος όπως Wi-Fi, λειτουργία πτήσης και Bluetooth.

Οι προγραμματιστές του Jailbreak είχαν αυτό το χαρακτηριστικό πολύ πριν από την κυκλοφορία του iOS 7, χάρη στο BigBoss SBSettings tweak . Ο "πατέρας" του κέντρου ελέγχου ήταν πλήρως προσαρμόσιμος, οι ίδιοι οι χρήστες επέλεξαν τη σειρά εμφάνισης των διακοπτών και των widgets.

Τμήματα του κέντρου ελέγχου (iOS 10)

Η Apple ενημέρωσε το λειτουργικό με την κυκλοφορία του iOS 10, οπου σε αυτή την έκδοση πρόσθεσε ξεχωριστή ενότητα για την μουσική στο multitasking. Προφανώς, αυτή την απόφαση την "δανείστηκε" από το tweak Auxo από τους προγραμματιστές A3Tweaks .

"Κυμαινόμενο" cc (iOS 10)

Το κέντρο ελέγχου απέρριψε τον παραδοσιακό σχεδιασμό "κουρτινών" από την αριστερή άκρη της οθόνης προς τα δεξιά. Οι προγραμματιστές του Jailbreak είχαν ήδη μια τέτοια επινόηση, ξεκινώντας με το iOS 8. Ένα παρόμοιο σχέδιο του CC εφαρμόστηκε στο Skylerk99 με το Floater tweak.

Προσαρμόσιμο κέντρο ελέγχου (iOS 11)

Το λειτουργικό σύστημα με την έκδοση του iOS 11 έχει λάβει σημαντικές αλλαγές στη διεπαφή και η δυνατότητα πλήρους προσαρμογής είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέστη δυνατή η απόκρυψη περιττών διακοπτών χωρίς να χρειάζεται να εκθέσετε το smartphone στη διαδικασία του jailbreak.

Οι έμπειροι jailbreakers μπορούν να θυμούνται ότι είχαν μια τέτοια ευκαιρία με τη βοήθεια του βοηθητικού προγράμματος CChide , ενώ οι πιο προηγμένες χρησιμοποίησαν το CCSettings .

Έλεγχος Internet μέσω κινητού (iOS 11)

Αυτός ο διακόπτης που είναι κάτι πολύ απλό πήρε  πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο iOS και έφτασε μόνο στον αριθμό έκδοσης "11" για να προστεθεί. Τώρα, οι χρήστες δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τη λειτουργία πτήσης και να μεταβούν στις "Ρυθμίσεις" για να απενεργοποιήσουν τη μετάδοση δεδομένων σε κυψελοειδή δίκτυα.

Η κοινότητα των jailbreakers χρησιμοποίησε αυτό το διακόπτη εναλλαγής με τη βοήθεια των ρυθμίσεων SBSettings και CCSettings πολλα χρονια πριν η Apple να το σκεφτεί .

Διαχείριση λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας (iOS 11)

Η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας είναι μια εξαιρετική λειτουργία που βοηθά στην εξοικονόμηση μπαταρίας όταν χρειάζεται. Πριν από την απελευθέρωση του iOS 11 για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, ήταν απαραίτητο να ανεβείτε στις ρυθμίσεις. Αρχίζοντας με το iOS 10, το κουμπί στο CC θα μπορούσε να προστεθεί χρησιμοποιώντας το CCLowPower .

Διακόπτες χρωμάτων (iOS 11)

Στο iOS 11, για λόγους σαφήνειας, η απεικόνιση των λειτουργιών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ελέγχου της Apple τους διακόπτες τους έκανε έγχρωμους.Oι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη λειτουργία απο το iOS 8, αν εγκαταστήσουν το Cream από τους προγραμματιστές του CP Digital Darkroom και να χρωματίσουν τα εικονίδια.

Διαδραστικές ειδοποιήσεις (iOS 8)

Η Apple εισήγαγε τις διαδραστικές ειδοποιήσεις στο iOS 8, το εργαλείο αυτό επέκτεινε σημαντικά τις δυνατότητες του multitasking του iPhone. Με τη βοήθεια νέων ειδοποιήσεων, οι χρήστες θα μπορούσαν να απαντήσουν στα μηνύματα ή να επισημάνουν τα εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως αναγνωσμένα, χωρίς να αφήσουν την ανοικτή εφαρμογή. Προφανώς, η Apple κοίταξε αυτή την δημιουργία απο τους Lockinfo και το tweak BiteSMS .

Φυσαλίδες των ειδοποιήσεων (iOS 10)

Στο iOS 10, η εμφάνιση των ειδοποιήσεων επανασχεδιάστηκε με την εμφάνιση φυσαλίδων, η οποία σχεδίαση παρέμεινε μέχρι το τρέχον iOS 12. Το "hacked" του iPhone είχε παρόμοια εφαρμογή, ξεκινώντας με από το iOS 8. Οι ειδοποιήσεις με αυτό το τρόπο προστέθηκαν απο το WatchNotifications tweak .

Διαγραφή όλων των ειδοποιήσεων (iOS 10)

Στο δέκατο iOS, ήταν δυνατή η εκκαθάριση όλων των ειδοποιήσεων που ελήφθησαν με ένα μόνο κλικ, η λειτουργία ήταν διαθέσιμη μόνο για συσκευές εξοπλισμένες με το νέο 3D Touch. Στην κοινότητα του jailbreak, χρησιμοποίησαν καθαρισμό ειδοποιήσεων σε όλες τις συσκευές με το OneTapClear tweak.

Έλεγχος δρομέα (iOS 9)

Η δυνατότητα ακριβούς ελέγχου του δρομέα προστέθηκε στην ένατη έκδοση του κινητού λειτουργικού συστήματος, η λειτουργία υλοποιήθηκε πατώντας το 3D Touch. Οι ιδιοκτήτες IPhone με jailbreaks χρησιμοποίησαν αυτό το χαρακτηριστικό από τις ημέρες του iPhone 4. Το Tweak SwipeSelection επέτρεψε να μετακινήσετε το δρομέα με το δάχτυλο πάνω από το πληκτρολόγιο για όλες τις συσκευές.

Πληκτρολόγιο για χειρισμό με του ενός χεριού (iOS 11)

Με την κυκλοφορία των iPhone 6 και 6+, τα smartphones αυξήθηκαν σε μέγεθος και αυξάνοντας τη διαγώνιο της οθόνης. Οι χρήστες δυσκολεύονταν να δακτυλογραφούν με το ένα χέρι. Η Apple λύνει αυτό το πρόβλημα στο iOS 11 προσθέτοντας τη δυνατότητα μετατόπισης του πληκτρολογίου στην αριστερή ή δεξιά πλευρά της οθόνης, ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Η απόφαση αυτή καθυστέρησε για περισσότερα από τρία χρόνια. Οι προγραμματιστές του λογισμικού για συσκευές jailbreak λύνουν αυτό το πρόβλημα με τη βοήθεια των βοηθητικών προγραμμάτων του OneHandWizard και του sharedRoutine .

Αυτοκόλλητα IMessage

Για να διαφοροποιήσει την ανταλλαγή μηνυμάτων, η Apple πρόσθεσε την υποστήριξη για αυτοκόλλητα στο iMessage στο iOS 10. Είμαστε ευγνώμονες στην εταιρεία Cupertino για να κάνουν τη δική τους υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων πιο διασκεδαστική, αλλά εκείνοι που είχαν jailbreak θα θυμούνται την εφαρμογή StickerMe που προσθέτει αυτοκόλλητα από το Facebook Messenger, ξεκινώντας με το iOS 8.

Διαγραφή μεμονωμένων κλήσεων (iOS 5)

Τώρα είναι πραγματικά δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά στο iPhone πριν από την κυκλοφορία του iOS 5 δεν υπήρχε δυνατότητα διαγραφής μεμονωμένων καταχωρήσεων από τη λίστα πρόσφατων κλήσεων. Αυτή η λειτουργία απουσίαζε σε όλους εκτός από τους ιδιοκτήτες συσκευών με jailbreak και εγκατεστημένο το tweak "Διαγραφή κλήσεων".

Μαύρη λίστα (iOS 7)

Το εργαλείο για τον αποκλεισμό ανεπιθύμητων κλήσεων εμφανίστηκε στο iOS 7, μέχρι τώρα το iBlacklist tweak διαχειριζόταν αυτό το έργο και καταλάβαινε πώς να μπλοκάρει όχι μόνο τις κλήσεις, αλλά και το FaceTime, το SMS και το iMessage.

Αποστολή μορφοποίησης κειμένου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (iOS 5)

Η δυνατότητα μορφοποίησης κειμένου ενός e-mail εισήχθη στο πέμπτο iOS, πριν από την απελευθέρωση της έκδοσής της, αυτό το εργαλείο πρόσθεσε το Rich Text tweak από τον προγραμματιστή Ryan Petritsch.

Φυσικά αν συνεχίσουμε να αναλύουμε το IOS θα δούμε δεκάδες άλλα tweak που στην ουσία έγιναν ιδέες για την Apple στο μέλλον και πηγή εσόδων.
argonaytis-iphone
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ