2018-11-28 13:39:22
Φωτογραφία για Γιατί πρήζονται οι λεμφαδένες και πότε πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό;
Συνολικά όλοι οι λεμφαδένες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα είναι περίπου 600.

Οι λεμφαδένες ειδικεύονται στο να φιλτράρουν τα υγρά και να συλλέγουν τα ξένα σώματα που μπορεί να κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Όμως, γιατί πρήζονται οι λεμφαδένες και τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σου;

Πολλές φορές, όμως, ειδικά στην περιοχή του λαιμού πρήζονται και εσύ νιώθεις έντονη ενόχληση και πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν μπορείς να καταπιείς με ευκολία ή πολλές φορές έχεις και αλλοίωση στη γεύση σου. Και είναι πραγματικά επίπονο! Γιατί πρήζονται οι λεμφαδένες;

Μπορεί να συμβαίνει απλώς μετά από μια βαριά λοίμωξη ή μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό και να πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς το γιατρό σου.

Αιτίες για τις οποίες πρήζονται οι λεμφαδένες

Τις περισσότερες φορές που πρήζονται οι λεμφαδένες, αιτία είναι από μια απλή μέχρι μια πιο βαριά λοίμωξη. Μπορεί ο λαιμός σου να έγινε εστία μικροβίων ή ακόμα να έχεις και κάποια ιογενής λοίμωξη, όπως είναι η ερυθρά, η ανεμοβλογιά ή η λοιμώδης μονοπυρήνωση.


Το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να εμφανίζεται και σε αρκετά παρασιτικά νοσήματα, όπως είναι η ακτινομυκητιάση ή η τοξοπλάσμωση.

Άλλα σπάνια κακοήθη αυτήν τη φορά νοσήματα που μπορεί να χαρακτηρίζονται και από διογκωμένους λεμφαδένες, είναι αυτά που επηρεάζουν το συνδετικό ιστό του οργανισμού και μπορεί να είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος.

Ακόμα και από ένα αλλεργικό σοκ μπορεί οι λεμφαδένες σου να πρηστούν. Το πρήξιμο, όμως, θα υποχωρήσει αμέσως όταν πάρεις την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα όταν πρήζονται οι λεμφαδένες είναι:

Πόνος στο λαιμόΟίδημα που μπορεί να είναι στο μέγεθος ενός μπιζελιού ή φασολιού

Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα μπορεί να εντοπιστούν και σε άλλα σημεία:

Καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός και πρόβλημα το αναπνευστικόΔιόγκωση των λεμφαδένων σε όλο το σώμα, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή μόλυνση ή μια ανοσολογική διαταραχή, όπως είναι το lupusΠυρετόςΈντονος ιδρώτας το βράδυ

Πότε πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου;

Όταν έχουν πρηστεί χωρίς προφανή λόγοΤο πρήξιμο κρατά από δύο έως και τέσσερις εβδομάδεςΤους νιώθεις πολύ σκληρούςΤο πρήξιμο συνοδεύεται από υψηλό, επίμονο πυρετό, εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξαφνική απώλεια βάρους

Πηγή: ipop.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ