2018-11-30 12:33:07
Φωτογραφία για Είναι τελικά καλύτερη επιλογή η ποικιλία τροφών για την υγεία μας;
Πολλοί ειδικοί προτείνουν την ποικιλία των τροφών στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, προκειμένου να μπορείς να προσλαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Ωστόσο, η ενθάρρυνση των ανθρώπων να καταναλώνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών για να διασφαλιστεί ότι πληρούν όλες τις διατροφικές ανάγκες τους μπορεί να γυρίσει ως μπούμερανγκ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική δήλωση από το American Heart Association, παρέχοντας μια επισκόπηση των πρόσφατων επιστημονικών μελετών.

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν σε μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό «Circulation» του American Heart Association (ΑΗΑ) ότι η κοινή σύσταση για διατροφική ποικιλία, η οποία χρονολογείται από μια εποχή που οι άνθρωποι ανησυχούσαν για ανεπάρκειες βιταμινών, μπορεί να έχει πλέον αντίθετα αποτελέσματα και συμβουλεύουν για μια «υγιεινή διατροφική γκάμα» περισσότερο παρά για «ποικιλία τροφίμων»
. Η ποικιλία μπορεί να είναι το αλατοπίπερο της ζωής, αλλά η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι οι δίαιτες πρέπει να προωθούν τα υγιεινά τρόφιμα και όχι τη διαφορετικότητα, καθώς οι αμέτρητες επιλογές τροφίμων μπορούν να μας κάνουν να κερδίσουμε βάρος. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων ήταν μια σύσταση για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, οι ειδικοί φαίνεται να μη συναινούν σχετικά με τη λεγόμενη διαιτητική ποικιλομορφία, τα μετρήσιμα δεδομένα της και την αξία της.

Η Marcia C. de Oliveira Otto, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Ανθρώπινης Γενετικής και Περιβαλλοντικών Επιστημών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Texas, εξήγησε γιατί η ποικιλία μπορεί επίσης να είναι ο εχθρός της σιλουέτας μας στην εν λόγω μελέτη. «Η μακροχρόνια σύσταση της αμερικανικής δημόσιας υγείας του να καταναλώνουμε μια ποικιλία τροφίμων έκανε την εμφάνισή της τον περασμένο αιώνα ως απάντηση στις εκτεταμένες ελλείψεις θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με περιορισμένη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να μη βοηθήσει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων, ούτε να αποτρέψει την παχυσαρκία σε μέρη όπου η κατανάλωση επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων είναι πολύ συνηθισμένη, ευρεία και κοστίζει σχετικά φθηνά», πρόσθεσε.

Επανεξετάζοντας τα ευρήματα πολυάριθμων μελετών, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η κατανάλωση μιας πιο ποικίλης διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, αύξηση βάρους και παχυσαρκία.  «Για τους σύγχρονους ενήλικες, η κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος τροφίμων έχει καταλήξει να σημαίνει υπερβολική κατανάλωση πάρα πολλών ανθυγιεινών τροφών πολύ συχνά», δήλωσε η Otto. «Η κατανόηση της επίδρασης της ποικιλίας της διατροφής είναι ολοένα και πιο σημαντική στις χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος όπου η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η παχυσαρκία είναι κοινές και οι πληθυσμοί χρειάζονται υποστήριξη για να κάνουν υγιεινές επιλογές».

Τι είναι μια ποικίλη διατροφή;

«Εξετάσαμε όλες τις αποδείξεις που υπήρχαν στις μελέτες και διαπιστώσαμε τη σχέση μεταξύ διατροφικής ποικιλίας και μεγαλύτερης πρόσληψης τόσο υγιεινών, όσο και ανθυγιεινών τροφίμων και παρατηρήσαμε μεγαλύτερη επικράτηση της παχυσαρκίας μεταξύ εκείνων που η δίαιτά τους είχε περισσότερη διατροφική ποικιλομορφία», εξήγησε η Otto.  Ενώ ορισμένες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές δίνουν προτεραιότητα στην ύπαρξη ποικίλων διατροφικών συνηθειών, η πλειονότητα είναι ασαφής ως προς το τι είναι ακριβώς αυτή η αποκαλούμενη διατροφική ποικιλομορφία. Επίσης, δεν είναι σαφές πώς μετριέται μια τέτοια διατροφή και κατά πόσο είναι ένας υγιεινός διαιτητικός στόχος.

Σύμφωνα με την επιστημονική επισκόπηση των άρθρων που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 και 2017 από την ομάδα της Otto, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μεγαλύτερη συνολική διατροφική ποικιλία προάγει το υγιές βάρος ή τη βέλτιστη κατανάλωση. Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών σε ένα γεύμα μπορεί να καθυστερήσει το συναίσθημα της πληρότητας, γεγονός που αυξάνει την πρόσληψη τροφής.

Οι καλύτερες δίαιτες, σύμφωνα με το ΑΗΑ

Το American Heart Association θεωρεί ότι είναι καλύτερο να ενθαρρύνουμε την επαρκή κατανάλωση φυτικών τροφών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πουλερικών και ξηρών καρπών. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, γλυκών και ζαχαρούχων ποτών. Οι διαιτητικές συστάσεις του AHA και η διάσημη διατροφή DASH χρησιμεύουν ως παραδείγματα υγιεινής διατροφής. «Η επιλογή μιας σειράς υγιεινών τροφών, η οποία ταιριάζει με τον προϋπολογισμό ή τις γευστικές προτιμήσεις ενός ατόμου και το να παραμένει σε αυτά, μπορεί ενδεχομένως να το βοηθήσει καλύτερα να διατηρήσει ένα υγιές βάρος αντί να επιλέξει μια μεγαλύτερη γκάμα τροφίμων που μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, όπως ντόνατς και cheeseburgers, ακόμη και αν καταναλώνονται με μέτρο», κατέληξε η Otto.

Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα - itrofi.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ