2018-12-06 09:42:12
Φωτογραφία για Τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ μειώνει η χαμηλή χοληστερόλη, υποστηρίζει νέα έρευνα!
Ο έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει νέα μεγάλη έρευνα.

Οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αναφέρει η έρευνα.

Με τις αιτίες εμφάνισης της νόσου να είναι ακόμα άγνωστες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Washigton και της California διεξάγουν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα DNA προς αναζήτηση των επαναπρογραμματισμένων παραγόντων που προκαλούν το ρίσκο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ χοληστερόλης και Αλτσχάιμερ.

Στη νέα γενετική ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μικρή ομάδα γονιδίων ευθύνεται για αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, αλλά και καρδιακής νόσου.

Το γονίδιο APOE4, για παράδειγμα, δίνει τη συνταγή για μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που συνδέεται με τα λιπίδια που δημιουργούν τις λιποπρωτεΐνες εξασφαλίζοντας την ομαλή διέλευση των λιπιδίων στο αίμα. Μια παραλλαγή του γονιδίου αυτού, συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.


«Η φύση αυτής της επικίνδυνης “αλλαγής” είναι παρούσα σε κάποιους υγιείς ανθρώπους, όμως παρατηρούμε μεγαλύτερη συγκέντρωσή της σε άτομα τα οποία εμφανίζουν υψηλή χοληστερόλη», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η δρ Celeste Karch.

Όσοι λοιπόν έχουν αυτήν την «κακή» αλλαγή στα γονίδιά τους είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και πιθανότατα ως συνακόλουθο να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός είδους αμυλοειδών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Οι πρωτεΐνες αυτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανώς να αποτελούν αιτία εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Δεν υπάρχει λόγος να προτείνουμε γενετικά τεστ για να έχουμε σαφή εικόνα για το αν κάποιος θα εμφανίσει Αλτσχάιμερ. Όμως αν λάβουμε υπόψη τη γενικότερη υγεία, η πρόληψη για την καρδιαγγειακή μας υγεία από νωρίς μπορεί να έχει οφέλη για τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα», αναφέρει η Karch.

Στη θεωρία, μία διατροφή με λίγα λιπαρά θα έφερνε και λιγότερη χοληστερόλη στον οργανισμό και θα μείωνε τους κινδύνους για τα προαναφερθέντα νοσήματα.

Πηγές: dailymail.co.uk, in2life.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ