2018-12-08 01:53:55
Φωτογραφία για Προμήθειες, αποθήκες και απεικονιστικά νοσοκομείων στο μικροσκόπιο
Νέα μέτρα για έλεγχο των δαπανών στο ΕΣΥ μέσω πληροφορικής

Healthmag.gr

Tρεις δράσεις προωθούνται από το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο των δαπανών υγείας του ΕΣΥ, κυρίως στα νοσοκομεία, από την επόμενη χρονιά και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2019.

Οι δράσεις αυτές αφορούν τα εξής:

• αναδιάρθρωση του συστήματος προμηθειών με κεντρικοποίηση των προμηθειών των νοσοκομείων της χώρας (διαγωνιστικές διαδικασίες),

• αποδοτικότερη παρακολούθηση των αποθηκών-παρακαταθηκών των νοσοκομείων και

• αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων με αντικατάσταση των ακτινολογικών φιλμ με χρήση συστήματος RIS-PACS και κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο:

- Η κεντρικοποίηση των προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας συνιστά βασικό άξονα προτεραιότητας της επισκόπησης δαπανών του Υπουργείου Υγείας
. Θα υλοποιηθεί με την ενεργοποίηση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) που εστιάζει τόσο στην εφαρμογή μεθόδων στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού των προμηθειών όσο και στη συστηματική παρακολούθηση του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου του συστήματος προμηθειών, προϊόντων και υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ΕΚΑΠΥ θα λειτουργήσει με κύριο πυλώνα τη διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών για όλους τους φορείς του δημόσιου συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού ευρείας κατανάλωσης και υλικών μεγάλης αξίας και στόχο, μέσα στην επόμενη τριετία, να αναδιαμορφώσει πλήρως το σύστημα προμηθειών. 

- Η παρακολούθηση αποθηκών-παρακαταθηκών των νοσοκομείων της χώρας συνδέεται με την ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ. Κύριο πυλώνα αυτής της δράσης, συνιστά η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων παρακολούθησης των αποθηκών-παρακαταθηκών των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση του συστήματος, των διαδικασιών και των αποθεμάτων των αποθηκών-παρακαταθηκών, μέσα και από την ενοποίηση/ διασφάλιση διαλειτουργικότητας των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτωνπαρακολούθησής τους, έτσι ώστε να αντλούνται ομοιογενή στοιχεία από όλα τα νοσοκομεία, που θα οδηγούν στην ορθή απογραφή και διαχείριση των αποθηκών. Με την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, στόχος είναι, μεταξύ των άλλων, να υλοποιηθεί και η απεικόνιση των αποθεμάτων του κάθε νοσοκομείου σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διακίνηση υλικών μεταξύ τους σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. 

- Εγκατάσταση συστήματος RIS-PACS για τη διαχείριση των ακτινοδιαγνωστικών εικόνων των Νοσοκομείων. Η δράση αφορά στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ακτινοδιαγνωστικών εικόνων των νοσοκομείων με την εγκατάσταση συστήματος RIS-PACS σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το σύστημα αρχειοθέτησης και μετάδοσης εικόνων Picture Archiving and Communication System (PACS) είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ψηφιακής αρχειοθέτησης, αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής ιατρικών εικόνων, τόσο μεταξύ διαφορετικών τμημάτων ενός νοσοκομείου όσο και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων ή οργανισμών και θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο απεικόνισης των ακτινογραφιών. Το σύστημα PACS σχετίζεται και με άλλα ιατρικά συστήματα πληροφοριών, όπως το ακτινολογικό σύστημα πληροφοριών: Radiology Information System (RIS). Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τα έτη 2019-2020. Η χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης, θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Η δράση αυτή αναμένεται να επιφέρει από το 2020 και εφεξής εξοικονόμηση, η οποία θα ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ κατ’ έτος με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, απόδοση που θα προέλθει από τη μείωση της δαπάνης για την αγορά ακτινολογικών φιλμ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ