2018-12-12 10:18:19
Φωτογραφία για Handelsblatt: Γιατί ο Μητσοτάκης μπορεί να αντικαταστήσει τον Τσίπρα
Άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται αναλυτικά στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά μια γρήγορη πολιτική αλλαγή. Οι πιθανότητες να αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι και άσχημες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Κανείς άλλος Έλληνας πολιτικός δεν θα παρακολούθησε μάλλον το περασμένο Σαββατοκύριακο τόσο στενά την κούρσα για τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην Προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο επικεφαλής της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας συνδέει τα συγχαρητήρια που έδωσε στη νέα Πρόεδρο, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ με την ελπίδα για μελλοντική στενή συνεργασία. «Μπορεί η Μέρκελ να αφήνει την προεδρία του κόμματος, ωστόσο ο Μητσοτάκης ενδέχεται να βλέπει την καγκελάριο συχνά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά μέσο όρο με 12 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2019 θα είναι για την Ελλάδα ''η χρονιά των μεγάλων πολιτικών αλλαγών'', δήλωσε πρόσφατα ο Μητσοτάκης σε συνάντηση του κόμματος στην Τρίπολη. Και ο ίδιος θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό».


Παρακάτω η εφημερίδα αναφέρεται στην οικογένεια Μητσοτάκη και τον ρόλο της στην ελληνική πολιτική: «Ο Μητσοτάκης προέρχεται από μια από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας. Η πολιτική παράδοση της οικογένειας φτάνει μέχρι τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός επί 15 χρόνια. Ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός το 1990 και η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν Υπουργός Εξωτερικών».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «όχι μόνο οι συνεργάτες του αλλά και πολλοί Έλληνες στα καφενεία της επαρχίας ή στις καφετέριες της Αθήνας αναφέρονται στον Μητσοτάκη με το μικρό του, Κυριάκος. Αυτό μάλλον συμφέρει τον Μητσοτάκη, που δε θέλει να ταυτίζεται με την παλιά πολιτική ελίτ στην οποία παραπέμπει και το επίθετό του, αλλά θέλει να τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως ένα πρόσωπο που φέρνει ανανέωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει τις πελατειακές σχέσεις, που θεωρούνται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, και αυτό όχι μόνο τώρα ως Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το διάστημα 2013-2015 μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 27.000.

Την ώρα που ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας επαναφέρει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο δημόσιο, ο Μητσοτάκης υπόσχεται 700.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. ''Θέλουμε μια οικονομία με λιγότερο δημόσιο, λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις''» λέει χαρακτηριστικά.

FAZ: «Δεν πλακώθηκαν ποτέ» οι Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκης

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Δεν πλακώθηκαν ποτέ».

«Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν πλακώθηκαν ποτέ. Μπορεί να φώναξαν, αλλά και αυτό όχι πολλές φορές. Ωστόσο και παρά τις φήμες που διέδωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δεν πιάστηκαν ποτέ στα χέρια. Ήδη ο Βαρουφάκης το είχε διαψεύσει αυτό στο βιβλίο του ''Ανίκητοι Ηττημένοι''. Τώρα ο Ντάισελμπλουμ, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, έρχεται να επιβεβαιώσει τον Βαρουφάκη. Και προσθέτει ότι αυτή η λεπτομέρεια είναι μάλλον το μόνο στο οποίο συμφωνεί με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Ολλανδός πολιτικός θέλησε να επικεντρωθεί σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και όχι του παρελθόντος, δηλώνοντας ότι «πολλά από τα ζητήματα που προκάλεσαν και αποτέλεσαν την ευρωπαϊκή κρίση παραμένουν άλυτα. Ότι οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν μεγάλες. Ότι συνεχίζει να γίνεται πολύς λόγος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και λίγος για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξαπολύει όμως βέλη και προς την Κομισιόν λέγοντας ότι «ενίοτε δεν έκανε τη δουλειά της και μεταχειρίστηκε με μεγαλύτερη επιείκεια τις μεγάλες χώρες».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το βράδυ της παρουσίασης ο Ντάισελμπλουμ δέχθηκε μόνο θετικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά του το διάστημα 2013-2018. Ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια θαύμασε την «αστείρευτη υπομονή του» σε σχέση με τον Βαρουφάκη, τη στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος πολλές φορές έλεγε τα αντίθετα στους δημοσιογράφους απ' ό,τι συζητούνταν στο Eurogroup.

Η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη χαρακτήρισε τον Ντάισελμπλουμ «ειλικρινή διαμεσολαβητή», ακόμα και στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ζήτημα της Ελλάδας και ανέφερε ότι εκφραζόταν πάντα με ειλικρίνεια και ακρίβεια απέναντι στα μέσα ενημέρωσης. Το ότι αυτό ισχύει μόνο εν μέρει για τον προκάτοχό του, Γιούνκερ, και τον διάδοχό, του Σεντένο, δεν αντανακλά μόνο την ελληνική σκοπιά.

Όλα αυτά που έγιναν δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχία για την Ελλάδα, λέει ο Ντάισελμπλουμ. Τρία δανειακά προγράμματα συνολικού ύψους 288 δισ. ευρώ είναι πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που επιτεύχθηκαν. Και τι είχε γίνει τότε με το Grexit; Δεν το είδε ποτέ ως σοβαρή επιλογή, λέει ο Ντάισελμπλουμ, ακόμη και αν στο αποκορύφωμα της κρίσης, τον Ιούλιο του 2015 υπήρχε ένα σχετικό γερμανικό έγγραφο με ένα σωρό «άσχημα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ η προτεινόμενη τότε από τον Σόιμπλε προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη και η υποτίμηση που θα συνδέονταν με αυτήν δεν θα λειτουργούσε. «Μπορεί να αυξανόταν η ελληνική ανταγωνιστικότητα αλλά το δημόσιο χρέος που θα παρέμενε σε ευρώ θα γινόταν μη βιώσιμο». Το ότι ο Σόιμπλε άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος χρέους δεν αναφέρεται από τον Ντάισελμπλουμ, ούτε ότι αργότερα ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε πως 15 από τους 19 Υπουργούς υποστήριξαν την ιδέα του.

D.Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ