2018-12-23 17:31:14
Φωτογραφία για «Η ανθρωπότητα θα ήταν καλύτερη αν είχε υιοθετήσει τις γυναικείες ποιότητες»
Ένα αντρικό «κάστρο» έπεσε. Η πρώτη γυναίκα Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας εξελέγη στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Η Σοφία Βαγενά μιλάει στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά για το πως λειτουργεί μία γυναίκα μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, την Αστυνομία, αλλά και το συνδικαλισμό γενικότερα. Μιλάει όμως και για την έμφυλη βία, την Αλληλεγγύη Γυναικών, για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και για τον Ζακ Κωστόπουλο.

«Υπηρέτησα για αρκετά χρόνια σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα των Αθηνών, ζώντας από μέσα τα προβλήματα της έμφυλης βίας, κοινωνικών ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης κάθε μορφής και αδικίας. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκα εθελοντικά μέσω διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης, και δημιουργήσαμε τη δική μας ομάδα γυναικών Αστυνομικών, η οποία ονομάζεται Αλληλεγγύη Γυναικών. Αγωνιζόμαστε για πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα των αστυνομικών αλλά και για την επίλυση των κοινωνικών ανισοτήτων.»


«Η πρόταση της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών, στο 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Αξιωματικών Αστυνομίας είναι η δημιουργία του ‘’Τμήματος Προστασίας Κακοποιημένων Γυναικών και Τέκνων’’, με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους και γυναίκες αξιωματικούς υπηρεσίας),με ταυτόχρονη συνεργασία με το νομικό τμήμα του Υπουργείου μας και άλλων συναρμόδιων φορέων ώστε να υπάρξει αφενός η αποτελεσματικότερη διαχείριση των θυμάτων βίας όχι μόνο γυναικών  αλλά και αντρών ή αγοριών που έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία και αφετέρου η αποφόρτιση των Αξιωματικών Υπηρεσίας των Αστυνομικών Τμημάτων.

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν και πολλοί άνδρες οι οποίοι υπόκεινται σε ψυχολογική βία και οι οποίοι δεν τολμούν να μιλήσουν ,πρέπει να βοηθήσουμε ώστε η αστυνομία να αποτελεί καταφύγιο ενάντια σε οποιαδήποτε μορφής βίας.»

 

Για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

 

Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα ,γιατί; Επειδή, δεν είπε ναι στην πρόταση για σεξ από τους δύο νεαρούς, αυτό τουλάχιστον ανέφερε το αστυνομικό δελτίο.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και ναι πάντα είναι άνδρες που δολοφονούν τις γυναίκες γιατί δεν δέχονται να αποδεχτούν πως είναι δικαίωμα της καθεμιάς να διαθέσει το σώμα της μόνο σε όποιον εκείνη επιθυμεί.

Όμως εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι, με ένα άλλο επίσης σοβαρό προβληματισμό.. Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης έγραψαν πως ήταν καλό κορίτσι και δεν είχε πολλές σχέσεις με αγόρια.

 Δεν μας είπαν όμως από ποιον αριθμό σχέσεων και μετά δικαιολογείται ο βιασμός για να ξέρουμε , πότε ... «τα θέλει και τα παθαίνει η εκάστοτε γυναίκα» και εννοείται ότι αν είχες πολλές σχέσεις δικαιούται ο καθένας να σε δολοφονήσει αν αρνηθείς να παραδοθείς στις σεξουαλικές του ορμές;

Δεν ξέρω πόσοι και πόσες από εμάς θα αναρωτηθούν τις ευθύνες τους που από τον φόβο μη δε βγουν τα αγόρια άντρες, τους έκαναν  βίαιους κ δολοφόνους...Τώρα πείτε μου αν πρέπει ή όχι να μιλάμε για τον σεξισμό και πόσο υπερβολικές και υπερβολικοί γινόμαστε όταν αντιστεκόμαστε σε όλο αυτό, με καταγγελίες, άρθρα, και ακτιβιστικές δράσεις.

 

Ισότητα ανδρών-γυναικών σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία  

Αν δούμε συγκριτικά την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες του σήμερα με τις γυναίκες του παρελθόντος, η κατάσταση από πλευράς χειραφέτησης των σημερινών γυναικών είναι πολύ πιο προχωρημένη από ότι ήταν για τη γενιά των μανάδων τους ή των γιαγιάδων τους. Από την άλλη μεριά η ελληνική κοινωνία παραμένει μία σεξιστική ανδροκρατούμενη κοινωνία. Εξακολουθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες -ιδίως τις δυτικές- να έχει σεξιστικές συμπεριφορές.  

Παρόλα αυτά όταν μια γυναίκα θέλει να πετύχει την επανάσταση της μπορεί να το επιτύχει..

Η ανθρωπότητα θα ήταν σε πολύ καλύτερο δρόμο αν είχε υιοθετήσει τις "γυναικείες ποιότητες". Υπάρχουν γυναικεία ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως η ευαισθησία, η τρυφερότητα, η συμπόνια, η στοργή, η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική πολυπλοκότητα που είναι πολύ θετικά. Λυπάμαι που ο κόσμος δεν τα έχει υιοθετήσει ακόμα.

 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ισότητα αντρών-γυναικών

 

Το 1952 οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου ενώ μόλις το 1981 καταργήθηκε ο θεσμός της προίκας. Φαινομενικά, λοιπόν, βήματα προς την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών έχουν αρχίσει να γίνονται από τη δεκαετία του 1950, πράγμα που σημαίνει ότι, πάνω από 60 χρόνια μετά, θα έπρεπε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων να ήταν, αν όχι ανύπαρκτο, ελάχιστο.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας να αναρωτηθούμε ως κοινωνία αν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας που παρόλο που ακούμε κλάματα και ουρλιαχτά από το διπλανό μας διαμέρισμα..δεν αντιδρούμε!!!

Δεν είναι καιρός να ανοίξουν τα στόματα;  αν όχι τώρα τότε πότε; Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε τους εσωτερικούς μας φραγμούς και να μιλήσουμε όλοι, όλοι έχουμε ευθύνη για κάθε έγκλημα που συμβαίνει στο μικρόκοσμό μας. Αυτά που λέω επιβεβαιώνονται, στο ότι όλα τα ειδεχθή εγκλήματα, αν έχετε παρατηρήσει κάτι που επιμελώς πάντα παρατηρώ προκειμένου να βγάζω τα δικά μου συμπεράσματά ,αρχίζουν όλοι μετά τη δολοφονία να ανοίγουν τα στόματα, αρχίζουν να μιλούν για ένα βίαιο άλλοτε αντικοινωνικό και εσωστρεφές άτομο που είχε όλες τις ενδείξεις, δίνοντας δείγματα για την ποιότητα του χαρακτήρα του δράστη..

 

«Ο ρόλος της αστυνομίας στα εγκλήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να αποκτήσει άλλη μορφή ώστε το θύμα να αισθανθεί ασφάλεια και να μιλήσει πριν συμβεί το κακό..η σημασία του ρόλου της αστυνομίας σε τέτοιου είδους εγκλήματα είναι βαρυσήμαντη καθώς αποτελεί τον πρώτο φορέα προσέγγισης κ επαφής με το θύμα»

 

 

 Η συνέντευξη

  

πηγή: stokokkino.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ