2018-12-29 20:25:24
Φωτογραφία για Πρωτότοκος ή βενιαμίν; Πώς αυτό μπορεί να διαμορφώσει το χαρακτήρα σας;
Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού αποδεικνύεται πως παίζει η σειρά με την οποία γεννήθηκαν τα παιδιά σε μια οικογένεια.

Εσύ; Ποιο «νούμερο» είσαι; Ιδού τα βασικά χαρακτηριστικά σου ανάλογα με τη σειρά που γεννήθηκες ανάμεσα στα αδέρφια σου:

Πρωτότοκος;

Όλα τα παιδιά που γεννιούνται πρώτα σε μια οικογένεια, χαίρουν μερικών προνομίων που όμως τελικά αποβαίνουν μέχρι και αρνητικά. Όσο και αν οι γονείς δεν το παραδέχονται, τα πρώτα παιδιά αποτελούν το κέντρο του κόσμου τους και λαμβάνουν το 100% της φροντίδας, της αγάπης, αλλά και των... δοκιμών τους, αφού ως άμαθοι, προσπαθούν να ανταποκριθούν, μερικές φορές, φυσικά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από την άλλη, αν είσαι λοιπόν πρωτότοκος, άρχισες από μικρός να αναλαμβάνεις ευθύνες, να φέρεσαι ώριμα και να θέτεις στόχους. Πάντα ήσουν το καμάρι της οικογένειας κάτι που πιθανότατα σε έκανε εγωιστή, αλλά και τελειομανή, ακόμη και αν δεν το παραδεχτείς ποτέ. Θέτεις φιλόδοξους στόχους και είσαι αρκετά απαιτητικός, τόσο από τον εαυτό σου, όσο κι από τους άλλους. Έχεις βέβαια ένα «θεματάκι» με την τάξη, το νοικοκυριό και την οικονομία. Τσέκαρέ το! Όλα τα πρωτότοκα παιδιά έχουν ένα δωμάτιο αχούρι και μια τρύπια τσέπη!


Το... μικρό;

Χμ... το ξέρεις by now ότι παρόλο που για λίγο καιρό ήσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ποτέ δεν ένιωσες όπως ο «μεγάλος», καθώς ποτέ δεν ήσουν μόνος. Όσο και οι γονείς -και πάλι- να μην το παραδέχονται, όχι, δεν έκαναν ακριβώς τα ίδια πράγματα και στα 2 (ή τα 3 ή τα 4 παιδιά). Και αυτό ήταν μοιραίο, καθώς έμαθες από την αρχή να μοιράζεσαι. Ακόμη και αν δεν σου άρεσε. Βέβαια, όλα σου ήρθαν πιο εύκολα... Και πιο γρήγορα. Ο «μεγάλος» λειτούργησε ως κυμματοθραύστης απέναντι στους γονείς. Εκείνος είναι που διεκδίκησε πρώτος το ποδήλατο, το πατίνι, το παγωτό, το κινητό, την έξοδο, το «λίγο πιο αργά», το χαρτζηλίκι... Εσύ όλα αυτά τα βρήκες έτοιμα. Δεν διαπραγματεύτηκες! Άσε που απολάμβανες και τη χαριτωμενιά του «μικρού» όσο μπορούσες!

Αν και από μικρός θαύμαζες τα αδέλφια σου και ζητούσες συμβουλές, αλλά ταυτόχρονα, υποσυνείδητα δεν αποκλείεται και να ένιωθες μειονεκτικά. Πάντα είχες κάποιον μεγαλύτερο να σε προστατεύει και να αναλαμβάνει τις ευθύνες για λόγου σου με αποτέλεσμα συχνά να φέρεσαι με ανωριμότητα και εγωκεντρισμό. Βέβαια, στην προσπάθειά σου να ξεχωρίσεις και να ξεπεράσεις τον/την αδελφό/η ή τα αδέλφια σου ανέπτυξες ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες.

Αν είσαι... σάντουιτς;

Τώρα βέβαια αυτό δεν το ξέρεις από την ώρα που γεννιέσαι. Για αρκετό διάστημα, σε ορίζουν τα δεδομένα της πάνω κατηγορίας, όμως, από τη στιγμή που γεννιέται ακόμη ένα παιδί στην οικογένεια, τα πράγματα αλλάζουν. Ξαφνικά παύεις να είσαι το στερνοπούλι, το χαριτωμένο, το ζηλευτό. Έγινες κι εσύ ο «μεγάλος». Τώρα ίσως να καταλαβαίνεις και λίγο το μεγαλύτερο. Ή μάλλον σου παίρνει λίγο χρόνο μέχρι να φτάσεις εκεί.

Το μεγάλο παιδί δεν «τρώει ήττα» από τη γέννηση του τρίτου παιδιού -ή του τέταρτου κοκ... Το σοκ το έπαθε όταν γεννήθηκες εσύ. Μόνο του δεν είναι πια. Αν έχει ένα ή δύο ή τρία αδέλφια, δεν το νοιάζει καθόλου. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για σένα. Εσύ τα «προνόμιά» σου τα χάνεις από τη στιγμή που φτάνει ακόμη ένα μικρότερο μέλος της οικογένειας. Ψάχνεις λίγο την ταυτότητά σου και πολλές φορές δεν ξέρεις κατά που να κάνεις: Προς το Νο1 ή το Νο3; Έστω... Κάποια στιγμή τη βρίσκεις τη λύση, όμως, για την ισορροπία σου δεν φημίζεσαι... Μάθε το και ζήσε με αυτό!

Πηγή: womenonly.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ