2019-01-01 13:40:32
Φωτογραφία για Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν μετακομίζει το γραφείο του στο Κάστρο της Βούδας
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν μετακομίζει το γραφείο του σε πρώην μοναστήρι των Καρμελιτών που βρίσκεται στο επιβλητικό κάστρο στη Βουδαπέστη – Οι επικριτές τον κατηγορούν για αυτοκρατορικές φιλοδοξίες

Με την αρχή του νέου έτους, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μετακομίζει τα γραφεία του στο ιστορικό Κάστρο της Βούδας.

Το πρώην μοναστήρι των Καρμελιτών που βρίσκεται εντός του ιστορικού, επιβλητικού κάστρου στην Βουδαπέστη ανακαινίστηκε εκτενώς για αυτό τον σκοπό. Επισήμως, οι δαπάνες ανήλθαν σε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια.

Η θέα από το ειδικά σχεδιασμένο τεράστιο μπαλκόνι απλώνεται στον Δούναβη και όλη την πόλη.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ορμπαν μέχρι σήμερα βρισκόταν στο κτίριο του κοινοβουλίου.

«Ο στόχος ήταν πάντοτε να τελειώνει η αδικαιολόγητη κατάσταση για μια δημοκρατία, ότι ... η κυβερνητική εξουσία δεν είναι χωρικά χωριστή από τη νομοθετική εξουσία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Καγκελαρίας Γκέργκελι Γκούλιας στον τηλεοπτικό σταθμό ATV.


Τον κατηγορούν για ματαιοδοξία

Ωστόσο, επικριτές κάνουν λόγο για ματαιοδοξία του αρχηγού της κυβέρνησης που εκπορεύεται από τις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες.

«Το Κάστρο της Βούδας μετατρέπεται σε ένα σύμβολο περιττής κρατικής υπερηφάνειας», είχε τονίσει τον Οκτώβριο στο κοινοβούλιο η Σοσιαλιστής βουλευτής Ιλντίκο Μπάνγκο Μπορμπέλι.

Αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν καλέσει σε ένα «πάρτι καλωσορίσματος» μπροστά από την νέα κατοικία του Ορμπαν στις 7 Ιανουαρίου.

Το Κάστρο της Βούδας με τα μεγάλα του ανάκτορα αποτέλεσε κατοικία για τους Ούγγρους βασιλιάδες του Μεσαίωνα μέχρι την τουρκική κατάκτηση το 1541.

Από το 1920 έως το 1944. κατά την περίοδο διακυβέρνησης του αυταρχικού καθεστώτος του συμμάχου του Αδόλφου Χίτλερ Μίκλος Χόρτι, ήταν το κέντρο κρατικής εξουσίας.

Επικριτές του συντηρητικού πρωθυπουργού ερμηνεύουν την μεταφορά των γραφείων του στο Κάστρο ως μέρος των φιλοδοξιών του να επαναφέρει την περίοδο Χόρτι.

Το πρωθυπουργικό γραφείο μέχρι σήμερα βρισκόταν στο κτίριο του κοινοβουλίου και στο προαύλιο της βουλής ο Ορμπαν έχει τοποθετήσει τα ίδια μνημεία που στέκονταν εκεί κατά την περίοδο Χόρτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ