2019-01-01 13:42:47
Φωτογραφία για Ο Ειδικός Φόρος στο Κρασί καταργείται από την Πρωτοχρονιά
Μέχρι και τις 31.12.2019 ο ΕΦΚ για το κρασί είναι απαιτητός διευκρινίζει η ΑΑΔΕ – Την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζει την αγορά να τρέχει για αλλαγές φόρων 

Τελευταία στιγμή, για άλλη μια φορά, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζει την αγορά να τρέχει για αλλαγές φόρων που τίθενται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά.

Καθώς ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε κοντά στα Χριστούγεννα, με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε σήμερα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι:

α) για τα κρασιά που θα τεθούν σε ανάλωση μέχρι και την 31-12-2018, ο ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αναλογεί στα προϊόντα αυτά είναι απαιτητός, για τη βεβαίωση και είσπραξη του οποίου θα πρέπει να υποβληθεί η προβλεπόμενη Δήλωση ΕΦΚ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 109 και 110 του ν.2960/2001 (Α'265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας»

β) οι κανονιστικές πράξεις εξακολουθούν να ισχύουν για τα υπόλοιπα ποτά παρασκευαζόμενα από ζύμωση (εκτός από κρασί και μπύρα) για τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, ο συντελεστής ΕΦΚ παραμένει στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος.


Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο 4583/2018 που ψηφίστηκε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα, καταργείται από 01-01-2019, ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος) που επιβάλλεται στα προϊόντα του άρθρου 90 (κρασιά) του ιδίου νόμου.

Ωστόσο διατηρείται ο ισχύων συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα (20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος). Επιπλέον εισάγονται διατάξεις για την απαλλαγή των εν λόγω προϊόντων όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυδιού.

Κωστής Πλάντζος 
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ