2019-01-08 17:45:24
Φωτογραφία για Αυτή η άσκηση γυμνάζει όλο το σώμα σας και μπορεί να γίνει παντού!
Οι καθημερινές υποχρεώσεις και η δουλειά δεν σας επιτρέπουν να έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο.

Είτε πρόκειται για πραγματικές δυσκολίες, είτε για δικαιολογίες, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν γυμναζόμαστε. Οι συνέπειες είναι: «Πιασίματα», μυοσκελετικοί πόνοι, άγχος για την εμφάνιση.

Υπάρχει, όμως, μια άσκηση, που μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω και κυρίως μπορεί να γίνει παντού: Στο διάλειμμα στο γραφείο, στο σπίτι ανάμεσα στις δουλειές, βλέποντας τηλεόραση.

Τα βαθιά καθίσματα, ή squats στη γλώσσα του fitness, μπορεί να γίνει η άσκηση που θα αλλάξει το σώμα και τη φυσική σας κατάσταση, αρκεί να ακολουθείται συστηματικά, μερικές φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται εξοπλισμό και μπορεί να γίνει και με ένα απλό, σχετικά άνετο, ντύσιμο.

Πώς γυμνάζεται όλο το σώμα

Στην πραγματικότητα, τα βαθιά καθίσματα είναι η συνέχεια μιας κίνησης που κάνουμε καθημερινά, όταν σηκωνόμαστε από την καρέκλα, το κρεβάτι, τον καναπέ. Όταν εκτελείται ως άσκηση, ενεργοποιείται πάνω από το 60% των μυών του σώματος.


Ουσιαστικά, είναι μια πλήρης άσκηση για τα πόδια, αφού γυμνάζει τους τετρακέφαλους, τους δικέφαλους, τους γλουτούς και τις γάμπες. Γυμνάζοντας τα πόδια και τον κορμό, αυξάνεται η σταθερότητα του σώματος, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, βελτιώνεται ο νευρομυϊκός συντονισμός, δηλαδή η ταχύτητα που χρειάζεται για να φτάσει στους μυς μια εντολή του εγκεφάλου.

Τα καθίσματα, προσφέρουν μυϊκή τόνωση σε όλο το σώμα, μειώνουν τους πόνους και ενισχύουν την ευεξία του οργανισμού, αφού «δουλεύουν» παράλληλα οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, η πλάτη, οι ώμοι και τα χέρια.

Η ταυτόχρονη εκγύμναση μυϊκών ομάδων εξασφαλίζει επιπλέον οφέλη για το σώμα και δρα πολλαπλασιαστικά για τα οφέλη της άσκησης. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όσο μεγαλύτερο είναι το νευρομυϊκό ερέθισμα, τόσο μεγαλώνει η λιποδιάλυση, η έκκριση ενδορφινών και η καλή ορμονική ισορροπία.

Τα καθίσματα είναι ταυτόχρονα και μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, γιατί ασκούν ενεργά το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Τέλος, η ευθεία στάση, στην οποία πρέπει να βρίσκεται η πλάτη, αλλά και οι ώμοι πίσω, βοηθούν στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στην αποφυγή πόνων και τελικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

«Κλειδί» η σωστή εκτέλεση

Τα βαθιά καθίσματα είναι μια απλή, στην εκτέλεσή της, άσκηση αλλά χρειάζεται προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες, ώστε να γίνεται σωστά, να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη και να μην κινδυνεύσει το σώμα από τραυματισμούς.

Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο ύψος των ώμων. Η πλάτη θα πρέπει να βρίσκεται και να παραμείνει ίσια, με τους ώμους κάτω. Λυγίστε σιγά - σιγά τα γόνατα, τα ισχία και τους αστραγάλους, χαμηλώνοντας το σώμα έως το σημείο, όπου τα γόνατα θα σχηματίσουν ορθή γωνία. Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται μέχρι το ύψος των δαχτύλων των ποδιών. Το κεφάλι πρέπει να κοιτάζει ευθεία μπροστά. Για να είστε σίγουροι για τη σωστή θέση του σώματος, τεντώστε τα χέρια μπροστά ή τοποθετήστε τα πίσω από τον αυχένα.

Εκτελέστε 15 - 20 επαναλήψεις για 2 - 3 σετ. Κάντε αυτήν την άσκηση 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Αν επαναλαμβάνετε συστηματικά την άσκηση, μπορείτε σταδιακά να προσθέσετε και αντιστάσεις, όπως βάρη και λάστιχα. Με αυτόν τον τρόπο τα οφέλη θα πολλαπλασιασθούν.

Πηγή: valueforlife.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ