2019-01-15 18:17:34
Φωτογραφία για Ντόμινο αλλαγών στο «Πεντάγωνο». Τι θα βγάλει το ΚΥΣΕΑ;
ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ (15/1/2019) ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΕΘΑ-ΓΕ

1. «ΤΑ ΝΕΑ»: Ντόμινο αλλαγών στο «Πεντάγωνο»

Αναβρασμός στα επιτελεία καθώς η υπουργοποίηση του μέχρι πρότινος αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη επιφέρει αλλαγές στην ηγεσία. Τα σενάρια και η ονοματολογία.

Το υπουργείο Άμυνας έχει από χθες το μεσημέρι νέο υπουργό, τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, όμως το «Πεντάγωνο» δεν λέει να ησυχάσει. Σε όλα τα επιτελεία επικρατεί αναβρασμός και οι ανώτατοι είναι συνεχώς στο τηλέφωνο αναλύοντας σενάρια επί σεναρίων, αφού η υπουργοποίηση Αποστολάκη επιφέρει - αναγκαστικά - αλλαγές σε όλη τη βασική πυραμίδα (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) της στρατιωτικής ηγεσίας.

Το κλίμα αυτό επεδίωξε να αποτυπώσει και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος σχολιάζοντας την υπουργοποίηση Αποστολάκη, την οποία θεωρεί «από καιρό προσχεδιασμένη», κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο να μην αναμειγνύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στα πολιτικά παιχνίδια.


ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ. Προς το παρόν καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα ασκεί ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. Σύντομα όμως ο νέος υπουργός θα πρέπει να εισηγηθεί ποιον επιθυμεί για αρχηγό ΓΕΕΘΑ καθώς και τις επιλογές του για τα υπόλοιπα επιτελεία. Κι αυτό διότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η σημερινή τριάδα των αρχηγών είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί. Δεν αποκλείεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης να αφήσει να περάσουν μερικές ημέρες - άλλωστε ο νόμος προβλέπει ότι απόντος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μπορεί να τον αναπληρώνει ο υπαρχηγός για ένα 20ήμερο - προκειμένου να καταλήξει στις επιλογές του. Υπάρχει δε η πιθανότητα να γίνει εντός των επόμενων ημερών πρώτα η τοποθέτηση του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αργότερα, προς τα μέσα Φεβρουάριου και στις τακτικές κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, η επιλογή των αρχηγών των επιτελείων. Όλα βέβαια έπειτα από συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Στόχος του νέου υπουργού Άμυνας, όπως προεξοφλείται, θα είναι τόσο ο «εκλεκτός» του στο τιμόνι του ΓΕΕΘΑ όσο και οι αρχηγοί στα άλλα επιτελεία να είναι στρατιωτικοί εγνωσμένης αξίας και ικανοτήτων και αφοσιωμένοι στην αποστολή τους, έτσι ώστε οι αλλαγές να μην προκαλέσουν παρενέργειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ευάγγελος Αποστολάκης λίγο πριν ορκιστεί υπουργός σήμανε κατά κάποιον τρόπο έναν πρώτο «συναγερμό», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι «αρκετά περίεργη και απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία».

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ. Μια πιθανή εκδοχή είναι πάντως αρχηγός ΓΕΕΘΑ να αναλάβει ένας από τους τρεις σημερινούς αρχηγούς των επιτελείων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας). Ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, θεωρείται χαμηλών τόνων και τα τελευταία χρόνια έχει πλούσια δράση στο πεδίο των διεθνών στρατιωτικών σχέσεων χάρη στην άσκηση «Ηνίοχος» και το Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο, ενώ είναι επιφορτισμένος με την αναβάθμιση των F-16. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που θεωρούνται ατού για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, στα Θεοφάνια συνόδευε τον Πρωθυπουργό, μια εμφάνιση που πυροδότησε σενάρια.

Αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, που στη θητεία του «τρέχει» την αναδιοργάνωση του Στρατού, είναι συνεχώς πανταχού παρών στις μάχιμες μονάδες με αλλεπάλληλες επισκέψεις, ενώ επιπλέον «πόντους» τού προσφέρει το γεγονός πως έχει υπηρετήσει ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου (από το 2000 έως το 2002).

Πολύπειρος, και στον επιχειρησιακό και στον διοικητικό τομέα, θεωρείται και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, που έχει διατελέσει κυβερνήτης από το 1985 έως το 2005 σε πυραυλάκατους, τορπιλάκατους, φρεγάτα. Ήταν εξάλλου υπαρχηγός του Στόλου (2014-2015) και έχει διοικήσει και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Επίσης, ως αρχηγός ΓΕΝ συμμετέχει στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων φρεγατών για το ΠΝ.

Ένα άλλο σενάριο, κατά τις ίδιες πηγές, θέλει τον σημερινό υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, να προτείνεται γι΄ αυτήν τη θέση. Υπάρχει πάντως και η εκδοχή τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να πάρει ένας απόστρατος στρατιωτικός, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

(ΤΑ ΝΕΑ-15/01/2019- ΦΩΤΟ: newsbomb.gr - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

2. «ΕΘΝΟΣ»: Τι θα βγάλει το ΚΥΣΕΑ;

Στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδος θα γίνει γνωστός ο διάδοχος του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

O ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έβγαλε τη στολή του Πολεμικού Ναυτικού έπειτα από 43 ολόκληρα χρόνια και από χθες το βράδυ -αφότου αποστρατεύτηκε- φορά το κοστούμι του υπουργού Άμυνας. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, αστειευόμενος, φρόντισε να τού υπενθυμίσει ότι είναι οι τελευταίες ώρες που φορά τη στολή του Ναυτικού. Εκτός όμως από τα αστειάκια, στη συνάντηση έμαθα ότι συζητήθηκαν πολύ σοβαρά θέματα. Για την ακρίβεια, το ποιος θα αντικαταστήσει τον Αποστολάκη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το μέλλον των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.

Τα πάντα θα αποφασιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας. Το αργότερο το ερχόμενο δεκαήμερο. Θα σας το πω όσο πιο απλά μπορώ: Το τοπίο είναι «νεφελώδες», όσο δεν πάει. Τα σενάρια πολλά. Τόσα που δύσκολα μπορώ να σας τα μεταφέρω. Το επικρατέστερο είναι να προαχθεί σε αρχηγό ΓΕΕΘΑ κάποιος εκ των τριών νυν αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (δηλαδή ή ο αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής του ΓΕΣ, ή ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης του ΓΕΝ, ή ο αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου του ΓΕΑ), των οποίων η διετής αρχική θητεία λήγει, και η θητεία των άλλων δύο να ανανεωθεί. Επίσης, μπορεί όσοι δεν επελέγησαν να αποστρατευτούν. Τέλος, θέλω να σας πω ότι κάποιος εκ των «κατασκόπων» μου στο Πεντάγωνο μου είπε να μην εκπλαγώ εάν ο Αποστολάκης εισηγηθεί τη ριζική ανανέωση των Γενικών Επιτελείων, με την αποστράτευση όλων των αρχηγών (ΕΘΝΟΣ-15/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ