2019-01-19 10:01:23
Φωτογραφία για Κρούσματα βίας και κλοπών στα δημόσια νοσοκομεία
Η επίθεση με μαχαίρι σε νοσηλεύτρια ήταν το τρίτο φετινό περιστατικό

in.gr

Σε σενάριο που έχει ξεπηδήσει από ταινία θρίλερ παραπέμπει το τελευταίο περιστατικό βίας σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, με θύμα μία προϊσταμένη νοσηλεύτρια νευραλγικής κλινικής και θύτη έναν νοσηλευόμενο. Ο ασθενής τη μαχαίρωσε στον μηρό, χωρίς (από τύχη) να απειληθεί η ζωή της από το τραύμα.

Ο άνδρας νοσηλευόταν την περασμένη εβδομάδα στην Αγγειοχειρουργική κεντρικού νοσοκομείου, καθώς είχε υποβληθεί σε επέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε δείξει σημάδια επιθετικότητας, προκάλεσε όμως εντύπωση το γεγονός ότι έφυγε λάθρα από την κλινική την περασμένη Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, στις 7 το πρωί, η προϊσταμένη και ενώ εξερχόταν από το ασανσέρ του νοσοκομείου κατευθυνόμενη προς την κλινική όπου θα ξεκινούσε η βάρδια της, συνάντησε τον ασθενή. Τον καλημέρισε με καλή διάθεση, αιφνιδιάστηκε όμως όταν εκείνος της επιτέθηκε λεκτικά.


Δευτερόλεπτα αργότερα ο αιφνιδιασμός της μετατράπηκε σε τρόμο, όταν ο ασθενής έβγαλε μαχαίρι, τραυματίζοντάς τη στο μηρό. Οι συνάδελφοί της στο μεταξύ είχαν ακούσει τις φωνές της και έσπευσαν να τη βοηθήσουν.

Η Αστυνομία συνέλαβε τον δράστη, ενώ η νοσηλεύτρια, στην οποία έκαναν ράμματα, και νοσηλεύτηκε για δύο 24ωρα στο νοσοκομείο.

Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, εντείνεται ο προβληματισμός γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στο ΕΣΥ, καθώς το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζεται με ραγδαίο ρυθμό ενώ παράλληλα οι επιθέσεις που δέχονται εξελίσσονται σε πιο σκληρές και άγριες με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμη και η ζωή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι διανύουμε μόλις την τρίτη εβδομάδα του νέου έτους και ήδη έχουν καταγραφεί άλλα δύο περιστατικά. Ειδικότερα και όπως κατήγγειλε προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα γενικής εφημερίας, προσήλθε ένας άνδρας με τη γυναίκα του και εντελώς αναίτια γρονθοκόπησε μια νοσηλεύτρια και έναν γιατρό.

«Η νοσηλεύτρια έφερε μώλωπες στο κεφάλι, εξετάστηκε, έκανε αξονική τομογραφία και ευτυχώς είναι καλά. Η Διοίκηση δεν έκανε μηνυτήρια αναφορά. Στα ΤΕΠ έκανε βάρδια μόνο ένας υπάλληλος προσωπικό ασφαλείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επειτα από πέντε ημέρες, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας «συνοδός ασθενούς εξύβρισε απρόκλητα τους εργαζομένους του τμήματος των επειγόντων περιστατικών, τους απείλησε και διατάραξε σοβαρά τη λειτουργία του χώρου. Κλήθηκε η Αστυνομία από τους συναδέλφους, συνελήφθη ο ταραξίας και καταδικάσθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας».

Με όπλα και μπουνιές

Αντίστοιχα πέρυσι, η Ομοσπονδία κατήγγειλε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις κλοπών, αλλά και επιθέσεων (λεκτικών και σωματικών) ασθενών ή συνοδών προς το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία ημέρα του 2017, άνδρας απείλησε με όπλο εργαζομένους στο νοσοκομείο Λαμίας. Το 2018, ο νέος κύκλος βίας ξεκίνησε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, με έναν 45χρονο άντρα να «μοιράζει» απειλές και μπουνιές, διαμαρτυρόμενος για την αναμονή.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι εργαζόμενοι επιμένουν σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τα μέτρα φύλαξης των νοσοκομείων. Ομως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, πηγή του προβλήματος είναι και οι «απαξιωτικές εκφράσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το προσωπικό που στελεχώνει το νοσοκομείο» καθώς τέτοιες δηλώσεις πυροδοτούν παραβατικές συμπεριφορές.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ