2019-02-02 10:45:30
Φωτογραφία για Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (χωρίς διέλευση μαχητικών)
του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Για να μη δοθεί αφορμή για σχόλια

Με «καθηλωμένα» στο έδαφος τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που δεν πραγματοποίησαν την καθιερωμένη διέλευσή τους πάνω από το χώρο της τελετής παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων του πρώην Αρχηγού ΓΕΑ και νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου στον αντικαταστάτη του Αντιπτέραρχο (Ι) Γιώργο Μπλιούμη, πραγματοποιήθηκε η τελετή σήμερα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων, προφανώς για να μη δοθεί αφορμή για σχόλια, επειδή στις 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά – και καθ’ υπέρβαση – διέλευση μαχητικών Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ κατά την αντίστοιχη τελετή παραδόσεως υπουργικών καθηκόντων από τον Πάνο Καμμένο στον ως την προηγούμενη μέρα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο ε.α.Ευάγγελο Αποστολάκη.

Και επειδή κατά παρέκκλιση έγινε η διέλευση των μαχητικών τότε, αποφάσισαν τώρα για πρώτη φορά να μη γίνει διέλευση σε αντίστοιχη τελετή παραδόσεως-παραλαβής Αρχηγών ΓΕΑ! Ασφαλώς για όλα υπάρχει «πρώτη φορά», αλλά όχι και έτσι!


Επί της ουσίας δηλαδή σήμερα ο απελθών Α/ΓΕΑ και νυν Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου αναγιγνώσκοντας την τελευταία Ημερήσια Διαταγή του ως απερχόμενος Α/ΓΕΑ σημείωσε με νόημα ότι «Είμαι περήφανος που δεν επέτρεψα στα αεροσκάφη με τα κόκκινα φτερά να αισθανθούν έστω και μια στιγμή ότι έχουν υπέροχη πάνω από το Αιγαίο»

Τόσο ο απελθών όσο και ο παραλαμβάνων Αρχηγοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στους πεσόντες Αεροπόρους εν καιρώ πολέμου αλλά και εν καιρώ ειρήνης στο βωμό του καθήκοντος, ενώ αναφέρθηκαν και στα κριτήρια που πρέπει να διέπουν τα στελέχη της ΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους στο Όπλο: Λεβεντιά, παλικαριά, επαγγελματισμό, χαρακτήρα, συμπεριφορά (Πτέραρχος Χριστοδούλου), η αδιαφορία, ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα δεν συνδέονται με το χώρο μας (Αντιπτέραρχος Μπλιούμης).

Κάνοντας ένα σύντομο «απολογισμό πεπραγμένων» της διετούς θητείας του ο Πτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε ορισμένα ζητήματα που «δεν έμειναν στα λόγια», όπως:

--- Την αξιοποίηση του 100% των περιορισμένων πόρων για την αύξηση της διαθεσιμότητος των μέσων της ΠΑ.

--- Την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V.

--- Την απόκτηση νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους P2002JF, που αντικαθιστά το επί 50 χρόνια στην υπηρεσία της ΠΑ T-41D.

--- Την ολοκλήρωση της υποστηρίξεως σε οπλικά συστήματα και μέσα.

--- Την αναβάθμιση της πολυεθνικής, διακλαδικής, ασκήσεως «Ηνίοχος», που υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ διοργανώνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, σε μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

--- Την τεράστια επένδυση για την αναβάθμιση του 251 ΓΝΑ σε υποδομές και μηχανήματα.

--- Τη μείωση του χρόνου καταβολής του εφάπαξ στους δικαιούχους αποστράτους.

--- Τη διατήρηση υψηλού φρονήματος και την περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητος.

Από την πλευρά του ο νέος Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ.Μπλιούμης κατά την αντίστοιχη δική του πρώτη Η.Δ., διαβεβαίωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την «εκπλήρωση της αποστολής μας».

Σημείωσε δε χαρακτηριστικώς ότι η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η εγγύς απειλή και οι ασύμμετρες απειλές καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της προβολής της αποτρεπτικής ισχύος μας. Όπως είπε αυτά θα επιτευχθούν με:

--- Την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

--- Την αύξηση της διαθεσιμότητος των μέσων και των οπλικών συστημάτων.

--- Την αναβάθμιση της εκπαιδεύσεως στις παραγωγικές σχολές της ΠΑ.

--- Την ανάπτυξη τεχνικο-εφοδιαστικού συστήματος υποστηρίξεως των μέσων της ΠΑ.

--- Την αναβάθμιση των υποδομών και μέσων για να υποδεχθούν τ’αεροσκάφη τεχνολογίας 5ης γενιάς, ώστε σε διασύνδεση με την αμεσότητα στην πληροφορία να έχουμε ακόμα πιο γρήγορη δράση/αντίδραση όταν απαιτηθεί.

Στην τελετή παρέστησαν ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, και άλλοι επίσημοι.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ