2019-02-05 13:26:45
Φωτογραφία για Η βραχνάδα είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
  Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή γαστρικού υγρού ή και τροφής από το στομάχι προς τον οισοφάγο και το λάρυγγα.

Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω παλινδρόμηση;

Βασικά συμπτώματα της είναι η βραχνάδα, ο πονόλαιμος, η δυσκολία στην κατάποση, η ξηρότητα του λαιμού, ο βήχας και το αίσθημα πνιγμού.

Ακόμα, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως η καούρα στο στήθος, η άσχημη γεύση στο στόμα και η αίσθηση κόμπου στο λαιμό. Όμως, έχουν σημειωθεί και περιστατικά ασθενών που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Πως μπορούμε να μάθουμε να έχουμε παλινδρόμηση;

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει την διάγνωση με μια ενδοσκόπηση του λάρυγγος, μια εξέταση σύντομη, ανώδυνη και άμεση.

Είναι επικίνδυνη;

Η παλινδρόμηση μπορεί να συνδέεται με χρόνιες ιγμορίτιδες, εισροφήσεις, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και καρκίνο στο στόμα, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα.


Η παλινδρόμηση είναι κάτι που αφορά μόνο τους ενήλικες;

Όχι, μπορεί να αφορά άμεσα και τα παιδιά και μάλιστα τα περιστατικά είναι πολλά και αυξανόμενα. Στον τομέα των παιδιών, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ευθύνεται για την αυξημένη συχνότητα εμφάνι­σης οξείας μέσης ωτίτιδας, λαρυγγίτιδας και βρογχίτιδας.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αλλαγή του προτύπου διατροφής στην εποχή μας και η αντικατάσταση της Μεσογειακής διατροφής με πρόχειρο και έτοιμο φαγητό είναι η βασικότερη αιτία των αυξημένων κρουσμάτων παλινδρόμησης. Αρά η επιστροφή στα κλασικά υγιεινά πρότυπα είναι το μεγαλύτερο βήμα για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα.

Επίσης, κάποιες χρήσιμες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει όποιος πάσχει από παλινδρόμηση είναι οι εξής:

Μην ξαπλώνετε αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από την στιγμή που τελειώσατε το φαγητό. Μασήστε καλά το φαγητό σας. Χαλαρώστε μετά από το γεύμα. Μην σκύβετε και μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα αμέσως μετά το γεύμα σας. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή και αποφύγετε λιπαρά και καυτερά φαγητό, ειδικά αργά την νύχτα. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Μην φοράτε στενά ρούχα. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, κάνοντας την γυμναστική της αρεσκείας σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε ποια φαγητά προκαλούν τις καούρες
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SPATA
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SPATA
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ