2019-02-05 19:11:11
Φωτογραφία για Μέχρι το 2100 θα έχει λιώσει το 1/3 των παγετώνων στα Ιμαλάια
Τουλάχιστον το ένα τρίτο των παγετώνων των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους είναι καταδικασμένοι να λιώσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που καταδεικνύει τις σοβαρές συνέπειες για περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το ότι ακόμη κι αν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και περιοριστεί η αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους +1,5 βαθμούς Κελσίου, το 36% των παγετώνων στα Ιμαλάια και στο Χίντου Κους θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2100. Ακόμη πιο δραματικές οι συνέπειες αν δεν μειωθούν οι εκπομπές CO2, καθώς κινδυνεύουν τα δύο τρίτα των παγετώνων.

Με έκταση 3.500 χλμ. από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μιανμάρ, η ορεινή περιοχή Χίντου Κους-Ιμαλάια αποκαλείται «τρίτος πόλος» από τους επιστήμονες λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πάγου που διαθέτει οι οποίοι τροφοδοτούν δέκα μεγάλους ποταμούς στην Ασία, από τον Γάγγη έως τον Κίτρινο Ποταμό και τον Μεκόνγκ, κατά μήκος των οποίων διαμορφώνονται λεκάνες πληθυσμών.


«Αυτή είναι η κλιματική κρίση για την οποία δεν έχετε ακούσει», σημείωσε ο Φιλίπους Ουέστερ, επικεφαλής της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης (ICIMOD), μιας διακυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Κατμαντού (Νεπάλ), έπειτα από πέντε χρόνια εργασίας. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 350 ερευνητές και ειδικοί.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν πραγματικά γίνουμε φιλόδοξοι στο να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, ακόμη και τότε θα χάσουμε το ένα-τρίτο των παγετώνων. Αυτό για εμάς ήταν σοκαριστικό εύρημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι παγετώνες είναι σημαντική πηγή νερού για περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους, ενώ περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι βασίζονται στα νερά των ποταμών που κυλούν απ' τις κορυφές τους στην Ινδία, στο Πακιστάν, στην Κίνα και αλλού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή χρειάζεται από 3,2 έως 4,6 δισεκ. δολάρια ετησίως έως το 2030 προκειμένου να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, στη συνέχεια από 5,5 έως 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050.

http://www.efsyn.gr/arthro/mehri-2100-tha-ehei-liosei-13-ton-pagetonon-sta-imalaia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ