2019-02-20 09:04:55
Φωτογραφία για John Sullivan: Η Συμφωνία των Πρεσπών θωρακίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε Αν. Μεσόγειο και Βαλκάνια
Τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο αναπληρωτής Υπουργός John Sullivan επαίνεσε το θάρρος και την ηγεσία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην επίλυση αυτού του θέματος,  που θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα και θα θωρακίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Αμερικανός Υπουργός συνεχάρη επίσημα τον κ. Κατρούγκαλο για την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΕΞ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. «Ο αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Συμφωνία, καθώς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή». 


Νωρίτερα ο κ. Sullivan είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη «για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο αναπληρωτής Υπουργός επαίνεσε τον Πρωθυπουργό για την ισχυρή ηγεσία που επέδειξε για την εξασφάλιση της Συμφωνίας, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής Υπουργός John Sullivan έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να καλωσορίσουν την Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ συμφώνησαν οι Γ. Κατρούγκαλος και John Sullivan

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αργά χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Sullivan. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο John Sullivan συνεχάρη τον κ. Κατρούγκαλο για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, από τη μεριά του, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Κύπρο, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Sullivan για την προσεχή σύγκληση της τριμερούς συνόδου Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ στην Κρήτη. Αμφότεροι οι Υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν για τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και την περαιτέρω προώθησή του. Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον κ. Sullivan για τη συμμετοχή του στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 3 & 4 Απριλίου 2019 στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην συνεργασία Ελλάδος-ΗΠΑ.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ