2019-02-20 11:15:22
Φωτογραφία για Τσίπρας και Ζάεφ πήραν το βραβείο «Ewald von Kleist»
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είπε πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα» - Το βραβείο δεν ανήκει σε μας αλλά στους λαούς μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Με το ετήσιο βραβείο «Ewald von Kleist» τιμήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών των Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ έδωσε συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα και σας συγχαίρω γι αυτή την επιτυχία».

Παράλληλα παρατήρησε πως υπάρχουν νέες καταστάσεις και νέες ιδέες, είναι η εποχή της συνεργασίας, να ακούει κανείς και όχι να έχει δίκιο, να ακούμε περισσότερο, αντί να λέμε στον άλλον τι να κάνει.


«Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το Βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Ποτέ μην λες ποτέ», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την απονομή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ του Βραβείου Ewald von Kleist στο Μόναχο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς για τη συμβολή τους και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τις βάσεις για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα όχι ως μια αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη προοπτική, που βασίζεται σε πραγματικές λύσεις και συμβιβασμούς, μια ελπίδα που βασίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα, βασίζεται στη φιλία και στις σχέσεις καλής γειτονίας", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμα πως οι νέοι της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας θα χτίσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι λίγο πριν την παραλαβή του βραβείου έστειλε ένα μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ στο οποίο του επεσήμανε: «Το πιο σημαντικό βραβείο για μας είναι ότι βάζουμε τα θεμέλια για την πραγματική φιλία των λαών μας». «Αυτό το βραβείο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «δεν ανήκει σε εμάς αλλά ανήκει στους λαούς μας».

Ζάεφ: «Είμαστε εδώ απόψε με τον Αλέξη για να σας μιλήσουμε για τα Βαλκάνια του μέλλοντος»

«Είμαστε εδώ απόψε με τον Αλέξη για να σας μιλήσουμε για τα Βαλκάνια του μέλλοντος» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, στην ομιλία του μετά την απονομή του βραβείου Ewald von Kleist στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζάεφ επικέντρωσε σε τρεις λέξεις κλειδιά: Ελπίδα, διάλογος και συνεργασία. «Είναι καιρός επιλογής: μπροστά ή πίσω» συμπλήρωσε.

Δείτε την απονομή του βραβείου Ewald von Kleist απόψε στο Μόναχο

Τσίπρας από Μόναχο: Εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ γράφουμε ιστορία

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή ομιλία του στην καθιερωμένη ετήσια και για φέτος 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Από το βήμα της σημαντικότερης διεθνούς διάσκεψης για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η οποία και διεξάγεται από τη δεκαετία του '60, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω».

«Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και «βόμβα» στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά, δεν θα συμμορφωθεί με τη τάση που επιδιώκει την υπονόμευση της ίδιας της βάσης της Δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε και για την Τουρκία, τονίζοντας: «Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.. Λειτουργήσαμε πέρα από τα στερεότυπα της κοινής μας γνώμης. Ήμουν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την Τουρκία τρεις φόρες μέσα σε έξι μήνες. Η Ελλάδα επέμεινε σε λύσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο της προστασίας του διεθνούς νόμου. Φτάσαμε πολύ κοντά στο να επιλύσουμε το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε να δουλευεύουμε προς μία δίκαιη λύση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός».

«Ξεπεράσαμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρή δουλειά και εποικοδομητικούς συμβιβασμούς, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τόνισε ο κ.Τσίπρας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ