2019-02-27 06:51:07
Φωτογραφία για Χωρίς αστυνομικούς κοντεύει να μείνει ο νομός Ημαθίας
Δραματική είναι η κατάσταση στην Ημαθία, καθώς η πολιτεία αδυνατεί να καλύψει τις κενές θέσεις αστυνομικών, που ολοένα και πληθαίνουν στο νομό, αφήνοντας ένα μεγάλο αστικό κέντρο εκτεθειμένο σε κινδύνους και αταξία. Στις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις, εγκρίθηκαν μόλις 3 θέσεις για ολόκληρο το νομό Ημαθίας!

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη

Σύμφωνα με τον Απόστολο Μόρτη, πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας, 400 περίπου άτομα υπηρετούν στο νομό, ωστόσο πολλοί από αυτούς αγγίζουν τα όρια της συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά κενά στην αστυνόμευση του νομού. Με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, βάσει νόμου, πλέον δεν καλύπτεται άμεσα η θέση ενός αστυνομικού που αποχωρεί.

Στις τακτικές μεταθέσεις του Αστυνομικού Προσωπικού, προκυρήχθηκαν για την Ημαθία, μόνο τρεις θέσεις, μια για υπαστυνόμο και δύο για υπαξιωματικούς ή αστυφύλακες, ενώ αστυνομικοί από το νομό, που υπηρετούν σε όλη την ελληνική επικράτεια, περιμένουν πως και πως τη μετάθεσή τους στην Ημαθία.


“Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρετούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεδομένου οτι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Λόγω του μεταναστευτικού, πολλοί συντοπίτες αστυνομικοί βρίσκονται στα νησιά και τον Έβρο, ενώ ειδικά τώρα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ακόμα και άτομα που υπηρετούν κανονικά στο νομό, μετακινούνται σε άλλα μέρη, όπως στις Σέρρες, για ενίσχυση. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλα κενά και διατάραξη της λειτουργίας των τμημάτων”, δηλώνει ο κ. Μόρτης στην Ημαθίαtoday.

Παράλληλα, συμπληρώνει, πως κάθε χρόνο γίνεται έκκληση στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νομού Ημαθίας, ωστόσο αυτό δεν καθίσταται εφικτό. Ένας σημαντικός λόγος, όπως είπε, είναι ολοένα και μικρότερη εισροή στις Αστυνομικές Σχολές, με αποτέλεσμα ο χώρος να παρουσιάζει γενικά ελλείψεις. Παράλληλα, η ανάγκη για αστυνόμευση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βάζουν σε δεύτερη μοίρα τους τους υπόλοιπους νομούς.

“Η εγκληματικότητα στην Ημαθία, δε θα έλεγα πως ανθεί, ούτε είναι σε βαρύ επίπεδο όπως σε άλλα αστικά κέντρα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιστατικά που μας απασχολούν ή ότι θα ρισκάρουμε την προστασία των πολιτών επειδή αδυνατούν, από ανώτερους φορείς, να καλυφθούν οι θέσεις των αστυνομικών”, λέει ο κ. Μόρτης.

Ένα ακόμα ζήτημα που ταλανίζει την Αστυνομική Διεύθυνση της Ημαθίας, είναι η έλλειψη εξοπλισμού, που σύμφωνα με τον κ. Μόρτη, οδηγεί σε τέλμα την ομαλή λειτουργία της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Από περιπολικά οχήματα μέχρι και γραφικές ύλες, στο νομό παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις που με τη σειρά τους φέρνουν μια σειρά προβλημάτων, λύση στα οποία πολλές φορές δίνουν ιδιώτες, που έχουν ως στόχο να καλύψουν τα μεγάλα κρατικά κενά.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Ημαθίαtoday που διανέμεται δωρεάν σε επιχειρήσεις και κατοικίες στο νομό Ημαθίας.

πηγή: /thesstoday.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ