2019-03-05 09:54:22
Φωτογραφία για Μπλόκο στην εργασία πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές με το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Έντονες αντιδράσεις
Δήμητρα Ευθυμιάδου 5 Μαρτίου 2019

Την έντονη αντίδραση των πανεπιστημιακών γιατρών προκαλεί το άρθρο 21 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας το οποίο με έμμεσο τρόπο απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς αλλά και τους γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά προέκυπταν διάφορα προσκόμματα και πιέσεις και οι σχετικές διατάξεις δεν προωθούνταν τελικά ποτέ. Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών για τη διπλή εργασία των πανεπιστημιακών: «Ελεύθερο το «δίπορτο» σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τους καθηγητές παρά τα φακελάκια! Έντονες αντιδράσεις»

Με το πολυνομοσχέδιο όμως φαίνεται ότι έμμεσα απαγορεύεται στους καθηγητές ιατρικής να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα, αφού προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τις ιδιωτικές κλινικές που θα τους απασχολούν.

Τι αναφέρει το άρθρο για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς


Το άρθρο 21 αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στην περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής. Επιπλέον προβλέπει τις κυρώσεις για τις περιπτώσεις λειτουργίας με άδεια, αλλά παράβασης των διατάξεων περί ιδιωτικών κλινικών.

Τέλος επανεισάγεται η διάταξη περί επιβολής διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση της παραβίασης του άρθρου 11 του ν.2889/2001 , ήτοι στις κλινικές που επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πανεπιστημιακούς ιατρούς ή ιατρούς ΕΣΥ που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Και σε αυτή τη διάταξη όλες οι κυρώσεις επιβάλλονται με Απόφαση του Περιφερειάρχη, μετά από γνώμη της Επιτροπής…»

Ήδη πάντως οι Σύλλογοι ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών της Αθήνας (ΕΚΠΑ), του ΑΠΘ, του Παν. Πατρών, του Παν. Θεσσαλίας, και του ΔΠΘ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους αφού όπως τονίζουν το υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση επαναφέρει στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο η Ιατρική Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεση της καθώς – όπως υποστηρίζουν- διαχωρίζει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Ιατρικής από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές άλλων σχολών.

Οι καθηγητές ιατρικής ζητούν όλοι οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον καλύπτουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις αλλά και να γίνουν πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη απαγόρευση είχε προωθήσει ο πρώην υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος το 2001, αλλά τελικώς έπειτα από ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η διάταξη δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αλλά ο Αλέκος Παπαδόπουλος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση και μάλιστα με ένα …τηλεφώνημα από την Κίνα όπου βρισκόταν εκείνη την περίοδο ο τότε πρωθυπουργός.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ