2019-03-07 12:44:26
Φωτογραφία για Από το 1998 δεν έχει σχέδιο διάσωσης η πυροσβεστική - 16 έσωσε στο Μάτι η ΔΙΑΣ - Δεν έβγαλαν πυροσβεστικά πλοία και ΕΜΑΚ και πνίγηκε ο κόσμος
Όσο ξεδιπλώνεται η υπόθεση της τραγωδίας σε συνάρτηση με το πλαίσιο ευθυνών για το Μάτι, τόσο ανακύπτουν ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των

πολιτών και ουσιαστικά εξ αυτών οδηγηθήκαμε στην αναπόφευκτη όπως αποδεικνύεται εκατόμβη των νεκρών.

Πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι από την επανεξέταση των επιχειρησιακών σχεδίων διαχείρισης ασύμμετρων και συμβατικών απειλών της πυροσβεστικής, προκύπτουν κορυφαίες παραλείψεις, απότοκο των οποίων υπήρξε η εγκληματική ανοργανωσιά- έλλειμμα συντονισμού και δράσης και αποτέλεσμα του αθροίσματος τους η τραγωδία.

Κάθε χρόνο, από το 1998 που ανέλαβε η πυροσβεστική τη δασοπυρόσβεση, εκδίδεται διαταγή του αρχηγού του σώματος χωρίς ποτέ να περιληφθεί σε αυτή σχέδιο επέμβασης για διάσωση (κατασταλτικό μέτρο) παρότι την αποκλειστική ευθύνη για το έργο αυτό στις δασικές φωτιές το έχει η πυροσβεστική. Ως εκ τούτου, ουδείς γνωρίζει πώς και τί πρέπει να πράξει σε περιπτώσεις απειλής ζωής.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μοιραία ημέρα στις 23 Ιουλίου, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν 16 διασώσεις και μάλιστα με κίνδυνο της δικής τους ζωής, ενώ οι καθ' ύλην αρμόδιοι - εντεταλμένοι πυροσβέστες καμία! Το οξύμωρο είναι πως έστελναν αστυνομικούς σε παγίδες θανάτου, χωρίς να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι κι εξοπλισμένοι και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε δικαιολογημένη άρνηση εξαιτίας των πολλών καπνών και της φωτιάς. Στην απάντηση των αστυνομικών ότι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις μόνο πυροσβέστες μπορούν να επιληφθούν, η απάντηση ήταν δεν έχουμε!!!

Είχαν όμως διαθέσιμες δυνάμεις που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν; Ας δούμε λίγο τις υποθέσεις των απελπισμένων αυτών συμπολιτών μας που επιχείρησαν να βρουν τη σωτηρία στην παραλία, αναγκάστηκαν να μπουν ωθημένοι από φλόγες και την ασφυξία των καπνών στη θάλασσα και τελικά πνίγηκαν.

Η πυροσβεστική έχει 3 πυροσβεστικά πλοία που είναι ελιμενισμένα στο Παλατάκι του Πειραιά. Κάθε πλοίο διαθέτει διασωστική ικανότητα 38 ατόμων και είναι εξοπλισμένα με βάρκες προκειμένου να μεταφέρονται οι κάθε είδους ναυαγοί της ζωής σε αυτά. Για την απόσταση που θα χρειαζόταν να διανύσουν, τα 19 ναυτικά μίλια δηλαδή και με μια μέση ταχύτητα μέχρι το Μάτι, θα ήταν περίπου 1 ώρα, από την ώρα φυσικά ενημέρωσης. Γι αυτό το λόγο άλλωστε κρίνεται επιτακτικά επιβεβλημένη η υπερπτήση από τις διακεκαυμένες ζώνες ελικοπτέρου με τον αρχηγό ή τον επιχειρησιακό υπαρχηγό για να κρίνει και να κατευθύνει τις δυνάμεις στα σημεία που απαιτείαι η κρατική παρουσία αποσόβησης κινδύνων και διάσωσης.  Δεν το έκαναν ποτέ. 

Τέλος και η ΕΜΑΚ έχει πλαστικές βάρκες διάσωσης υποψήφιων πνιγμένων από ποτάμια, λίμνες και θάλασσα. Η ΕΜΑΚ κλήθηκε να μεταβεί στο Μάτι στις 19.55 το βράδυ και ενώ η τραγωδία είχε κλείσει ολόκληρο των κύκλων των ραψωδιών της.

του Γιώργου Καραϊβάζ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ