2019-03-15 17:57:29
Φωτογραφία για Ε.Ε.: Καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο
H Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, τονίζει η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή.

Η κ. Μογκερίνι επαναλαμβάνει ότι: «Στις 26 Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Συμβούλιο υπενθύμισε επίσης και επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, με τα οποία καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διαπραγματευτικού πλαισίου, να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε
. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Νίκος Χουντής ζήτησε από τη Φεντερίκα Μογκερίνι να πάρει θέση για «την επέκταση του τουρκικού casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», τονίζοντας ότι «το 1995, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ότι ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί αιτία πολέμου. Μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί στρατηγική έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, μέσω δηλώσεων και συνεχών παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Το 2017, η άσκηση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματός της για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, με εκρηκτικές δηλώσεις, αποστολή ερευνητικού σκάφους, επιβολή ναυτικού αποκλεισμού σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, προωθεί τον τερματισμό του ερευνητικού προγράμματος».

Ο κ. Χουντής ρωτά την κ. Μογκερίνι αν «με δεδομένο ότι η ανοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα η ΕΕ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, το casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, μπορεί να καταστήσει σαφές ότι η υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί προϋπόθεση ένταξης στην Ε.Ε. και ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παρεμποδίζει κράτη μέλη να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο (UNCLOS) και μάλιστα απειλώντας με πόλεμο, και αν προτίθεται να καταθέσει πρόταση για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας».

ΥΠΕΞ: Απολύτως απαράδεκτη η εξίσωση Ερντογάν

Στις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «θα σηκώνουμε αεροσκάφη στο Αιγαίο, όσο οι Έλληνες κάνουν το ίδιο», απάντησε σήμερα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει: «Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς, όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

«Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του. Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε., θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα» τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γ. Κουμουτσάκος: Προκλητική η απαίτηση Ερντογάν για τις πτήσεις στο Αιγαίο

Στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ζητεί από τη χώρα μας να μην απογειώνει πολεμικά αεροπλάνα για το Αιγαίο, προκειμένου να μην κάνει το ίδιο και η Τουρκία. «Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά, με προκλητικό τρόπο, από τη χώρα μας κάτι ανήκουστο. Να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και να σταματήσει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

«Αν αυτό εννοεί η Άγκυρα, όταν μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να της ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι «στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ