2019-03-18 11:20:21
Φωτογραφία για Κινεζικός δράκος απειλεί το Facebook
Ο Ζούκερμπεργκ απαντά με ενοποίηση των Instagram, WhatsApp και Messenger Τα προσωπικά δεδομένα θα παραμείνουν απροστάτευτα / Στα σκαριά ένα νέο κρυπτοσυνάλλαγμα Εάν επισκεφθήκατε την Κίνα τα τελευταία χρόνια, ίσως έχετε ανακαλύψει πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλετε πέρα χωρίς το WeChat, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα γενικής χρήσης.

Οι άνθρωποι στην Κίνα χρησιμοποιούν το WeChat για τα πάντα:

● την αποστολή μηνυμάτων στην οικογένεια,

● την ανάγνωση ειδήσεων και άρθρων,

● για να παραγγείλουν φαγητό,

● για να πληρώσουν σε αυτόματους πωλητές

● και για να πληρώσουν για ταξί.

Το WeChat σας επιτρέπει να καταθέτετε χρήματα στην τράπεζά σας, να αναζητάτε ένα βιβλίο σε βιβλιοθήκη, να κλείνετε ιατρικό ραντεβού, να πραγματοποιείτε επιχειρηματικές συνομιλίες και να αλληλεπιδράτε με την κυβέρνηση. Στην Κίνα το WeChat είναι το λειτουργικό σύστημα μιας ζωής για περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους.


Για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ το WeChat είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και το πρότυπο για το μέλλον της εταιρείας του. Ο Ζούκερμπεργκ επιθυμεί εδώ και καιρό το Facebook να είναι το λειτουργικό σύστημα της ζωής μας – τουλάχιστον για εκείνους που ζουν εκτός της Κίνας.

Το WeChat είναι αυτό που το Facebook ακόμη... δεν έχει γίνει. Εάν κινηθεί πέρα από την Κίνα και τη διασπορά της, είναι επίσης η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία του Facebook.

Η ενοποίηση

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη 6 Μαρτίου ο Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε να ενοποιήσει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων των τριών πλατφορμών του, του Instagram (1 δισεκατομμύριο χρήστες), του WhatsApp (1,5 δισεκατομμύρια χρήστες) και του Messenger (1,3 δισεκατομμύρια χρήστες).

Θα επεκτείνει την ισχυρή κρυπτογράφηση που διακρίνει το WhatsApp από πολλές άλλες υπηρεσίες στις άλλες δύο πλατφόρμες και θα επιτρέψει στο περιεχόμενο να μετακινείται εύκολα ανάμεσά τους.

Το Facebook ελπίζει να προσελκύσει όσους χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως το Telegram, το Signal, το Skype, το Hangouts της Google, το IMessage της Apple ή το κλασικό SMS στις διάφορες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook. Η σύμπτυξη όλων αυτών των εφαρμογών, μαζί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις παλιομοδίτικες τηλεφωνικές κλήσεις, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να γίνει το Facebook το λειτουργικό σύστημα της ζωής μας.

Επί της ουσίας αυτή η ανακοίνωση σημαίνει ότι το WhatsApp δεν θα αλλάξει κατά τον τρόπο που πολλοί φοβούνται, δηλαδή δεν θα εγκαταλείψει την κρυπτογράφηση για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων και των συνομιλιών. Αντ’ αυτού, το Messenger θα γίνει περισσότερο όπως το WhatsApp. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση αυτών των υπηρεσιών για να μοιάζουν περισσότερο και να ανταγωνίζονται το WeChat.

Τίποτε δεν αλλάζει

Παρ’ όλη τη διαφημιστική εκστρατεία, ο Ζούκερμπεργκ δεν είπε τίποτα για αλλαγή του Facebook. Το Facebook, με 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες, θα συνεχίσει να παρακολουθεί ό,τι κάνετε, θα επιβλέπει αυτά που διαβάζετε και παρακολουθείτε, ενώ θα περιλαμβάνει διαφημίσεις που στοχεύουν σε εσάς με βάση το μαζικό σύστημα παρακολούθησης που έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία.

Θα εξακολουθήσει να διανέμει εικόνες κουταβιών και μωρών μαζί με μηνύματα μίσους και θεωρίες συνωμοσίας.

Η τελευταία αυτή ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ τραβάει την προσοχή των δημοσιογράφων μακριά από το ότι το Facebook συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους χρήστες του.

Σε σχέση με την ασφάλεια σύνδεσης των χρηστών του, το Facebook ενθαρρύνει – δηλαδή... προτρέπει – τους χρήστες να επιλέγουν την αποστολή μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουν ότι είναι αυτοί που τους ανήκει ο λογαριασμός πριν συνδεθούν. Αλλά δεν προστατεύει τον αριθμό του κινητού τους από αδιάκριτα μάτια ή διαφημιστές.

Χρησιμοποιώντας έναν αριθμό τηλεφώνου, ο καθένας μπορεί να αναζητήσει ένα προφίλ στο Facebook και δεν υπάρχει τρόπος για τους χρήστες να το αποτρέψουν αυτό. Δεδομένου ότι η ταυτότητα στο WhatsApp είναι συγκεκριμένη για τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, είναι πιθανόν οι αριθμοί των κινητών μας τηλεφώνων, που θεωρούνται προσωπικά δεδομένα, να μένουν παντελώς απροστάτευτοι στο μέλλον.

Άλλωστε προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον έντεκα δημοφιλείς εφαρμογές υγείας μοιράζονταν εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με το Facebook μέσω κινητών τηλεφώνων.

Το σχέδιο

Ωστόσο το Facebook έχει ένα άλλο σχέδιο για να γίνει απαραίτητο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο κρυπτοσυνάλλαγμα για τους χρήστες του.

Οι χρήστες του WhatsApp θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό νόμισμα για να παραγγείλουν online φαγητό ή να αγοράσουν εισιτήρια τρένων. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν οι 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες του WhatsApp αρχίζουν να στέλνουν χρήματα σε συγγενείς σε άλλες χώρες χρησιμοποιώντας το νόμισμα του Facebook και να κάνουν πληρωμές που εγκρίνει το Facebook.

Αυτό θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια δύναμη του Facebook. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συγκεντρώσουν το νομικό υπόβαθρο και την πολιτική βούληση να διαλύσουν το Facebook.
πηγή
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ