2019-03-19 21:22:28
Φωτογραφία για Αρνούνται την αποφυλάκιση του Ηρακλή Κωστάρη
Ο Ηρακλής Κωστάρης εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και 23 χρόνων πρόσκαιρης κάθειρξης. Από το 2017, που συμπλήρωσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για ύφ’ όρον απόλυση, έχει υποβάλει

τέσσερις αιτήσεις. Ολες απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά με το ίδιο σκεπτικό, που στηρίζεται σε αυθαίρετη ερμηνεία διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Αυθαίρετη ερμηνεία που χρησιμοποιείται για τον συγκεκριμένο κρατούμενο και όχι για άλλους κρατούμενους που αποφυλακίζονται με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Από τις 20 Ιούλη του 2002 μέχρι τις 21 Νοέμβρη του 2018, ο Κωστάρης είχε εκτίσει 16 χρόνων, 4 μηνών και 1 ημέρας και είχε 5.686 ημερομίσθια, που προσαυξάνονται ως ημέρες κράτησης. Σύμφωνα με έγγραφο της φυλακής, είχε εκτίσει ποινή 31 χρόνων, 11 μηνών και 2 ημερών.

Τον Ιούνη του 2011, με άδεια της φυλακής, έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις, πέρασε στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά (τώρα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και πήρε το πτυχίο του
. Τον Σεπτέμβρη του 2018 γράφτηκε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνίες και Δίκτυα Δεδομένων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Από το 2010 έχει πάρει 35 τακτικές άδειες 9ήμερης διάρκειας, ενώ από τον Ιούνη του 2011 μέχρι τώρα παίρνει και εκπαιδευτικές άδειες από την ΚΑΥΦ (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών), που είναι ανοικτού τύπου φυλακή.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, κρατούμενος που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη μπορεί να αποφυλακιστεί εφ’ όσον έχει εκτίσει ποινή 15 χρόνων. Αν έχει καταδικαστεί και σε πρόσκαιρη κάθειρξη, μπορεί να αποφυλακιστεί στα 19 χρόνια, αφού εκτίσει και τα 2/5 της πρόσκαιρης κάθειρξης. Στον τρόπο έκτισης της πρόσκαιρης κάθειρξης εφαρμόζεται η αυθαιρεσία σε βάρος του Κωστάρη. Το ζήτημα είναι αν ο κρατούμενος θα υπηρετήσει τα 2/5 της πρόσκαιρης κάθειρξης «σκαστά» ή αν θα συνυπολογιστούν και τα μεροκάματα που έκανε.

Ενώ δε γίνεται ρητή αναφορά στον Ποινικό Κώδικα (όπως θα έπρεπε να γίνεται, σύμφωνα με έμπειρους νομικούς), οι εισαγγελείς και τα τέσσερα Συμβούλια Πλημμελειοδικών Πειραιά, που εξέτασαν τις αιτήσεις του Ηρακλή Κωστάρη, ερμήνευσαν αυθαίρετα ότι τα τέσσερα χρόνια (από το 16ο μέχρι και το 19ο) πρέπει να υπηρετηθούν «σκαστά», χωρίς να υπολογιστούν τα 5.686 ημερομίσθια που είχε μέχρι τις 21.11.2018!

Πρόκειται για διακριτική μεταχείριση σε βάρος του συγκεκριμένου κρατούμενου, γεγονός που αποδεικνύεται από τη νομολογία των Συμβουλίων (τόσο του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά όσο και του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης), που σε περιπτώσεις άλλων κρατούμενων συνυπολόγισαν στα τέσσερα χρόνια και τα ημερομίσθια που πραγματοποίησαν στη φυλακή.

Για παράδειγμα, με το Βούλευμα 567/2013, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά έκανε δεκτό το αίτημα για υφ’ όρον απόλυση κρατούμενου που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης και πρόσκαιρης κάθειρξης 13 χρόνων, υπολογίζοντας και τα ημερομίσθια στην έκτιση των 2/5 της πρόσκαιρης κάθειρξης. Γνωρίζουμε τουλάχιστον άλλες πέντε περιπτώσεις κρατούμενων που εξέτιαν ποινές ισόβιας και πρόσκαιρης κάθειρξης και αποφυλακίστηκαν με βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με υπολογισμό και των ημερομισθίων στην έκτιση της πρόσκαιρης κάθειρξης. Υπάρχει, ακόμα, το βούλευμα 78/2015 του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης που δέχτηκε να συνυπολογιστούν τα ημερομίσθια που έκανε κρατούμενος.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά πρέπει εδώ και τώρα να τερματίσει τη διακριτική μεταχείριση του Ηρακλή Κωστάρη. Να σταματήσει την αυθαίρετη ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα και να συνυπολογίζει τα ημερομίσθια, όταν ο κρατούμενος έχει εκτίσει «σκαστά» τα 15 χρόνια για την ισόβια κάθειρξη.

eksegersi.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ