2019-03-22 13:35:32
Φωτογραφία για «Κοινά στοιχεία με το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία»...
Η Παπακώστα για την επίθεση στο ρωσικό προξενείο Ομοιότητες με την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία τον Νοέμβριο του 2016 «βλέπει» η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, στην...

επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι.

Μιλώντας στο Newpost, η κυρία Παπαπακώστα σε ερώτηση αν η σημερινή επίθεση τής θυμίζει κάποια παλαιότερη, δηλώνει χαρακτηριστικά «ενδεχομένως, είναι η προσωπική μου εκτίμηση, οι υπηρεσίες ερευνούν αυτή την ώρα, μοιάζει πάρα πολύ η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια με την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία (σ.σ.: το Νοέμβριο του 2016)». Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2016, την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα κατά της γαλλικής πρεσβείας, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

«Διερευνώνται όλα και πιστεύω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση, θα συσχετίσουν τα πραγματικά περιστατικά, με τα στοιχεία τα οποία έχουν και θα διαλευκανθεί η υπόθεση και θα ενημερωθούμε όλοι για το τι ακριβώς συνέβη, προκειμένου να μην ξανασυμβεί. Αυτός είναι ο στόχος», τονίζει η υφυπουργός.

Παράλληλα, επισημαίνει τις φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και διαμηνύει πως οι Αρχές κάνουν τα πάντα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Η Ρωσία είναι φιλική χώρα. Μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί. Λυπάμαι ειλικρινά γι’ αυτό το οποίο συνέβη και απευθύνω τη λύπη μου προς τη ρωσική πλευρά. Από την άλλη, όμως, ως καθ’ ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία, κάνουμε αυτή την ώρα τα πάντα, προκειμένου να διερευνηθεί το συγκεκριμένο απεχθές γεγονός, το οποίο δεν μπορούμε ως χώρα δημοκρατική, ως χώρα ευνομούμενη, να αφήσουμε να συμβαίνει τόσο στην Ευρώπη, όπου έχει γίνει καθεστώς, όσο και στην Ελλάδα, που είναι σπανιότερα τα φαινόμενα», σημειώνει η κυρία Παπακώστα.

Το χρονικό της επίθεσης

Άγνωστοι πέταξαν στις 3:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής χειροβομβίδα στο φυλάκιο -δεν ήταν μέσα ο φρουρός- που βρίσκεται έξω από το προξενείο που βρίσκεται επί της οδού Τζαβέλα 5, στο Χαλάνδρι και γρήγορα σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες έφθασαν στο σημείο με μοτοσικλέτα και η αστυνομία ερευνά εάν έχει σχέση με την επίθεση αυτή μια μηχανή που βρέθηκε καμένη στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη, στα Εξάρχεια.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η ΓΑΔΑ επί 4,5 ώρες δεν έδινε ξεκάθαρη εικόνα για το συμβάν, καθώς δεν επιβεβαίωνε την έκρηξη, αν και υπήρχαν αρκετές αναφορές μαρτύρων (κάτοικοι από τα γύρω σπίτια) που μιλούσαν για έκρηξη και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πίστευαν ότι ο στόχος ήταν ένα παρακείμενο ΑΤΜ.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ παράλληλα εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες στο ρωσικό προξενείο και την ευρύτερη περιοχή.

Βλέπουν από πίσω την «Οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο πίσω από το χτύπημα να βρίσκεται η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία έχει απασχολήσει την αντιτρομοκρατική ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. 

Στις 25 Μαΐου 2014 επιτέθηκαν με όπλο τύπου Καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. 

Στις 31 Αυγούστου 2016 σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με παρόμοιο όπλο, αυτή τη φορά στην πρεσβεία του Μεξικού, σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου.

Στις 10 Νοεμβρίου 2016 σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός. 

Στις 10 Ιανουαρίου 2017 σημειώνεται η τρίτη κατά σειρά επίθεση με Καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

Η αντιτρομοκρατική, ωστόσο, μελετά και το ενδεχόμενο πίσω από το χτύπημα να βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Μεμονωμένη απαράδεκτη επίθεση

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με τη ρίψη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο της προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, τονίζει ότι «οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις» και επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».

Γ. Κατρούγκαλος: Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα

Τη διαβεβαίωση ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά», έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik».

«Η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «είναι μια ασφαλής χώρα. Συμβαίνουν όμως και εδώ, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, μεμονωμένες απαράδεκτες επιθέσεις όπως αυτή, η οποία έγινε το πρωί στο ρωσικό προξενείο. Έχουμε επικοινωνήσει με τη ρωσική πρεσβεία, της έχουμε δηλώσει την αυτονόητη και κατηγορηματική καταδίκη παρόμοιων γεγονότων. Και δηλώσαμε ότι θα ληφθούν τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα γεγονότα. Επιβεβαιώσαμε, επίσης, στο πλαίσιο της επαφής αυτής, τις πάρα πολύ φιλικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες μεταξύ τους».

Η ρωσική αντίδραση 

Καταδικάζει την επίθεση με χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, ευχαριστώντας παράλληλα την Ελληνική Αστυνομία για την άμεση ανταπόκριση.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει πως «το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της Πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της Πρεσβείας γενικότερα. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες»...
NoNews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ