2012-06-11 21:47:03
Φωτογραφία για Ο ραγιάς...
του Νίκου Τζιούφα

Πρώτα θα σας παραθέσω την ετυμηγορία της λέξης ραγιάς αραβικής προέλευσης λέξη (ράγι= κοπάδι) που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για τους μη μουσουλμάνους κατοίκους της Τουρκίας. Η σημασία της λέξης ήταν περιφρονητική, είχε την έννοια του σκλάβου. Η πλειοψηφία των ραγιάδων ήταν Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Φράγκοι. Είχαν ελάχιστα δικαιώματα, τους απαγορεύονταν να έχουν τις συνήθειες των Τούρκων ως προς το ντύσιμο, την κατοικία, τον γενικότερο τρόπο ζωής, ήταν υποχρεωμένοι να προσκυνούν τους Τούρκους και να καταβάλλουν κεφαλικό φόρο, το λεγόμενο "χαράτσι". Μέχρι το 1632 οι ραγιάδες υποκαίονταν και στο φοβερό "φόρο αίματος", το γνωστό και ως παιδομάζωμα. Από την γέννησή του μέχρι τώρα το νέο ελληνικό κράτος ούτε μια στιγμή δεν υπήρξε ανεξάρτητο.

Οι Έλληνες πάντα στηριζόμασταν σε έξωθεν βοήθεια που δεν ερχόταν πάντα και όταν ερχόταν έκρυβε λόγους συμφερόντων
. Μην ξεχνάμε πως από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σύστασης του κράτους τα πρώτα κόμματα της βουλής κατευθύνονταν σε συγκεκριμένες χώρες-σωτήρες της Ελλάδας και ο προσανατολισμός αυτός συνδεόταν είτε με καταβολές θρησκευτικού περιεχομένου είτε οικονομικής φύσης. Παρ’ όλες τις ελπίδες και τις υποσχέσεις των μεγάλων δυνάμεων η σωτηρία της Ελλάδας ποτέ δεν ήρθε. Τα χρόνια περνούσαν και πάντα οι Έλληνες ελπίζαμε και περιμέναμε τη βοήθειά των ‘’καλών μας φίλων’’, των ‘’φιλελλήνων’’, βασιζόμασταν πάνω τους. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μόνο που ήθελαν ήταν να είμαστε υποτελείς και εξαρτημένοι, να μας περιφρονούν, να παρακαλάμε για βοήθεια, να πληρώνουμε κεφαλικό φόρο (οι σημερινοί τόκοι). Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να σηκώσουμε κεφάλι μόνοι μας, να στηριχτούμε στα πόδια μας και να βασιστούμε αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις γιατί πάντα μας άρεσε το βόλεμα και πάντα παρασυρόμασταν από μεγάλα λόγια. Ποτέ δε πιστέψαμε ότι μπορούμε.

Φυσικά τους εκάστοτε πολιτικούς της χώρας μας τους βόλευε η παραπληροφόρηση γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο κρατούσαν πάντα τα ηνία. Η δύναμη πάντα συναρπάζει ακόμα και αν εναντιώνεται με το κοινό όφελος. Μη προσπερνούμε βέβαια και την ευθυνοφοβία που είχαν οι ίδιοι και τη κληροδότησαν σε μας, πολλές φορές είτε το θέλουμε είτε όχι απεκδυόμαστε την ευθύνη. Ποτέ ως τώρα δεν εφαρμόστηκε σωστή παιδεία στην Ελλάδα για να διώξουμε οι Έλληνες μακριά την ιδιότητα του ραγιά.

Ο πραγματικά μορφωμένος και σωστά εφοδιασμένος άνθρωπος είναι ελεύθερος και επικίνδυνος, κρίνει, σκέφτεται, δημιουργεί. Η σωστή παιδεία είναι αυτή που αποδέχεται και επιβραβεύει την αμφισβήτηση, την ελεύθερη σκέψη και την απεριόριστη δημιουργικότητα. Αλήθεια πόσες φορές κατά τη σχολική μας περίοδο ακούσαμε φράσεις όπως ‘’έτσι είναι, δε χωρά αμφιβολία’’, ‘‘πρέπει να το αποστηθίσεις ακριβώς όπως το λέει το βιβλίο’’, ‘’είναι σωστό γιατί το λέει ο δάσκαλος’’ και άλλες παρόμοιες είτε επρόκειτο για ιστορία είτε για μαθηματικά είτε για οποιοδήποτε μάθημα. Ποτέ στην Ελλάδα δε καλλιεργήθηκε η κριτική ικανότητα και η ελεύθερη σκέψη διότι η αναζήτηση της αιτίας των πραγμάτων και η αμφισβήτηση, ότι δηλαδή ανοίγει τους ορίζοντες σκέψης και δημιουργεί ελεύθερους ανθρώπους, πάντα αποκλείονταν και τιμωρούνταν. Σκεφτήκαμε ποτέ ότι πρέπει κάποια στιγμή να σταθούμε αποκλειστικά και μόνο στα δικά μας πόδια, να σταματήσουμε να ζητιανεύουμε τα ψίχουλα των ‘’φίλων μας’’ και μόνο τότε θα μπορέσουμε να σηκωθούμε όρθιοι και να δείξουμε το πραγματικό μας ανάστημά. Έτσι μόνο θα σταματήσουμε να είμαστε ραγιάδες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ