2019-03-26 15:34:54
Φωτογραφία για Προς την βουλή το Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ. Τι αποφασίστηκε για την αναβάθμιση των ΕΜΘ (ΕΓΓΡΑΦΟ)
Μέχρι τον αποστρατευτικό βαθμό Υπολοχαγού θα φθάνουν οι ΕΜΘ – Τι ανακοίνωσαν ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ - Γίνεται «μάχη» ώστε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ να περάσουν ρυθμίσεις ευνοϊκές για τους ΕΜΘ. Για όλους τους ΕΜΘ κι όχι για ορισμένους όπως ακούγεται

Νομοσχέδιο που προσπαθεί να λύσει χρόνια προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ, είναι αυτό που κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση, είπαν ο ΥΕΘΑ και ο ΑΝΥΕΘΑ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν.

Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκαν 1075 σχόλια-παρατηρήσεις.

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει, όπως είπαν οι Αποστολάκης και Ρήγας, μέτρα που έχουν στόχο να ανακουφίσει το προσωπικό από προβλήματα που χρόνιζαν.

Για τους ΕΜΘ τελικά αποφασίστηκε:

α. Η απονομή αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.), αντί του Ανθυπολοχαγού, που είχε καθιερωθεί με το ν. 4494/2017 (Α΄ 165), για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης στελεχών όμοιας προέλευσης
. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη (Άρθρο 4 - Τροποποίηση του άρθρου 13 του ν. 1848/1989) σκοπείται η απονομή του κατώτερου βαθμού Αξιωματικών στους ΕΜΘ, με δυνατότητα απονομής αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού, για λόγους άμβλυνσης της διαφορετικής μεταχείρισης με τις εθελόντριες που κατετάγησαν βάσει του ν. 705/1977 (Α΄ 279) και διέπονται από το άρθρο 13 του ν. 3257/2004 (Α΄ 143).

β. Θεσμοθετείται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) να παραμένουν Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ.). Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιεραρχία και εξέλιξη των ανθυπασπιστών και των υπαξιωματικών των ΕΔ [ν.δ.445/1974 (Α΄ 160)], ως όρια ηλικίας, με τη συμπλήρωση των οποίων αυτοί αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, ορίζονται το πεντηκοστό τέταρτο (54ο) και πεντηκοστό (50ο) έτος, αντίστοιχα.

Τα εν λόγω όρια ηλικίας λαμβάνουν υπόψη ένα σταθερό χρονικό σημείο κατάταξης στις ΕΔ, το οποίο όμως δεν ισχύει για την κατηγορία των Ε.Μ.Θ., οι οποίοι κατατάσσονταν από το δέκατο όγδοο (18ο) έως και το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα τα στελέχη αυτά να αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, λόγω κατάληψής τους από τα όρια ηλικίας, χωρίς ωστόσο να θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης πλήρους σύνταξης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις τάξεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς τα έμπειρα αυτά στελέχη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση της αποστολής των ΕΔ. Περαιτέρω, η διασφάλιση της δυνατότητας των Ε.Μ.Θ. να κατοχυρώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης υπαγορεύεται από τις συνταγματικές επιταγές που επιβάλλουν σεβασμό και προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ εδράζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των ΕΔ.

Κατόπιν των ανωτέρω, με την προτεινόμενη ρύθμιση (Άρθρο 05 – Ειδικές ρυθμίσεις για τη θέση ΕΜΘ εκτός οργανικών θέσεων), στους Ε.Μ.Θ. που δεν έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας και οι οποίοι αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, λόγω κατάληψής τους από τα καθοριζόμενα στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν.δ.445/1974 όρια ηλικίας, παρέχεται το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, μέχρι τη συμπλήρωση του πεντηκοστού όγδοου (58ου) έτους της ηλικίας τους, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης που θα τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Με τις επιμέρους διατάξεις του άρθρου, καθορίζεται το πλαίσιο της οικειοθελούς παραμονής τους, η διαδικασία με την οποία υποβάλλουν την αίτηση παραμονής τους στις τάξεις των ΕΔ, οι σχετικές προθεσμίες καθώς και τα αρμόδια όργανα που, είτε επιλαμβάνονται, είτε συμπράττουν γνωμοδοτικά στη διαδικασία εξέτασης της αίτησης, είτε αποφαίνονται επί αυτής. Σχετικά με την αναφορά στην παρ. 6 άρθρου 13 του ν.1848/1989 (Α΄ 165) σημειώνεται ότι ως προς τις κρατήσεις και το ασφαλιστικό καθεστώς των ανωτέρω κατηγοριών εφαρμόζεται η εκάστοτε κείμενη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Εκτός των ΕΜΘ, υπάρχουν ρυθμίσεις για:

• τις μεταθέσεις των τρίτεκνων

• το θέμα των ανασφάλιστων δικαιούχων και της νοσηλείας τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

• Για τα γραφεία νομικής προστασίας των στελεχών (ΓΝΟΠΣ). Ο κ. Ρήγας είπε ότι το μέτρο δεν προκαλεί απολύτως κανένα πρόβλημα στην ιεραρχία και στη δομή των ΕΔ. “Στόχος των γραφείων αυτών είναι η απομείωση οποιασδήποτε κακοδιοίκησης”.

Αναλυτικά οι επίμαχες ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου:

Άρθρο 4 Τροποποίηση του άρθρου 13 του ν. 1848/1989 (Α΄ 112)

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του ν. 1848/1989 αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 ως προς τον καταληκτικό βαθμό, με όμοιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας βαθμού Ανθυπασπιστή που τίθενται σε αποστρατεία.»

Άρθρο 05 – Ειδικές ρυθμίσεις για τη θέση Εθελοντών Μακράς Θητείας εκτός οργανικών θέσεων

Μετά το άρθρο 39 του ν.δ. 445/1974 (Α΄ 160) προστίθεται άρθρο 39Α ως εξής:

«Άρθρο 39Α

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου κατά Κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου, είναι δυνατόν να τίθενται, εφόσον το επιθυμούν, εκτός οργανικών θέσεων (Ε.Ο.Θ.), συνεχίζοντας να ασκούν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους μέχρι τη συμπλήρωση του πεντηκοστού όγδοου (58ου) έτους της ηλικίας τους, Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) που, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας, καταλαμβάνονται από τα όρια ηλικίας του βαθμού τους, όπως αυτά καθορίζονται στην περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 39.

2. Στελέχη που εμπίπτουν στις διατάξεις της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 39 περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό παράρτημα της εγκυκλίου που εκδίδεται κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 25 για τις τακτικές ετήσιες κρίσεις.

3. Κατά παρέκκλιση όσων προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 39, τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων κρίνουν κατά τις τακτικές κρίσεις τα στελέχη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 39 και συντάσσουν ξεχωριστό πίνακα αποστρατευτέων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 29. Στα στελέχη δεν απονέμεται αποστρατευτικός βαθμός.

4. Η απόφαση αποστρατείας του αρμόδιου συμβουλίου κρίσεων, βάσει των ηλικιακών ορίων της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 39, κοινοποιείται αμελλητί στους Ε.Μ.Θ. που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

5. Όσοι επιθυμούν να τεθούν Ε.Ο.Θ. υποβάλλουν αίτηση στη Μονάδα τους εντός πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης αποστρατείας τους. Η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία που αφορούν την προϋπηρεσία του αιτούντος στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα πριν από την κατάταξή του ως Εθελοντή στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εφόσον η προϋπηρεσία αυτή αναγνωρίζεται ως συντάξιμη.

6. Η Μονάδα υποβάλλει την αίτηση αμελλητί και απευθείας στη Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Η Διεύθυνση Προσωπικού υποβάλλει αμελλητί την αίτηση στη Γραμματεία του Ανώτατου Συμβουλίου, συνοδευόμενη από τον ατομικό φάκελο του αιτούντος.

7. Το Ανώτατο Συμβούλιο γνωμοδοτεί επί της αίτησης μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τότε που η Γραμματεία την παρέλαβε, λαμβάνοντας υπόψη, κατά σειρά προτεραιότητας, τη λογιζόμενη ως συντάξιμη υπηρεσία, τα κοινωνικά κριτήρια της περίπτ. 2 της παρ. 1α και της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), τις υπηρεσιακές ανάγκες και την επαγγελματική επάρκεια του αιτούντος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ατομικού του φακέλου (εκθέσεις ικανότητας, καταστατικές ή πειθαρχικές ποινές φυλάκισης και άνω).

8. Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου υποβάλλεται με μέριμνα της οικείας Γραμματείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αποφασίζει μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τότε που παρέλαβε τη γνωμοδότηση.

9. Ο αιτών Ε.Μ.Θ. παραμένει στις τάξεις των ΕΔ μέχρι την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής του. Αν η αίτηση απορριφθεί, αποστρατεύεται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της περίπτ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 39. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, τίθεται Ε.Ο.Θ. από την ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε, βάσει των ορίων ηλικίας, να τεθεί σε αποστρατεία.

10. Κατά το διάστημα που διατελούν Ε.Ο.Θ., οι Ε.Μ.Θ. ασκούν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους.

11. Οι Ε.Μ.Θ., οι οποίοι τίθενται Ε.Ο.Θ., σύμφωνα με τα παραπάνω:

α. Υπηρετούν με το βαθμό που φέρουν μέχρι την αποστρατεία τους.

β. Κρίνονται κάθε έτος, κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις, ως «διατηρητέοι» ή «μη διατηρητέοι» μέχρι τη συμπλήρωση του πεντηκοστού ογδόου (58ου) έτους της ηλικίας τους.

γ. Δεν υπηρετούν στο εξωτερικό.

δ. Αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα στις εξής περιπτώσεις:

αα. Με τη συμπλήρωση του πεντηκοστού όγδοου (58ου) έτους της ηλικίας τους.

ββ. Για λόγους αποδεδειγμένης σωματικής ανικανότητας.

γγ. Σε περίπτωση που κριθούν «μη διατηρητέοι» κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις.

δδ. Με αίτησή τους οποτεδήποτε υποβληθεί.

12. Στις υποπεριπτ. της περίπτ. δ΄ της παρ. 11 εφαρμόζονται, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, όσα ορίζονται στο π.δ. 21/1991 (Α΄ 9).».

Στο άρθρο 14 γίνεται λόγος για τα Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών:

Άρθρο 14 – Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών

1. Στα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων συστήνονται Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών (ΓΝΟΠΣ), τα οποία υπάγονται απευθείας στον οικείο Αρχηγό και στελεχώνονται με κατάλληλο προσωπικό του επιτελείου και του Κοινού Νομικού Σώματος.

2. Τα ΓΝΟΠΣ ενημερώνουν απευθείας τα στελέχη των ΕΔ, κατόπιν υποβολής προφορικού ερωτήματος ή καταγγελίας, για την ισχύουσα νομοθεσία ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν σε παρούσα υπηρεσιακή υπόθεση που τα αφορά άμεσα και προσωπικά. Τα ΓΝΟΠΣ μπορούν να απευθύνονται απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΕΔ προκειμένου να ενημερώνονται για το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την υπόθεση, τηρώντας την ανωνυμία του ερωτώντος στελέχους, και οι υπηρεσίες τα συνδράμουν στην άσκηση της αρμοδιότητας αυτής αμελλητί, παρέχοντάς τους κάθε αναγκαία πληροφορία.

3. Ερωτήματα που αφορούν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ή σε ιδιωτικές διαφορές, καθώς και αυτά που είναι αόριστα και καταχρηστικά δεν εξετάζονται από τα ΓΝΟΠΣ και τίθενται στο αρχείο.

4. Κείμενες διατάξεις περί διοικητικών προσφυγών των στελεχών των ΕΔ δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος.

5. Όταν τα ΓΝΟΠΣ, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, λαμβάνουν γνώση υπόθεσης, η εξέταση της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώπιον της διοίκησης, απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να λάβουν γνώση των εγγράφων και κάθε απαραίτητου στοιχείου. Εφόσον διαπιστώσουν πρόδηλα νομικά σφάλματα ή παραλείψεις, ενημερώνουν το αρμόδιο κλιμάκιο διοίκησης, προτείνοντας την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων και διοικητικών ενεργειών για τη διόρθωση των σχετικών πράξεων και την επανόρθωση ή αποτροπή της τυχόν βλάβης ή ζημίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Τα ΓΝΟΠΣ τηρούν ανωνυμοποιημένα στοιχεία των ερωτημάτων και των καταγγελιών των οποίων γίνονται αποδέκτες και ανά εξάμηνο συντάσσουν σχετική έκθεση προς τον Α/ΓΕΕΘΑ μέσω του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με συγκεντρωτική και κατηγοριοποιημένη περιγραφή των υποθέσεων του επιτελείου τους, στατιστικά στοιχεία και πρόταση ανάληψης των απαιτούμενων ενεργειών ή νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η έκθεση αυτή κοινοποιείται με μέριμνα ΓΕΕΘΑ στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

7. Για τη διακίνηση πληροφοριών και εγγράφων που αφορούν τις υποθέσεις που εξετάζουν τα ΓΝΟΠΣ εφαρμόζονται οι διατάξεις του Διακλαδικού Κανονισμού Στρατιωτικής Αλληλογραφίας και του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας και της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

8. Προκαταρκτικές εξετάσεις και Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που διερευνούν υποθέσεις κακοδιοίκησης στις ΕΔ ή παραβάσεις ατομικών δικαιωμάτων, ανατίθενται κατά προτεραιότητα σε Αξιωματικούς του Κοινού Νομικού Σώματος των ΕΔ.

(ΠΗΓΗ: ereportaz.gr)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ