2019-03-29 09:11:08
Φωτογραφία για Στις 100.000 το όριο προστασίας για επιχειρηματικά δάνεια
Σε αλλαγή της τροπολογίας για την της Α΄ κατοικία και συγκεκριμένα του ορίου προστασίας των επιχειρηματικών δανείων σε 100.000 από 130.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει το «πράσινο φως» των θεσμών για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής τροπολογίας ο Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση η οποία ψαλιδίζει κατά 30.000 ευρώ το ανώτατο όριο των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την Α’ κατοικία. Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης το νέο όριο των 100.000 ευρώ δεν αφορά τα στεγαστικά δάνεια αλλά μόνο το ύψος της οφειλής για επιχειρηματικό δάνειο «τη στιγμή της υποβολής της αίτησης».

«Η νομοτεχνική αλλαγή δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου. Επισημαίνεται δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια», σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.


Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή δεν γίνεται από επιθυμία αλλά από ανάγκη «για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά», παραπέμποντας ουσιαστικά στην αναγκαία συναίνεση των δανειστών. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη τροποποίηση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποδείξουν ότι η εμπορική αξία της κατοικίας τους είναι διαφορετική από την καταχωρισμένη στα βιβλία των πιστωτών. «Αρχίζουμε με την αποτίμηση που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών και από εκεί και πέρα εάν ο δανειολήπτης με νόμιμο τρόπο  αποδείξει ότι  η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη θα ισχύει αυτή έναντι εκείνης που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών» εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε πως η νέα ρύθμιση καλύπτει 150.000 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι η κυβέρνηση πέτυχε να πείσει και να εντάξει στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτό όπως είπε, «είναι από τα πιο θετικά στοιχεία καθώς αυτός ο χώρος ήταν πραγματικά μια τεράστια εστία κοινωνικών δραμάτων». «Δεν πετύχαμε και κάποια άλλα δάνεια να ενταχθούν αλλά πετύχαμε να καλύψουμε το 70%. Θα ψηφίσουμε τη διάταξη αλλά το τι θα γίνει θα εξεταστεί στη πράξη και στο πώς θα ενεργήσουμε και εμείς και οι τράπεζες», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι το νέο πλαίσιο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ιδρυμάτων και μάλιστα χαρακτήρισε την έγκριση της τροπολογίας ως ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότα. Εξήγησε, δε, ότι το κόστος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μοιράζεται ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και το κράτος.

«Σταθμίσαμε το κόστος και τα οφέλη. Επιλέξαμε να μην κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με τον SSM και να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες εν όψει Eurogroup, καθώς η ''μεγάλη εικόνα'' παραμένει η στάση των αγορών και η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας. Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση που κάνει, την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα κατευθυνθεί στη διαχείριση του χρέους. Κατά τον ίδιον παράγοντα, η χθεσινή υπαναχώρηση επηρεάζει περίπου 10.000 μικροεπιχειρηματίες οφειλέτες που έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Το σημαντικό κέρδος, όπως επισημαίνει, είναι πως «έστω κι έτσι» στη νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία εντάχθηκαν επιχειρηματικά δάνεια παρά την πολύμηνη άρνηση των θεσμών, κυρίως του SSM.

Είναι ενδεικτικό  πάντως ότι χθες, πριν ανακοινωθούν οι δύο νέες αλλαγές στα επιχειρηματικά δάνεια, Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες έσπευσε να διαμηνύσει ότι η συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη διότι «υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση για συμφωνία στην πρώτη κατοικία». Έτερος ευρω-τεχνοκράτης, που τήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση στις σχετικές συζητήσεις, σημείωνε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «σημασία δεν έχει τι θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά τι θα ψηφιστεί».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προέβη τις τελευταίες ημέρες σε «επισημάνσεις» προς τον Μάριο Ντράγκι για τον ρόλο των εκπροσώπων της στους θεσμούς, ζητώντας είτε αλλαγή συμπεριφοράς είτε αλλαγή προσώπων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση αυτή αποφασίσθηκε σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εν όψει και τις επικείμενης αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και είχε τη μορφή επιστολής. Θεωρητικά, δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση από πλευράς κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη, ωστόσο μένει να φανεί από Δευτέρα ποιοι τεχνοκράτες της ΕΚΤ θα αναλάβουν τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση και με ποια «διάθεση».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ