2019-04-01 12:10:05
Φωτογραφία για Έτοιμη η Ένωση Συλλόγων Ασθενών
Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει και τη σφραγίδα του Πρωτοδικείου. Περίπου 40 Σύλλογοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

"Οποιος Σύλλογος Ασθενών θέλει να συμμετέχει ως μέλος στην υπό ίδρυση Ενωση Συλλόγων Ασθενών, δεν πρέπει να συμμετέχει στο Διοικητικό του Συμβούλιο φαρμακοποιός ή γιατρός". Πρόκειται για την βασικότερη προϋπόθεση που θέτει το Καταστατικό της υπό ίδρυσης Ένωσης Συλλόγων Ασθενών, όπως μας ενημέρωσε μέλος που συμμετέχει στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή της. Σύμφωνα με το ίδιο μέλος, κάθε Σύλλογος εφόσον εγκριθεί η συμμετοχή του στην Ένωση, θα πρέπει να της καταθέσει το καταστατικό του και βεβαίως την απόφαση του Δ.Σ. ότι δέχεται να προσχωρήσει στην Ένωση Συλλόγων Ασθενών.

IATRONET

Όπως όλα δείχνουν, η Ένωση Συλλόγων Ασθενών θα είναι και νομικά έτοιμη εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου, καθώς αναμένεται η σφραγίδα του Πρωτοδικείου. Ενα εγχείρημα που έπρεπε να ήταν έτοιμο από τα Χριστούγεννα αλλά άργησε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Νομικών Προσώπων (ΝΠΝΠ).


Μέχρι στιγμής, περίπου 40 Σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην Ένωση. Με τα έως τώρα στοιχεία, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αντιπροσώπευση σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες και συγκεκριμένα καρκίνο, αυτοάνοσα, ρευματικά, σπάνιες παθήσεις, καρδιαγγειακά, μεταδοτικά νοσήματα.

Έως ότου ξεκινήσει και τυπικά την λειτουργία της, έχει οριστεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία είναι επταμελή και στην οποία μετέχουν ο κ. Νικόλαος Δέδες πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” , ο κ. Γεώργιος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "Προμηθέας", η κα. Χήναρη Μαίρη αντιπρόεδρος του "Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών", η κα. Βάσω Μαράκα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο κ.Δημήτρης Σικιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη, ο κ. Δημήτριος Κοντοπίδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την κυστική ίνωση, η κα. Αικατερίνη Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα "Ρευμαζήν".

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας τάχθηκαν υπέρ της σύστασης της Ένωσης, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προώθησης οριζόντιων παρεμβάσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων - σε επίπεδο υποδομών/διευκολύνσεων - και των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς. Κοινό όραμα των συλλόγων ασθενών, ανεξάρτητα από το νόσημα και το πλήθος των μελών τους, είναι να ενδυναμωθεί "η φωνή των ασθενών".

Σε συνομιλία με στέλεχος της Ένωσης, μας ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της είναι να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις σε μία σειρά από οριζόντια θέματα υγείας για τα οποία οι ασθενείς και τα σωματεία δεν μετείχαν στο δημόσιο διάλογο. Στους βασικούς στόχους της Ένωσης, είναι και η χαρτογράφηση του συνόλου των Συλλόγων-Σωματείων Ασθενών ανά την Ελλάδα, ούτως ώστε να αναπτυχθεί μία επικοιδομητική σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η νέα μέθοδος των εκδοτών...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η νέα μέθοδος των εκδοτών...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ