2019-04-04 12:53:31
Φωτογραφία για Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με έξοδο από το ΝΑΤΟ
Τελεσίγραφο προς την Άγκυρα στέλνει ο Λευκός Οίκος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να ζητάει από την Τουρκία να επιλέξει ανάμεσα στους S-400 της Ρωσίας και την παραμονή στο NATO.

Μιλώντας για την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο Μάικ Πενς ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους με δηλώσεις που δεν έχουν γίνει ξανά για χώρα – μέλος του NATO.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της σχέσης με τις παράτολμες αποφάσεις της» δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά την τοποθέτησή του για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

«Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε ο Μάικ Πενς.


Μετέφερε, άλλωστε, και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος σε περίπτωση «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Θέλετε να είστε σύμμαχοι της Τουρκίας ή των τρομοκρατών;

Άμεση ήταν η απάντηση από την Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι να στέλνει το δικό του «τελεσίγραφο» προς την Ουάσινγκτον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;» έγραψε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε εκφράσει εκ νέου την επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση, όμως ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα έχει καταθέσει πρόταση προς την Ουάσινγκτον για σύσταση από κοινού μιας ομάδας εργασίας, με σκοπό να εξασφαλιστεί πως το ρωσικό σύστημα δεν θα αποτελέσει απειλή ούτε για τα F-35 ούτε για το ΝΑΤΟ.

https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/189857_oi-ipa-apeiloyn-tin-toyrkia-me-exodo-apo-nato
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ