2019-04-04 12:56:13
Φωτογραφία για Στην ατζέντα της Επιτροπής Θεσμών η κλήση της επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα λόγω Πετσίτη
Συνεδριάζει η Επιτροπή με επίσημο θέμα την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει από το προεδρείο να οργανωθεί

άμεσα συνεδρίαση για την εξέταση της υπόθεσης Πετσίτη  Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να τεθεί σήμερα η προβληματική υπόθεση Πετσίτη και η «εκπαραθύρωση» από την Ανεξάρτητη Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος στελέχους που ερευνούσε τις ύποπτες διαδρομές χρήματος σε offshore που συνδέονται με τον «Μανόλο» και με τις εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 11:00 προκειμένου να συζητήσει την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει από το προεδρείο να οργανωθεί άμεσα συνεδρίαση για την εξέταση της υπόθεσης Πετσίτη με κλήση της Πρόεδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Άννας Ζαΐρη. Ειδικό ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει η αντίδραση της προέδρου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασίας Χριστοδουλοπούλου καθώς κατά το παρελθόν επιχείρησε να παρακωλύσει αντίστοιχα αιτήματα της μειοψηφίας για άλλες υποθέσεις που ενοχλούσαν το Μέγαρο Μαξίμου.


Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Τραγάκης έχουν ήδη καταθέσει αίτημα κλήτευσης της κυρίας Ζαϊρη επισημαίνοντας: «Η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των πράξεων ή/και των παραλείψεων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των Ελλήνων και ειδικότερα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 43Α, παράγραφος 2α, σχετικά με τις ειδικές μόνιμες επιτροπές της Βουλής, και 138Α παράγραφος 1, περί του ελέγχου επί ανεξάρτητων αρχών του Κανονισμού της Βουλής, οι οποίες ορίζουν τα εξής: «Αντικείμενο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 138Α». «Κάθε ανεξάρτητη αρχή, συνταγματικά κατοχυρωμένη ή συσταθείσα με νόμο, υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, έκθεση πεπραγμένων για το έργο της κατά το προηγούμενο έτος. Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει την έκθεση στη μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ή στην αρμόδια διαρκή επιτροπή ή και σε επιτροπή συνιστώμενη, κατά περίπτωση, από τη Διάσκεψη των Προέδρων».

Μεταξύ των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών συμπεριλαμβάνεται και η ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που έχει ιδρυθεί με τη διάταξη του άρθρου 7 του Ν. 3691/2008, όπως έχει αντικατασταθεί από το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018. Απολαμβάνει διοικητικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, ο δε διορισμός των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της, με εξαίρεση τον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή του, πραγματοποιείται αφού προηγηθεί γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την καταλληλότητα των προτεινόμενων προσώπων. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του ήδη καταργηθέντος Ν. 3691/2008, άρθρο 7Α, όσο και του ισχύοντος Ν. 4557/2018, άρθρο 48, οι Μονάδες Α’ Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και Γ’ Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής υποχρεούνται να συντάσσουν στο τέλος κάθε έτους έκθεση των πεπραγμένων τους, η οποία υποβάλλεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρόλα αυτά η Αρχή δεν έχει υποβάλλει ακόμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τις εκθέσεις πεπραγμένων των δύο Μονάδων για τα έτη 2017 και 2018, παρά τη ρητή εκ του νόμου υποχρέωση, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς την εύρυθμη λειτουργία της και τον σωστό συντονισμό της εκ μέρους της Προέδρου της.

Επιπλέον, δημοσιεύματα του τύπου που είδαν πρόσφατα το φως, αποκαλύπτουν σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά της νυν Προέδρου της Αρχής στην παράδοση των πορισμάτων της Αρχής σχετικά με σοβαρές υποθέσεις μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς και ότι η Πρόεδρος δεν εισαγάγει προς συζήτηση ώριμα πορίσματα και δεν τηρούνται πρακτικά ώστε να καταγράφονται αναλυτικά οι απόψεις των μελών της Αρχής.

Μεταξύ των σοβαρών αυτών υποθέσεων είναι και η υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) που εδώ και ενάμιση έτος, με τακτικές επιστολές της προς την Πρόεδρο της Αρχής αποστέλλει σε μηνιαία βάση, αναλυτικά τα πινάκια των μεταχρονολογημένων επιταγών που λαμβάνει από την εταιρία ELFE και στη συνέχεια εισπράττει, ζητώντας να ελεγχθεί η νομιμότητα τους, αλλά και η υπόθεση του κ. Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος κατά το χρόνο που αμείβονταν πλουσιοπάροχα από την εταιρία Elfe, μπαινόβγαινε αποδεδειγμένα στη ΔΕΠΑ δηλώνοντας ότι εκπροσωπούσε το Μέγαρο Μαξίμου, όπως άλλωστε και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κα-κουργήματος τόσο σε βάρος στελεχών της Εταιρίας ELFE και παρένθετων εταιριών, όσο και σε βάρος του κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρου Κιτσάκου που τοποθετήθηκε το τέλος του 2015 στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του 2017, εκτοξεύοντας το χρέος των ELFE στη ΔΕΠΑ σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και η αναφορά διευθυντικού στελέχους της Αρχής που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και στην οποία καταγγέλλεται ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά τον αιφνίδιο και αναιτιολόγητο υποβιβασμό του, ενώ χειριζόταν πολύ σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και την υπόθεση Elfe - ΔΕΠΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι απαραίτητο να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις παραγράφους 1 έως 6 του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, η Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να παράσχει όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις α) για την μη υποβολή των εκθέσεων πεπραγμένων των ετών 2017 και 2018 αλλά και β) για τη βασιμότητα των όσων έχουν δημοσιευτεί στον τύπο και της καταλογίζονται σχετικά με τη λειτουργία της Αρχής».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ