2019-04-04 21:00:50
Φωτογραφία για Είναι φανερό τι ακολουθεί…
Κανονικά αντί πανηγυρισμών θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός..

Οι εκτιμήσεις για την

ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της οικονομικής ατμομηχανής της Ε.Ε., τους τελευταίους 12 μήνες, από 2% έχουν πέσει κάτω από 1%.

Αν κάπως θα έπρεπε να μας εκπλήσσει λοιπόν η αναθεώρηση της εκτίμησης της ΤτΕ από 2,3% στο 1,9%, είναι θετικά. Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ αισιόδοξη αν παρατηρήσει κάποιος τις εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας μας Ένα στοιχείο ακόμη σημαντικότερο είναι πως η όποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση η οποία αποτυπώνεται στη σημαντική ενίσχυση των εισαγωγών.

Η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί μεν ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά η μη ταυτόχρονη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σημαίνει πως η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης των εμπορικών εταίρων, κυρίως λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


Ποιοι είναι οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της χώρας στους οποίους κατευθύνονται οι εξαγωγές; H Ιταλία με μερίδιο 10% και η Γερμανία με την Τουρκία με μερίδια περί το 6%.

Τα σημάδια της επιβράδυνσης στη γερμανική οικονομία με την οποία συναρτώνται όλες οι οικονομίες της Ευρώπης είναι ήδη φανερά, ενώ τα μηνύματα από την τουρκική και την ιταλική οικονομία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά.

Κανονικά αντί πανηγυρισμών θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός.

Το σοκ...

Όπως είχε αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας σε παλαιότερη ομιλία του η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ...

Το πολιτικό σύστημα όμως αδυνατεί να εξασφαλίσει τις συνθήκες για ένα επενδυτικό σοκ που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου του προβλήματος της χώρας. Κάτω από την επιφάνεια του νερού βρίσκεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος και η πλειοψηφία μιας κοινωνίας που συνεχίζει να πιστεύει στη θεωρία του "λεφτόδενδρου".

Μια παράμετρος που έχει συμβάλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία τα 3-4 τελευταία χρόνια και δεν έχει προσμετρηθεί σωστά η συμβολή της, γιατί περνά κάτω από τα ραντάρ της επίσημης οικονομικής δραστηριότητας, είναι η επανάσταση του Airbnb.

Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονταν παροπλισμένα έχουν ανακαινιστεί και παράγουν απασχόληση και εισόδημα. Τούτο συνέβη γιατί κατάφεραν να περάσουν κάτω από τα ραντάρ της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων, της επίσημης απασχόλησης και του κράτους εν γένει...

Είναι βέβαιο πως το κράτος των "κλεφτών-αρματολών", των πελατών και των συνταξιούχων θα βρει τρόπο να εξοντώσει και αυτή την "ανταρσία" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Επιπλέον, μπορεί κάποιος να προβλέψει τον αντίκτυπο μιας έστω και μερικής εφαρμογής των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων;

Είναι προφανές πως το Συμβούλιο της Επικρατείας πιστεύει επίσης στη θεωρία του "λεφτόδενδρου".

Ο κ. Τσίπρας και συν αυτώ που έγιναν κυβέρνηση, προτάσσοντας τον μύθο του "λεφτόδενδρου", όταν ήρθε η ώρα να μοιράσουν τα όσα υποσχέθηκαν έκαναν κωλοτούμπα και τώρα πληρώνουν το κόστος. Το ΣτΕ όμως φαίνεται πως ασκεί δημοσιονομική πολιτική χωρίς το κόστος των επιλογών του...

Ας μην υπερβάλλουμε όμως με τον βαθμό εξαπάτησης και του οικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα.

Στην Κίνα πριν από λίγες μέρες περιέλαβαν στη διδακτέα ύλη των σχολείων μάθημα για το χρηματιστήριο προκειμένου οι αυριανοί ενήλικοι να μην πέφτουν θύματα της άγνοιας και των απατεώνων...

Την ίδια ώρα ο μισός πληθυσμός της καπιταλιστικής Δύσης εντυπωσιάζεται με τις οικονομικές ασυναρτησίες του Τζέρεμι Κόρμπιν και της Αλεξάνδρα Οκάσιο Κορτέζ.

Για την Ελλάδα ας μην μιλήσουμε, μιλούν οι κορυφαίοι θεσμοί της χώρας.

Είναι φανερό τι θα ακολουθήσει...

Του κ.Κ.Στούπα
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ