2019-04-08 08:23:27
Φωτογραφία για Τσίπρας και Τσακαλώτος με το βλέμμα στην οικονομία...
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως η επίσημη πρώτη της "προοδευτικής συμμαχίας" που έγινε στο Γαλάτσι δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει την εικόνα και μέσα στις 50 ημέρες που απομένουν ως τις ευρωεκλογές να χρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη. Το "πείραμα" έχει πολύ δρόμο και η 26η Μαίου θα δείξει αν η πρωτοβουλία και το άνοιγμα στο κέντρο μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν νέο πολιτικό φορέα.

Το Σάββατο το προσκλητήριο προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις έγινε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχοποιήθηκε και ταυτίστηκε με τον Μαξ Βέμπερ, το μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά στάλθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε ως η αριστερή δύναμη που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί την συνέχεια του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80. Οι εκλογές, όμως, κερδίζονται στο πεδίο της οικονομίας παραδέχονται πολλά κορυφαία στελέχη, που αποτυπώνεται όχι μόνο με το γενικότερο κλίμα ευφορίας με τους δανειστές, αλλά κυρίως με την καθημερινότητα των πολιτών.


Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει στα επιτεύγματα των αριθμών, που θεωρούν πως δίνουν στην κυβέρνηση ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στη ΝΔ. Η καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ δίνει έναν αέρα στην κυβέρνηση να συνεχίσει την προεκλογική της καμπάνια χωρίς την "γκρίνια" των Θεσμών που προκαλούν ένα αρνητικό κλίμα.

Τα επόμενα βήματα έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά:

- Ετοιμάζεται μια νέα έξοδος στις αγορές μετά το πενταετές και το δεκαετές ομόλογο που θα δείξει τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την εμπιστοσύνη των αγορών και την κανονικότητα στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν το γεγονός πως τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς κατέγραψαν χαμηλό 13 ετών την Παρασκευή.

- Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί για άλλη μια φορά στην Ουάσινγκτον, στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διεξαχθεί από τις 12-14 Απριλίου. Η αποπληρωμή των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Οικονομικών. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να καταφέρει να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των 9,8 δισ. ευρώ, αλλά για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ESM, αφού θα πρέπει να εξαιρεθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που οφείλονται σε αυτό.

Σε πολιτικό επίπεδο θα σηματοδοτούσε την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ μετά την πολυετή κόντρα που είχε η κυβέρνηση με πολλές επιλογές της Ουάσινγκτον. Οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ και αξιωματούχους της ευρωζώνης και του ESM στην αμερικανική πρωτεύουσα θα είναι κρίσιμες και δείχνουν για άλλη μια φορά τον κομβικό ρόλο που εξακολουθεί να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην μεταμνημονιακή εποχή και ο λόγος που ποτέ δεν μπήκε στο τραπέζι η αλλαγή πόστου του στον ανασχηματισμό του περασμένου Αυγούστου.

- Ισχυρό χαρτί για την κυβέρνηση εξακολουθούν να αποτελούν οι 120 δόσεις με τη διάταξη να αναμένεται να έρθει στη Βουλή πριν από το Πάσχα. Η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν θα συνοδεύεται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε αντίθεση με την εφορία που δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Στα Ταμεία η ρύθμιση θα περιλαμβάνει μεγάλο κούρεμα της οφειλής, ενώ στην εφορία ο στόχος είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αποκλειστούν και για αυτό οι δόσεις θα κλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Είναι ένα μέτρο που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στο Μαξίμου ευελπιστούν να αποτυπωθεί και στις μετρήσεις πολύ σύντομα.

Η συζήτηση για την παροχή του υπερπλεονάσματος θεωρείται πως είναι νωρίς ακόμα να έρθει στο προσκήνιο, ωστόσο μια υποσχετική υπάρχει για το καλοκαίρι ενόψει των εθνικών εκλογών. Με ορίζοντα τον Οκτώβριο θα κινηθεί το Μαξίμου και για το ζήτημα της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου που θα ισχύσει από το 2020, αφού είναι εξαιρετικά νωρίς ακόμα να μπει σε διαβούλευση με τους Θεσμούς...
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο καιρός σήμερα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο καιρός σήμερα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ