2019-04-09 15:24:45
Φωτογραφία για Λαϊκή Συσπείρωση Ξηρομέρου: ΟΧΙ στην αδειοδότηση των εγκατάστασεων καύσης βιορευστών στις Φυτείες
Για την αδειοδότηση των εγκατάστασεων καύσης βιορευστών στις Φυτείες

        Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αγνοώντας την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε (έχοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης και του αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου) και αδειοδότησε την εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, στην περιοχή των Φυτειών.......        Η κατασκευή των μονάδων αυτών γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της ενέργειας και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ευρώπη 2014 - 2020». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν,  πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας από καύση βιορευστών (στην πραγματικότητα από βιομάζα) σε πολλές περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπως στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και στο Δήμο Μεσολογγίου.


          Μπροστά στο κέρδος, στην μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων, το περιβάλλον λεηλατείται, η προστασία της υγείας των πολιτών αγνοείται, ο σχεδιασμός περιττεύει, τα μέτρα και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Μοναδικός στόχος είναι η ασύδοτη κερδοφορία των επενδυτών, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

       Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα κέρδη που μπορούν να έχουν οι ιδιώτες επενδυτές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά είναι μεγάλα, καθώς θα πωλούν στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν, σε τιμή διπλάσια από αυτή που η ΔΕΗ το πουλάει στους καταναλωτές. Αυτήν τη διαφορά θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αέριων Ρύπων, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς. Ενώ παραλληλα η καύση των βιορευστών από το εργοστάσιο θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, θα έχει επιπτώσεις στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στην υγεία των κατοίκων.         

           H σημερινή Δημοτική Αρχή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προώθησης αυτών των έργων με κάθε κόστος για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τις επιπτώσεις σε μια σειρά επαγγέλματα όπως η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.

        Η Περιφερειακή Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμπλέει με την πρακτική των εταιρειών για την εξαγορά των συνειδήσεων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και ειδικά της νεολαίας της περιοχής μας. Έχει μεγάλη ευθύνη γιατί δίνει «γη και ύδωρ» για τα συμφέροντα των εταιρειών.

         Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξηρομέρου καταδικάζει την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος με σκοπό την κερδοφορία των εταιρειών, λέγοντας «όχι» στην εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στο δήμο μας και καλώντας το λαό της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

         Όσοι δικαιολογημένα αγανακτούν σήμερα από την άναρχη εγκατάσταση των μονάδων, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, τα κομμένα ρεύματα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, έχουν κάθε συμφέρον να συμπορευτούν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο και στη περιφέρεια, στους αγώνες και στις εκλογικές μάχες, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής και διαχείρισης της Ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της κεφαλαίου.

         Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση Ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της Ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Λαϊκή Συσπείρωση Ξηρομέρου
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ