2019-04-13 00:00:18
Φωτογραφία για Γεννήθηκε βρέφος από τρεις γονείς στην Ελλάδα;
Γιατροί από Ελλάδα και Ισπανία υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν ένα βρέφος από τρεις γονείς προκειμένου να υπερκεράσουν τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετώπιζε μία γυναίκα. 

Το αγοράκι γεννήθηκε με βάρος 2,9 κιλών την Τρίτη και τόσο αυτό όσο και η μητέρα του χαίρουν άκρας υγείας. Οι γιατροί επισήμαναν ότι έγραψαν «ιατρική ιστορία», καθώς μπορεί να βοηθήσει ζευγάρια που πάσχουν από υπογονιμότητα σε όλον τον κόσμο.

Ο δρ Παναγιώτης Ψαθάς, επικεφαλής του Institute of Life, τόνισε ότι νιώθει υπερήφανος που ανακοινώνει μια διεθνή καινοτομία στην τεχνητή γονιμοποίηση καθώς και ότι τώρα μπορούν να βοηθήσουν γυναίκες με πολλούς αποτυχημένους κύκλους τεχνητής γονιμοποίησης ή μιτοχονδριακές διαταραχές να αποκτήσουν υγιή βρέφη. Ωστόσο, ειδικοί στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η μέθοδος «γεννά» ηθικά διλήμματα και δεν έπρεπε να εφαρμοσθεί. Αυτή η πειραματική μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης χρησιμοποιεί ένα ωάριο από τη μητέρα, τα σπερματοζωάρια του πατέρα και άλλο ένα ωάριο από μία δότρια
. H μέθοδος δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει οικογένειες που παρουσιάζουν θανατηφόρες παθήσεις των μιτοχονδρίων, οι οποίες κληροδοτούνται από τη μητέρα στο παιδί. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυξάνει και τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της τεχνητής γονιμοποίησης. Η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί μόνο σε άλλη μία περίπτωση γυναίκας από την Ιορδανία, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Τα μιτοχόνδρια είναι μικρά ενεργειακά εργοστάσια που απαντώνται σε κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα. Εφόσον η γυναίκα πάσχει από μιτοχονδριακές διαταραχές, ο συνδυασμός του μητρικού DNA με τα μιτοχόνδρια μιας δότριας είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή. Οι γιατροί, ωστόσο, υποψιάζονται ότι τα μιτοχόνδρια μπορεί να διαδραματίζουν κάποιον ρόλο και σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί.

Η ομάδα Ελλήνων ειδικών από το Institute of Life συνεργάστηκε με το ισπανικό κέντρο Embryotools, το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει ότι άλλες 24 γυναίκες λαμβάνουν μέρος στην κλινική μελέτη καθώς και ότι εννέα έμβρυα είναι έτοιμα να εμφυτευθούν σε ισάριθμες μήτρες.

Τον Φεβρουάριο του 2018, γιατροί στο Νιούκασλ, που ανακάλυψαν και αυτή τη μέθοδο, έλαβαν άδεια προκειμένου να δημιουργήσουν το πρώτο μωρό με τρεις γονείς. Η Αρχή Γονιμότητας της Βρετανίας ενέκρινε την εφαρμογή της μεθόδου σε δύο περιπτώσεις, σε γυναίκες που έπασχαν από μιτοχονδριακές διαταραχές. Πολλοί γιατροί στη Βρετανία επισημαίνουν ότι οι δύο εφαρμογές της μεθόδου, για υπογονιμότητα και για πρόληψη ασθενειών, διαφέρουν πολύ από ηθικής απόψεως.

Ο Τιμ Τσάιλντ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ιατρικός διευθυντής του The Fertility Partnership, επισημαίνει: «Φοβούμαι ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη για την αφαίρεση του πυρήνα του ωαρίου της μητέρας και τη μεταφορά του στα ωάρια μίας δότριας. Οι κίνδυνοι αυτής της τεχνικής δεν είναι γνωστοί και η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί παραδεκτή όταν αφορά την πρόληψη ασθενειών, αλλά όχι σε αυτή εδώ την περίπτωση. Η ασθενής θα μπορούσε να συλλάβει ακόμη και αν εφαρμοζόταν ένας ακόμη κύκλος συμβατικής τεχνητής γονιμοποίησης».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ