2019-04-13 08:25:32
Φωτογραφία για Τετ-α-τετ Τσακαλώτου με Λαγκάρντ...
...για την αποπληρωμή των δανείων Συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην...

έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείουμ παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τη διευθύντρια του ΔΝΤ σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. ευρώ και έχει επιτόκιο 5,1%.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίηση του Ταμείου από την απόφαση αυτή της Αθήνας και δήλωσε ότι συναινεί στην ενέργεια αυτή. 


Αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να τηρηθεί καθώς ο ESM -όπως άλλωστε και το ΔΝΤ- βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM...

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ