2019-04-18 10:10:21
Φωτογραφία για Μια ιστορική συνεδρίαση...
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα έχει τεράστια ιστορική και πολιτική σημασία. Κατ' αρχάς επιβεβαιώθηκε η ομόθυμη απόφαση του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι ένα ανοιχτό -πολιτικά και νομικά- ζήτημα από το οποίο η χώρα μας δεν παραιτήθηκε ποτέ.

Ταυτόχρονα τέθηκε σε κίνηση η εθνική διεκδίκηση, καθώς δόθηκε η συγκατάθεση στα όργανα της Πολιτείας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες απέναντι στο γερμανικό κράτος. Αμεσα θα επιδοθεί στη γερμανική κυβέρνηση η σχετική ρηματική διακοίνωση.

Η δεύτερη πλευρά του θέματος είναι το μήνυμα που η ελληνική Βουλή έστειλε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτά που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία αφορούν την περίοδο που η χώρα μας βρέθηκε υπό το καθεστώς της φασιστικής κατοχής, με πρωταγωνιστή τη ναζιστική Γερμανία.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και η λεηλασία που υπέστη ο ελληνικός λαός οφείλονται σε ένα στυγνό φασιστικό καθεστώς, τη χειρότερη μορφή του φασισμού, την οποία πλήρωσε ακριβά και ο γερμανικός λαός. Αρα το χθεσινό μήνυμα της ελληνικής Βουλής ήταν βαθιά δημοκρατικό, αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό, βαθιά αντιπολεμικό.


Ζούμε σε μια περίοδο που ο φασισμός και η Ακροδεξιά έχουν σηκώσει κεφάλι στην ευρωπαϊκή ήπειρο και απειλούν όλες τις δημοκρατικές κατακτήσεις που κέρδισαν με αγώνες και αίμα οι ευρωπαϊκοί λαοί. Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ήταν, επομένως, μια σπουδαία υπηρεσία στην Ευρώπη της δημοκρατίας, των λαϊκών ελευθεριών, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα του ανθρώπου. Μια ηχηρή καταδίκη στον κάθε είδους χωρισμό των ανθρώπων σε κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις.

Η ελληνική Βουλή έτεινε χθες χέρι φιλίας στη Γερμανία για φιλικό διακανονισμό μιας διαφοράς που δημιουργήθηκε σε μια εποχή την οποία και οι δύο χώρες καταδικάζουν απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους. Ταυτόχρονα συνιστά και μια πρόταση συνεργασίας των δύο χωρών, ώστε με τη λύση του μεταξύ τους προβλήματος να υψώσουν τείχος απέναντι στον φασισμό, την Ακροδεξιά και τον ρατσισμό, να πρωταγωνιστήσουν για μια δημοκρατική και χωρίς διακρίσεις Ευρώπη. Για όλους αυτούς τους λόγους η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ήταν ιστορική...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ