2019-04-21 10:08:42
Φωτογραφία για Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία...
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να ψηφίσουν για νέο πρόεδρο της χώρας, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί κρας τεστ για τον Ζόραν Ζάεφ.

Περισσότερα από 34.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί και οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Υποψήφιοι είναι ο Στέβο Πενταρόφσκι με τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα απ’ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και ο ανεξάρτητος Μπλέριμ Ρέκα, που στηρίζεται από αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα.

Για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που εκτιμάται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου.

Η δεύτερη θητεία του απερχόμενου Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.


Η θητεία του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας διαρκεί πέντε χρόνια.

Τρεις πανεπιστημιακοί

Ο 56χρονος Πεντάροφσκι είναι καθηγητής πανεπιστημίου στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Αμερικανικού Κολλεγίου των Σκοπίων ενώ είχε διατελέσει σύμβουλος των πρώην προέδρων της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι και Μπράνκο Τσρβένκοφσκι.

Επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (2004 – 2005) και υφυπουργός Εσωτερικών (1998 – 2001). Το 2016 εξελέγη βουλευτής με το SDSM και από τον Νοέμβριο του 2019 έχει οριστεί εθνικός συντονιστής της προετοιμασίας της Βόρειας Μακεδονίας για την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

Η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων. Έχει διατελέσει μέλος σε πολλές διεθνείς επιτροπές ως εμπειρογνώμων, και έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων για τη συμβολή της στο κράτος δικαίου που της απένειμε η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης έχει διατελέσει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου επί Κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών την περίοδο 1991-1994.

Ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα BESA και «Συμμαχία για τους Αλβανούς» είναι τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEU) στο Τέτοβο. Έχει διατελέσει πρέσβης στην έδρα της Ε.Ε. (2006-2010), σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Κοσόβου και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Κοσόβου, μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Εθνική Στρατηγική με σκοπό την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι καθώς και ο Μπλέριμ Ρέκα τάσσονται υπέρ της ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, εκφράζουν παρόμοιες θέσεις ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία βλέπουν ως έναν επώδυνο μεν αλλά αναπόφευκτο και βέλτιστο δυνατό συμβιβασμό μεταξύ των δυο χωρών, με τον οποίο διαφυλάσσεται η «μακεδονική ταυτότητα», ανοίγουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για τη χώρα και προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάφκοβα εμμένει στη διαφύλαξη της «μακεδονικής» ταυτότητας και γενικότερα του «μακεδονισμού» υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αντιβαίνει πλήρως στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας αλλά και στο διεθνές δίκαιο.
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ