2019-05-04 00:03:29
Φωτογραφία για Νέο σενάριο για τις 120 δόσεις προς την εφορία
Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Νέο σενάριο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Το σενάριο προβλέπει σύνδεση του ύψους του δηλωμένου εισοδήματος του οφειλέτη με το ποσό που θα καταβάλλει ετησίως στην εφορία για την εξυπηρέτηση της οφειλής. Το στοιχείο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να διασκεδαστούν οι αντιρρήσεις των θεσμών για τη ρύθμιση, αν και η κυβέρνηση δημοσίως υποστηρίζει ότι η θέσπιση ρύθμισης δεν βρίσκεται στο πλαίσιο συμφωνίας με τους θεσμούς για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Το σενάριο που έχει βάλει στο τραπέζι εσχάτως το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τα εξής:

- την παροχή των 120 δόσεων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο για τους οφειλέτες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ

- τη θέσπιση συντελεστή αποπληρωμής της οφειλής με βάση το εισόδημα για τους οφειλέτες που έχουν υψηλότερο εισόδημα από 12.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυτός θα κυμαίνεται από 5% έως 40%. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει το 5% του εισοδήματός του για την οφειλή του, δηλαδή 750 ευρώ ετησίως. Έτσι, θα καταβάλλει 62,5 ευρώ μηνιαίως. Αν χρωστά 3.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει την οφειλή του σε 48 δόσεις των 62,5 ευρώ


- η ελάχιστη δόση θα είναι 20 ευρώ

- ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να κυμαίνεται από 18 έως 120

- το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι 5% και υπάρχει η σκέψη για χαμηλότερο επιτόκιο σε όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ

- στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2018 και προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι να έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί οι φορολογικές οφειλές του 2019.

- η αίτηση για τη ρύθμιση θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. 

Οι διατάξεις της ρύθμισης αναμένεται να έρθουν στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου εξυπηρετώντας και τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ