2019-05-05 11:05:59
Φωτογραφία για Στις κάλπες οι πολίτες της Β. Μακεδονίας
Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Την ψήφο διεκδικούν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν οριακή, με τον Πεντάροφσκι να συγκεντρώνει 42,8% και την Σιλιάνοφσκα 42,2%. Ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης απέσπασε 10,6%.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 40%, αφού το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας ορίζει ότι αυτή θα πρέπει να υπερβεί το 40% προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό, θα προκηρυχθούν νέες κάλπες και τα καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. 

Να σημειωθεί ότι στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν μόλις στο 41,7%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ,. Οι δύο υποψήφιοι αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα απηύθυναν έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, προκειμένου η χώρα να μην εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ