2024-01-10 21:57:07
Φωτογραφία για Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους Γερμανούς πολίτες από την απεργία των σιδηροδρομικών
Σε εξέλιξη η απεργία των μηχανοδηγών στη Γερμανία με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα περισσότερα υπεραστικά, αλλά και πολλά αστικά και περιφερειακά σιδηροδρομικά δρομολόγια. Η κατάσταση σε πολλές περιοχές επιδεινώνεται από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει με τα οχήματά τους μεγάλους οδικούς κόμβους.

eleftherostypos.gr

Άρχισε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου η απεργία των μηχανοδηγών, οι οποίοι απέρριψαν τις νέες προτάσεις των εργοδοτών και απειλούν τώρα με συνέχιση της απεργίας τους, με συνέπεια να «παραλύσουν» οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), στα τρένα μεγάλων αποστάσεων ακυρώνεται το 80% των δρομολογίων, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «έκτακτης ανάγκης», με μεγαλύτερα τρένα και συχνότερα δρομολόγια, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι μηχανοδηγοί.

Μετά και τη νέα απόρριψη της προσφυγής των εργοδοτών DB και Transdev από το κρατιδιακό Εργατικό Δικαστήριο της Έσσης, η απεργία για τις εμπορευματικές μεταφορές ξεκίνησε χθες στις 18:00 και για τις επιβατικές στις 02:00 τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις 18:00.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Μηχανοδηγών Γερμανίας (GDL) Κλάους Βεζέλσκι, ο οποίος μάλιστα έχασε χθες (σ.σ. 09.01.2024) το βράδυ το τελευταίο τρένο από τη Φρανκφούρτη προς το Βερολίνο, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης αναστολής των κινητοποιήσεων.

«Εάν δεν υπάρξει κάτι μέχρι την Παρασκευή, θα κάνουμε ένα διάλειμμα και θα συνεχίσουμε στην επόμενη εργατική μάχη», δήλωσε ο κ. Βεζέλσκι στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» των ARD και ZDF και επέκρινε την τελευταία πρόταση των εργοδοτών ως «πρόκληση».

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζήτησε ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης των δύο πλευρών και, προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συζητούμε». Μια «γρήγορη» συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων ζήτησε και η Ένωση Επιβατών Σιδηροδρόμων Pro Bahn, επισημαίνοντας ότι στηρίζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην απεργία, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι «αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος γύρος απεργιών».

Η απεργία στα τρένα συμπίπτει με την εν εξελίξει από την Δευτέρα «εβδομάδα δράσης» των αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο και έχουν αποκλείσει με τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά κεντρικές οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα.

Οι απεργίες στη χώρα έρχονται σε μία στιγμή που η γερμανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, παλεύει με υψηλά επιτόκια και δεν προβλέπεται να ανακάμψει σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ